Nuvalyti sniegą spėja ne visada

Nuvalyti sniegą spėja ne visada /

Keletą kartų iškritus gausiam sniegui, redakcijoje sulaukta skundų, kad ryte – 8 val. – pagrindinės miesto gatvės buvo dar nenuvalytos. Pasidomėjome, kaip žiemą prižiūrimos gatvės ir kada tokie darbai turėtų būti atlikti.

AB „Kelių priežiūra“ informavo, kad Ukmergėje ji prižiūri tik Vilniaus gatvę. Ji yra valstybinių kelių Nr. 115 ir Nr. 231 tęsinys, tad jos priežiūra rūpinasi „Kelių priežiūros“ Ukmergės kelių tarnyba.

„Vilniaus gatvė yra prižiūrima pagal III lygio priežiūros reikalavus, t. y. darbo laikas šiame kelyje yra nuo 4 iki 19 val. Šiandien ji pradėta valyti 4.30 val.“, – sniegingos praėjusios savaitės viduryje informavo AB „Kelių priežiūra“ Komunikacijos skyrius.

Paaiškino, kad pagal III priežiūros lygio reikalavimus, kelias yra valomas ir barstomas, praėjus ne daugiau kaip 4 val. nustojus snigti. Ryte, susidarius slidumui kelyje, pirmą kartą barstoma iki 8 val. ryto. „Tad šiandien, kaip ir kitomis dienomis, Vilniaus gatvė buvo prižiūrima pagal jai keliamus reikalavimus“, – teigiama atsakyme.

„Nežiūrint į dideles kelininkų pastangas ir operatyvumą, net ir naudojant specialius kelių oro sąlygų prognozės modelius, neįmanoma 100 proc. užtikrinti, kad kai kuriuose kelių ruožuose nesusidarys slidi danga“, – aiškina „Kelių priežiūra“.

Mieste Vytauto ir Kauno gatves, priskirtas rajono savivaldybei, prižiūri miesto seniūnijos rangovas UAB „Ukmergės versmė“.

Šios bendrovės direktorius servisui Gintaras Zaikauskas sakė sausio 16-ąją (būtent apie šios dienos  eismo sąlygas mieste papasakojo mūsų skaitytojas) pats organizavęs darbus, todėl gerai prisiminė, kad tą dieną snigti nustojo tik po šeštos valandos ryto.

Direktoriaus servisui manymu, tą rytą gatvėse nebuvo tiek sniego, kad važiavimas būtų labai apsunkintas. Pasak jo, žmonės, per naktį miegoję, ryte mato tik tai, ką mato – kad jau nebesninga, ir nežino, kokios oro sąlygos buvo ištisą naktį.

„Jei sninga vakare ar naktį, gatvių valyti išvykstame antrą, trečią ar ketvirtą valandą nakties. Darbuotojai naktį budi ir yra pasiruošę išvažiuoti kuo anksčiau. Tą dieną nustojo snigti maždaug 6.15 val. Reikėjo pirmiausia sulaukti snygio pabaigos ir nuvalyti“, – kalbėjo G. Zaikauskas.

Pasak jo, kelių prižiūrėtojams ir patiems yra geriau darbą pradėti anksčiau, kol gatvėse nėra mašinų, nes tada laisviau pravažiuoja jų technika.

Bendrovės technika laikoma Ukmergėje. Miesto gatvės yra suskirstytos į keturias priežiūros grupes. Pirmiausia valomos intensyviausiai važiuojamos gatvės, siekiant jose užtikrinti eismo saugumą. Tad pirmumas ir yra teikiamas Kauno bei Vytauto gatvėms, o po to valomos kitos.

Ukmergės rajono savivaldybė primena, kad miesto seniūnija organizuoja vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūrą: Ukmergės miesto gatvių ir kelių priežiūra rūpinasi UAB „Ukmergės versmė“, šaligatvių – UAB „Ukmergės paslauga“, o AB „Kelių priežiūra“ vykdo valstybinės reikšmės kelių infrastruktūros priežiūrą.

Pirmiausia yra valomos ar barstomos didžiausio eismo intensyvumo gatvės ir šaligatviai, toliau prioritetine tvarka prižiūrimi mažėjančio intensyvumo keliai, nes vienu metu nuvalyti sniegą visur nėra galimybės. Visų pirma turi būti užtikrintas svarbiausių objektų nepertraukiamas darbas ir būtiniausių paslaugų teikimas (medicinos įstaigų, mokyklų, laidojimo apeigų teikimo, gyventojų aprūpinimo maisto produktais ir pan.), po to valomos kitos mažesnio eismo intensyvumo gatvės, kiti vietinės reikšmės susisiekimo keliai tarp gyvenamųjų vietovių (miestelių, kaimų, vienkiemių).

Atkreiptinas dėmesys, kad valomi tik viešo naudojimo keliai, o už privažiavimo kelių, esančių privačioje teritorijoje, priežiūrą atsako patys šeimininkai.

Dėl nepravažiuojamų regioninių kelių galima pranešti trumpuoju tel. 1871, o dėl vietinių gatvių ir kelių – savo gyvenamosios vietos seniūnams.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *