Pristatyta prisiminimų apie tremtį knyga

Pristatyta prisiminimų apie tremtį knyga / Aldona Kalesnikienė ir knygos autorius Antanas Pusvaškis.

Aldona KALESNIKIENĖ

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo pirmininkė

Gruodžio 7 d. Ukmergės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje vyko naujos knygos „Buožės“ vaiko prisiminimai“ pristatymas.

Tai – žmogaus, patyrusio tremties siaubą ir galinčio apie tai papasakoti, istorija. Tik, deja, vis mažiau lieka tokių žmonių, o kartu vis mažiau ir tų, kurie domisi šiais skaudžiais prisiminimais.

Knygos autorius Antanas Pusvaškis renginio metu papasakojo apie savo likimą, apie knygos gimimo idėją ir kas pastūmėjo savo prisiminimus sudėti į jos puslapius.

Knygos redaktorius Aleksandras Gražys pasidalino savo prisiminimais iš tremties ir kūrybiniu darbu redaguojant leidinį. Padėką tremtiniams už jų didvyriškumą, meilę Tėvynei ir skaudžios praeities atminimo išsaugojimą pareiškė Seimo narys Juozas Varžgalys ir Ukmergės rajono savivaldybės vicemeras Eugenijus Kuodelis.

Knygoje „Buožės“ vaiko prisiminimai“ tremties bei autoriaus gimtojo Bajorų kaimo tema pristatoma per tremtinių istorijas.

Aprašomi žmonės paliko įspūdį savo patriotiškumu, šviesumu, geraširdiškumu, atlaidumu. Žmonės, patyrę dideles kančias, pažeminimus, sugebėjo būti laimingi ir neprarasti optimizmo. Gal Tėvynės ilgesys padėjo ištverti badą ir pažeminimą? Bet, deja, ne visiems.

Per autoriaus prisiminimus sužinome ir apie įvykius Lietuvos istorijoje, daug aprašyta įvykių, nutikusių jo gimtajame kaime.

Susirinkusiems renginio dalyviams savo gražias dainas dovanojo choras „Tremtinys“, vadovaujamas Julės Juodienės (koncertmeisterė – Dalia Stundžienė).

Deja, lieka vis mažiau žmonių, galinčių papasakoti apie skaudų mūsų istorijos laikotarpį, todėl kiekvienas išlikęs prisiminimas mums yra prasmingas bei vertingas. Tai svarbu mums ir ateities kartoms.

Labai džiaugiamės, kad, Lietuvos Seimui 2023-iuosius paskelbus Tremtinių metais, Ukmergėje šiuos metus baigiame knygos išleidimu.

Dėkojame jos autoriui, redaktoriui, draugijos „Įdomioji istorija“ nariams, Ukmergės rajono savivaldybei, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungai, kad šiandieną turime dar vieną Ukmergės krašto žmonių likimų istoriją.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *