Pavojingus varveklius būtina šalinti

Pavojingus varveklius būtina šalinti / Ant galvos nukritus tokiam varvekliui galima smarkiai susižaloti.

Ant pastatų stogų susikaupęs sniegas ir susidarę varvekliai kelia grėsmę žmonių saugumui ir turtui. Juos privaloma šalinti, antraip pastatų valdytojai už turto nepriežiūrą gali sulaukti baudų.

Varveklių susiformavimą lemia oro sąlygos. Atlydys prasideda, kai oro temperatūra naktį yra minusinė, o dieną pakyla aukščiau 0 laipsnių. Taip pat didelę įtaką turi ir saulės spinduliai, kurie padeda tirpdyti susikaupusį sniegą. Kol temperatūra yra žemiau 0, varvekliai ar sniego sankaupos ant stogų didelio pavojaus nekelia, bet temperatūrai vos pakilus šis sniegas ima tirpti ir leistis žemyn, taip sukeldamas pavojų.

Neretai apgadinami automobiliai ar kitas turtas. O ant galvos užkritęs varveklis gali sužeisti ar net mirtinai sužaloti žmogų.

Už savo pastatų priežiūrą pagal įstatymus tiesiogiai atsako pastato savininkas ar valdytojas. Tad rūpintis turto saugumu pirmiausia turėtų patys savininkai. Taip pat – daugiabučius namus administruojančios bendrijos ar pastatų priežiūros ir administravimo paslaugas teikiančios įmonės. Turto valdytojas ar administratorius varveklius privalo nudaužyti, o sniego sankaupas, kur gali susidaryti pavojingos nuošliaužos, nukasti.

Prieš pradedant šiuos darbus, vietas, kuriose kyla pavojus praeivių gyvybei ar gyventojų turtui, būtina aptverti įspėjamosiomis STOP juostomis.

Rajono savivaldybės administracijos Urbanistikos ir infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Eglė Sedleckienė sakė, kad varveklių šalinimo klausimas mūsų mieste sprendžiamas nuo praėjusios savaitės.

Informavo, kad buvo susisiekta su daugiabučių namų administratoriais, paprašyta stebėti situaciją, o susidarius varvekliams juos pašalinti.

Ukmergėje daugumą daugiabučių administruoja UAB Ukmergės butų ūkis, taip pat yra savarankiškai pastatų priežiūrą vykdančios daugiabučių namų savininkų bendrijos bei jungtinės veiklos. Savivaldybės darbuotoja bendrauja tiek su daugiabučius administruojančia įmone, tiek su bendrijų pirmininkais ar jungtinę veiklą įforminusių namų atsakingais atstovais. „Buvo susisiekta su Vytauto g. Nr. 3 namo bendrijos pirmininke ir paprašyta varveklį pašalinti“, – pasakojo E. Sedleckienė. Jos duomenimis, varveklis buvo pašalintas.

Specialistė sakė, kad iki šiol baudų dėl šių pažeidimų neprireikė. Pirmiausia rašomas įspėjimas. Jei nebūtų reaguojama, tada, atsižvelgiant į situaciją, yra galimybė bausti pagal skirtingus straipsnius  už statinio techninės priežiūros taisyklių nesilaikymą, pareigų nevykdymą, statybų įstatymo nesilaikymą.

Bendrovės Ukmergės būtų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis sakė, kad nuo praėjusios savaitės kasdien pravažiuoja ir patikrina įmonės administruojamus namus, įvertina situaciją dėl varveklių, kur reikia nudaužo. Tam naudojamas bokštelis ir įvairūs įrankiai, priklausomai nuo varveklių dydžio, kaip ir kur jie susidarę. Bendrovė teikia ir mokamą varveklių šalinimo paslaugą.

R.Baltaduonis sakė, kad kartais tenka ir sniegą nukasinėti nuo stogų, kad nesusidarytų pavojingos nuošliaužos, tačiau šiemet kol kas didelio sniego kiekio ant stogų nesusikaupė.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *