Per metus Ukmergėje įsteigtos 93 naujos įmonės

Per metus Ukmergėje įsteigtos 93 naujos įmonės / Lietuvoje daugėja kuriamų įmonių.

Registrų centro duomenimis, tiek daug steigiamų naujų įmonių ir organizacijų nėra buvę pastaruosius 25-erius metus. Pernai Lietuvoje įregistruota 15,7 tūkst. naujų juridinių asmenų.

Net 93 naujos įmonės pernai įsteigtos ir Ukmergėje.

„Paskutinį kartą toks didelis naujai registruotų juridinių asmenų skaičius fiksuotas 1997 metais, kuomet juridinių asmenų registravimą vykdė savivaldybės, ministerijos ir kitos institucijos. Šiuo metu didžioji dalis naujų juridinių asmenų registruojama internetu per Registrų centro savitarną.

Pastaruoju metu naujų įmonių ir organizacijų skaičius nuosekliai augo, o štai pernai naujų juridinių asmenų skaičius buvo didžiausias per 25-erius metus“, – kalba Registrų centro Duomenų sprendimų ir analizės departamento vadovė Aistė Gudaitienė.

Per visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį daugiausia naujų juridinių asmenų įregistruota 1991 metais – 41,1 tūkst. Tačiau iki šiandien iš jų likę mažiau nei dešimtadalis – apie 4 tūkst. Daug naujų juridinių asmenų buvo registruojami ir per 1991–1997 metų laikotarpį, tačiau didžioji dalis jų jau nebeegzistuoja.

Pastaruoju metu verslą pradėti nusprendusiems asmenims patraukliausia teisinė forma yra mažoji bendrija. Praėjusiais metais iš 15,7 tūkst. naujų juridinių asmenų 9,3 tūkst., arba beveik 60 proc., buvo būtent mažosios bendrijos.

2020-aisiais pirmąkart šalies istorijoje tarp naujų juridinių asmenų populiariausia forma buvo mažoji bendrija, o ne iki tol ilgą laiką pirmavusios uždarosios akcinės bendrovės. Nuo to laiko mažųjų bendrijų dalis tarp naujai steigiamų įmonių tik didėjo ir praėjusiais metais jos sudarė beveik 60 proc. visų naujai įregistruotų juridinių asmenų.

Mažųjų bendrijų populiarumą lemia patogi ir nesudėtinga šios teisinės formos juridinių asmenų steigimo procedūra, patraukli valdymo struktūra, mokestiniai aspektai.

Registrų centro duomenimis, šiuo metu Juridinių asmenų registre yra įregistruota beveik 240 tūkst. juridinių asmenų. Iš jų daugiausia – beveik 117 tūkst. – yra uždarųjų akcinių bendrovių, o mažųjų bendrijų  – 47 tūkst.

Registrų centro atstovas žiniasklaidai Mindaugas Samkus informavo, kad Ukmergės rajono savivaldybėje pernai įregistruotos 93 naujos įmonės, iš jų 55 – pačioje Ukmergėje, likusi dalis – Ukmergės rajone.

Iš visų naujų įmonių 57 buvo mažosios bendrijos, 21 uždaroji akcinė bendrovė, 5 asociacijos, 10 viešųjų įstaigų.

Šiuo metu mūsų savivaldybėje iš viso yra 1 840 juridinių vienetų.

Verslo sektoriuje daugiausia – per 100 – statybos įmonių, medienos apdirbimo įmonių sąraše – per 50, maisto pramonės – per 70 įmonių.

Ne visi juridiniai vienetai susiję su verslu. Daug yra  nevyriausybinio sektoriaus klubų, asociacijų, viešųjų įstaigų, bendruomenių.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *