Rajone numatomas pedagogų stygius: specialistus vilios finansine parama

Rajone numatomas pedagogų stygius: specialistus vilios finansine parama /

Atlikta pedagogų poreikio analizė parodė, kad kitais mokslo metais Ukmergės rajono mokyklose gali trūkti 23, o iki 2027 metų – net 65 pedagogų. Suskaičiuota, kad gali trūkti 16 ikimokyklinio ugdymo, 12 pagalbos mokiniui  ir 37 kitų specialistų.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas patvirtino, kad numatomas ne tik ikimokyklinio ugdymo bei pagalbos mokiniui specialistų trūkumas, bet ir dalykų mokytojų, pavyzdžiui, 7 lituanistų, 4 matematikų, 5 istorikų ir kitų dalykininkų. Tiesa, šie skaičiai, pasak vedėjo, yra preliminarūs.

Pasidomėjus, kokios pagrindinės šios problemos priežastys, V. Kalinas sakė, kad vienintelė priežastis – pedagogų amžius. Tiek pedagogų sulauks pensinio amžiaus, o juos pakeisti nebus kuo. Kadangi būnant pensijoje dirbti nedraudžiama, jei nepavyks prisikviesti naujų specialistų, pensinio amžiaus sulaukusiems pedagogams būtų siūloma tęsti darbą.

Pasak vedėjo, daugiausia nerimo – dėl tiksliųjų mokslų. Pavyzdžiui, šiandien, pasitraukus bent vienam matematikui, jau būtų problema rasti naują. Dėl kitų dalykininkų, nors ir numatomas jų trūkumas, situacija kiek palankesnė. Ukmergės rajone yra reikiamą išsilavinimą turinčių lituanistų, istorikų, šiuo metu dirbančių kitus darbus, tačiau besidominčių galimybėmis grįžti į mokyklas. Tiesa, nežinia, kiek iš jų iš tiesų sutiktų dirbti.

Savivaldybės gelbėjimosi planas – parama studijoms ir vienkartinė parama pradedantiems dirbti pedagogams.

Ukmergės savivaldybė yra parengusi mokyklose dirbančių mokytojų ir pagalbos mokiniui specialistų perkvalifikavimo studijų ir pedagogikos studijų finansavimo bei vienkartinių išmokų mokėjimo tvarką.

Numatoma, kad biudžeto lėšomis gali būti apmokama 50 proc. pedagogikos bei pedagogų perkvalifikavimo studijų kainos. Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyrius bendradarbiauja su Vytauto Didžiojo universitetu. Perkvalifikavimo studijos trunka 1,5 metų (3 semestrus). 

Paskaičiuota, kad per metus šiai paramai būtų skiriama 5 000–6000 Eur.

Vienkartinės išmokos dydis – 4 minimalios mėnesinės algos (MMA). Nuo sausio 4-ių MMA dydžio išmokai per metus reikėtų skirti: asmeniui – 3 696 Eur, 2-iem asmenims – 7 392 Eur, 3-ims asmenims – 11 088 Eur. Planuojama per metus vienkartines išmokas skirti 2–3 asmenims.

Ukmergės rajono mokytojų profesijos prestižo didinimo programai iš viso reikėtų nuo 12 tūkst. iki 17 tūkst. Eur.

Manoma, kad specialistus į rajono mokyklas padės pritraukti geros darbo sąlygos ir palankus mikroklimatas. Visa tai planuojama sukurti, įgyvendinant startavusią Tūkstantmečio mokyklų programą. Taip pat tikimasi ir valdžios institucijų pažadėto atlyginimų didėjimo.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *