Žalienų išvežimu teks pasirūpinti patiems

Žalienų išvežimu teks pasirūpinti patiems /

Ukmergės miesto seniūnija nuo šio pavasario neorganizuos nemokamo žaliųjų atliekų surinkimo iš privačių valdų.

Lig šiol darbininkai apvažiuodavo miesto gatves, surinkdavo paliktas žalienas ir jas išveždavo nemokamai. Tokia tvarka Ukmergėje buvo ne vienus metus. Tačiau nuo balandžio ji pasikeis.

Žaliųjų atliekų surinkimo paslaugą planuoja teikti UAB Ukmergės autobusų parkas. Sudarius sutartį su šia įmone, atliekų turėtojams – kiekvienai privačiai valdai – bus suteiktas konteineris, o susikaupusios žaliosios atliekos bus surenkamos vieną kartą per mėnesį laikotarpiu nuo balandžio 1-osios iki spalio 31 dienos. Ši paslauga bus mokama.

Ukmergiškiai, privačių valdų turėtojai, praėjusių metų pabaigoje buvo kviečiami dalyvauti apklausoje, kuria siekta sužinoti, kiek būtų norinčiųjų pasinaudoti mokama paslauga ir kiek gyventojų sudarytų sutartis su Ukmergės autobusų parku.

Apklausą organizavo rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyrius. Skyriaus duomenimis, į pateiktus klausimus atsakė 320 respondentų, gyvenančių skirtinguose kvartaluose. 

Kad savo namų valdoje susidarančias atliekas rūšiuoja, pažymėjo 275 respondentai – 85,9 proc. Kad atliekų nerūšiuoja teigė 45 apklausos dalyviai –14,1 proc. Sutartis dėl žaliųjų atliekų išvežimo planuotų 40 proc. apklaustųjų – 128 asmenys.

Bendrovės Ukmergės autobusų parko direktorius Rimvydas Olšauskas sakė, kad remiantis apklausos rezultatais paslaugą galėtų teikti. Šią savaitę savivaldybėje žadėjo rinktis darbo grupė aptarti paslaugos teikimo galimybes. Kol kas nėra patvirtintų įkainių ir paslaugos teikimo tvarkos.

Kviečiant pildyti anketą skelbta, kad mokestis už vieną mėnesį galėtų būti apie 8 Eur.

Pasiteiravus, koks turėtų būti minimalus klientų kiekis, kad paslauga apskritai būtų pradėta teikti, R. Olšauskas atkreipė dėmesį, kad kuo mažiau klientų, tuo paslaugos teikimo sąnaudos didesnės.

Anksčiau buvo skelbta, kad, sudarius ne mažiau kaip 100-ą sutarčių ir šiam skaičiui didėjant, mėnesio mokesčio suma mažėtų.

Ukmergės miesto seniūnijos seniūnas Žilvinas Dirsė sakė, kad šie darbai būdavo vykdomi nuo balandžio iki lapkričio mėnesio, žalienas pagal grafiką surenkant vieną kartą per mėnesį. Žiemą darbai nebuvo atliekami, išskyrus atskirus atvejus. Pavyzdžiui, pagal atskirą skelbimą sausio mėnesį iš konteinerių aikštelių buvo surinktos kalėdinės eglutės.

Pasiteiravus, kaip planuojama panaudoti techniką, kuri prieš kelerius metų buvo įsigyta žalienoms išvežti, Ž. Dirsė sakė, kad technika yra įveiklinta ne vien šiems darbams, bet ir viešoms erdvėms, kapinėms prižiūrėti, medžiams genėti ir kt. Žalienų išvežimas buvo tik vienas iš darbų, kuriuos atlieka asmenys, įdarbinti pagal sezoninių darbų programą, bei visuomenei naudingus darbus atliekantys asmenys.

Žaliosios atliekos – biologiškai skaidžios sodų, parkų ir kitų apželdintų teritorijų bei žemės ūkio naudmenų priežiūros ir tvarkymo atliekos. Tai – medžių ir krūmų genėjimo atliekos, žolė, pjuvenos, lapai, gėlės ar vaisių krituoliai.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *