Ukmergėje įkurtas Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos poskyris

Ukmergėje įkurtas Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos poskyris / Autorės nuotr. KPKT direktorius A. Balčiūnas simbolinės juostos dalį įteikė poskyrio viršininkui T. Peršoniui.

Ukmergėje atidarytas Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos poskyris. Ukmergiškiams šauktiniams, besidomintiems savanoriška ar profesine karo tarnyba, tvarkantis dokumentus nebereikia vykti į kitus miestus.

Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos (KPKT) poskyris įsikūrė Kauno g. 61, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui priklausančiame pastate, greta Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos. Jo veiklai skirti 3 kabinetai.

Oficialus naujo poskyrio atidarymas vyko sausio 11-ąją. KPKT direktorius Arūnas Balčiūnas pristatė jo komandą, patalpas, papasakojo, apie siekiamus tikslus. Perkirpus atidarymo juostelę, patalpas pašventino Vilniaus įgulos kapelionas kunigas Tadas Piktelis.

Kaip sakė KPKT direktorius A. Balčiūnas, apie poskyrio įkūrimą Ukmergėje svarstyta jau seniai, nes buvo poreikis.

Ukmergės poskyris yra Vilniaus regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus padalinys. Jo pagrindinė užduotis – su karo prievole, savanoriška tarnyba ir profesine karo tarnyba susiję reikalai. Čia galės kreiptis rajono šauktiniai ir savanoriai. Iki šiol jie turėdavo važiuoti į Molėtus arba Vilnių.

Kita svarbi užduotis – komunikavimas su visuomene. „Kalbant apie krašto gynybą, žmonėms kyla klausimų, ką daro kariuomenė, kuo gali prisidėti“, – kalbėjo direktorius. Pasak jo, iškilus grėsmei kariuomenė stos ginti ginklu, tačiau Ukrainos pavyzdys rodo, kad šalį gina ne vien kariuomenė, bet ir piliečiai. Visuomenės prisidėjimas svarbus, tad Ukmergėje dirbantis personalas informuotų, kaip ir kuo galima prisidėti.

Tarnyba rengia daug įvairių renginių, bendradarbiauja su kitomis įstaigomis. Pasak direktoriaus, Ukmergėje yra potencialo kariuomenei, tad tikisi, kad jaunimas susidomės tiek privalomąja tarnyba, tiek savanoryste ar profesine tarnyba.

Poskyryje dirbs 3 asmenys. Viršininkas štabo seržantas Tomas Peršonis iki šiol dirbo Molėtų poskyryje ir turi patirties. Jis paaiškino, kad poskyris vykdys administracines funkcijas, susijusias su dokumentų įforminimu, priėmimo procedūromis, įdarbinimu. Pirmųjų užklausų sulaukta dar iki atidarant poskyrį. Viršininkas sakė, kad, sausio 9-ąją paskelbus šauktinių sąrašą, daug kas skambino ir teiravosi, ar ukmergiškiams dar reikia vykti į Molėtus.

Pasak T. Peršonio, šauktinių sąrašo paskelbimas suaktyvina ir tuos, kas svarsto apie savanorišką tarnybą. Paminėjo, kad, šviečiant visuomenę, vykdoma bendra veikla su ugdymo įstaigomis, vedamos edukacijos vaikams ir jaunimui.

Poskyris dirba darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. ir aptarnauja Ukmergės rajono gyventojus bei kitų rajonų gyventojus, kuriems į Ukmergę atvykti arčiau. Dirbama „vieno langeliu principu“ – yra bendra duomenų bazė ir informacija dalijamasi. Sveikatos patikrinimo procedūra atliekama tik Vilniuje ar Panevėžyje.

Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas sakė, kad su Krašto apsaugos ministerija dirba intensyviai, tad ir naujai įkurtam poskyriui žadėjo savivaldos pagalbą. Pranešė apie Krašto apsaugos ministerijai perduodamą sklypą NATO dalinio įsikūrimui. Informavo, kad buvo pasiūlyti keli variantai, ir diskutuojant pasirinktas visoms suinteresuotoms šalims palankiausias. Apie tai „Ukmergės žiniose“ jau rašėme praėjusiame numeryje. 

Ginklo brolius policijos bendruomenės vardu pasveikino Ukmergės rajono policijos komisariato viršininkas Saulius Kazlauskas.

Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas papasakojo, kad tokių didelių, kokios buvo kadaise pastatytos, patalpų jų tarnybai nereikia.

Pradėjus optimizavimo ir taupymo programą buvo nutarta mažinti plotus ir perduoti dalį patalpų. Taip prieš kelerius metus čia įsikūrė Lietuvos krašto apsaugos savanorių pajėgų padalinys. Jo veiklai skirtos šešios klasės, Ukmergėje dirba trys asmenys – kuopos vadas, kuopininkas, aprūpinimo specialistas. Štabo seržanto Jono Žvirblio duomenimis, savanorių skaičius nuolat keičiasi, jų Ukmergėje yra apie 70. Vieną savaitgalį per mėnesį vyksta savanorių pratybos pagal kovinio rengimo planus.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *