Pakuočių bei siuntų žymėjimai: kas tai ir kaip jais naudotis teisingai?

Pakuočių bei siuntų žymėjimai: kas tai ir kaip jais naudotis teisingai? /

Daugybė žmonių visame pasaulyje pakuoja, siunčia ir gauna įvairiausias siuntas. Tačiau taip pat daugybė žmonių susiduria ir su tam tikrais siuntinių pažeidimais bei dingimo atvejais. Kodėl taip nutinka? Kodėl siuntos yra sugadinamos ar tiesiog dingsta? Viena iš dažniausių priežasčių – neteisingi arba nepakankamai informatyvūs pakuočių bei siuntų žymėjimai.

Pastebima, kad nors siuntinių gavimas bei siuntimas yra kasdienybė, tačiau dar ne visi tiksliai žino, kaip teisingai žymėti siuntas, ko pasekmės ne itin džiugina – gerokai pailgėja siuntinių kelionė, jie dužta, lūžta ar kyla kitos bėdos. Tad norint to išvengti, svarbu aiškiai žinoti, kas yra pakuočių bei siuntų žymėjimai, kaip tinkamai pažymėti ir saugiai supakuoti.

Siuntų žymėjimai – „gyvenimo aprašymas“

Siuntos žymėjimas – vienas svarbiausių darbų, kurį reikia atlikti prieš išsiunčiant siuntinį. Neretai šie žymėjimai įvardijami kaip siuntinių „gyvenimo aprašymas“, kuriame pateikiama esminė informacija apie siuntą. Atkreipiamas dėmesys į tai, kad siuntų žymėjimai yra įvairūs, tai gali būti: speciali etiketė, paveikslėlis, identifikuojantis žodis, skaičius ar simbolis. Tačiau šių žymėjimų tikslas yra vienas – nurodyti gavėją, paskirties vietą ir kitą pagrindinę informaciją apie siuntinį. Pasirūpinus tinkamu siuntos „gyvenimo aprašymu“ užtikrinama saugi bei sklandi  kelionė iš taško A į tašką B ir išvengiama nemalonių siuntinio pažeidimų.

Žinoma, tam, kad siunta būtų maksimaliai apsaugota vien teisingai jos pažymėti nepakanka. Svarbu ir tinkamos pakavimo medžiagos, kurios transportavimo metu apsaugotų siuntinį tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Viena efektyviausių bei saugiausių pakuočių yra kartono dėžės, į kurias galima pakuoti praktiškai viską: dūžtančius ar trapius daiktus, elektronikos prietaisus, maisto produktus, drabužius ir kt. Kartono dėžės yra pakankamai sandarios bei tvirtos, tad puikiai apsaugo siuntinius iš išorės. Tam, kad siuntiniai būtų saugūs ir viduje rekomenduojama dėžių ertmes užpildyti burbuline plėvele, oro pagalvėmis, gofruoto kartono lakštais. Šios medžiagos užtikrina, kad daiktai esantys dėžėje nejudėtų, nesiliestų vienas prie kito ir prie kartono dėžės sienelių, kas padeda išvengti įvairių pažeidimų, tad siuntinys saugiai pasiekia gavėją.

Pagrindiniai siuntų žymėjimai

Saugiai ir patikimai supakavus siuntinį reikia grįžti prie jo žymėjimo. Labai svarbu žinoti, kad bet koks ženklas ant siuntinio turi būti paprastas, aiškus, vidutinio dydžio, lengvai atpažįstamas ir gerai matomas. Dažniausiai siuntos žymimos abiejose pakuotės pusėse tam, kad būtų galima greitai sužinoti reikiamą informaciją apie siuntinį. Išskiriami 4 pagrindiniai siuntų žymėjimai atpažįstami visame pasaulyje ir užtikrinantys saugią siuntos kelionę:

  • Vaizdiniai ženklai. Siunčiant siuntinį vaizdiniai ženklai yra vieni svarbiausių, nes jų dėka sužinoma, kaip elgtis su siunta. Akcentuojama tai, kad piktogramos ant pakuotės nurodo pagrindines siuntinio savybes. Pavyzdžiui, skėčio simbolis rodo, kad siunta turi būti apsaugota nuo drėgmės, sudužusi vyno taurė reiškia, kad siuntinys yra trapus, rodyklės paaiškina, kokioje padėtyje turi būti laikoma siunta. Be to, vaizdiniai ženklai atlieka svarbią funkciją siunčiant maisto produktus. Siekiant, kad maisto produktai kelionės tikslą pasiekų saugiai jų pakuotės turi būti paženklintos simboliais, parodančiais kokioje temperatūroje reikia laikyti produktą ar produktus pakuotėje. Taip pat rekomenduojama specialiais ženklais ar žodžiais pažymėti užšaldytus arba greitai gendančius maisto produktus.
  • Pavojingų krovinių ženklai. Itin svarbi siuntos kelionės taisyklė yra ta, jog siuntinys neturi kelti pavojaus aplinkai, žmonėms, įrenginiams, kitoms siuntoms. Todėl siunčiant daiktus, produktus ar medžiagas, keliančius riziką žmonėms, gyvūnams, turtui arba aplinkai būtina juos pažymėti specialiais ženklais ir užtikrinti tai, jog jie atitiktų absoliučiai visus saugumo reikalavimus.
  • Pagrindinis ženklas. Visa svarbiausia siuntos kelionės informacija pateikiama pagrindiniame ženkle. Dažniausiai tai būna speciali etiketė, ant kurios nurodoma tiek siuntėjo, tiek gavėjo vardas ir pavardė, tikslus gavėjo adresas, susietas su pašto kodu ir mobiliojo telefono numeris. Labai svarbu, kad pagrindinis ženklas būtų priklijuotas matomoje vietoje, geriausia priekyje, taip pat jis turi būti nepažeistas ir gerai įskaitomas.
  • Šoninis ženklas. Siuntos pavadinimas, svoris, vienetai, dydis ir kita su siuntiniu susijusi informacija dažniausiai pateikiama šoniniame ženkle. Siunčiant dideles siuntas toks žymėjimas spausdinamas iškart ant kartono dėžes šono, kurioje keliauja siunta. Siunčiant mažesnes siuntas naudojamos etiketės, ant kurių nurodoma visa reikalinga informacija apie siuntą.

Siuntų žymėjimo privalumai

Kalbant apie pakuočių bei siuntų žymėjimus labai svarbu išskirti privalumus, kuriuos suteikia teisingas ženklinimas:

  • Siuntimo efektyvumas ir tikslumas. Aiškiai atspausdintos etiketės, kuriose nurodami visi reikalingi siuntėjo bei gavėjo duomenys, suteikia tikslią informaciją apie siuntos galutinį tikslą. Tai padeda efektyviai pristatyti siuntinį gavėjui, išvengiant painiavos ir siuntos pasimetimo.
  • Sumažinama pažeidimų rizika. Specialiais simboliais pažymėtos siuntos yra apsaugomos nuo įvairių pažeidimų gabenimo metu. Pavyzdžiui, su siunta, ant kurios bus ženklas FRAGILE (dūžtantys daiktai), vežėjai elgsis kur kas atsargiau, tad išlieka labai didelė tikimybė, kad siuntinys gavėją pasieks saugiai.

Kas nutiks, jei nepažymėsiu?

Reikia žinoti, kad visiškai nepažymėtos siuntos išsiųsti neįmanoma. Pagrindinis ženklas, kuriame nurodoma esminė informacija apie siuntėją ir gavėją, yra būtinas. Tačiau, ar būtina žymėti siuntas bei pakuotes kitais ženklais? Akcentuotina, kad specialiais ženklais visuomet žymimi pavojingi kroviniai. Taip pat tam, kad būtų užtikrintas maksimalus saugumas svarbu tinkamai pažymėti trapius, dūžtančius daiktus, elektronikos prietaisus. Numojus ranka į tokių siuntinių ženklinimą labai dažnu atveju neišvengiama jų sugadinimo, o atsakomybė už sugadintą siuntinį, kuris nebuvo tinkamai pažymėtas, tenka pačiam siuntėjui. Tad skirti dėmesio ir laiko teisingam pakuočių bei siuntų žymėjimui visuomet verta, nes tai gali padėti išvengti papildomų problemų, nemalonių situacijų ir net išlaidų.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *