Kodėl jums turėtų rūpėti jūsų kreditingumas?

Kodėl jums turėtų rūpėti jūsų kreditingumas? /

Kreditingumas – tai rodiklis, kuris padeda paskolas teikiančioms įstaigoms nuspręsti ar konkretus asmuo sugeba vykdyti turimus finansinius įsipareigojimus. Visgi, dažnas žmogus neįvertina jo svarbos. Taigi – kodėl Jums turėtų rūpėti Jūsų kreditingumas? Ir kaip tinkamai juo pasirūpinti? 

Kas yra kreditingumas?

Pradėkime nuo pat pradžių. Jau aptarėme, kad kreditingumas yra rodiklis, į kurį atsižvelgia kreditoriai spręsdami dėl paskolos išdavimo. Visgi, greičiausiai kyla klausimas – kaip jis vertinamas? Svarbiausiais aspektais reikėtų įvardyti kredito istoriją, amžių, pajamas bei įsipareigojimus. Visų pirma, dažniausiai atsižvelgiama į tai, kaip su įvairiomis paskolomis ar kitais mokėjimais elgėtės praeityje. Kita vertus, jauni žmonės įprastai turi gerokai trumpesnę kredito istoriją. Taigi, kartais gali būti sunku įvertinti jų patikimumą. Į kreditingumo sąvoką taip pat įeina gaunamos pajamos. Stabilumas yra labai svarbus kiekvienam kredito davėjui, mat tai signalizuoja, kad paskolą greičiausiai gebėsite grąžinti laiku. Kita vertus, jeigu tam tikrų įsipareigojimų jau turite, garantuotai bus atsižvelgiama ir į juos. Svarbu paminėti, kad šie negali viršyti 40% mėnesinių pajamų. Visgi, kreditingumą sudaro ir daugiau aspektų. Skirtingi kreditoriai remiasi labai įvairiais algoritmais, pagal kuriuos vertina kiekvieną paraišką. Tačiau svarbiausia, kad visus mokėjimus atliktumėte laiku ir galėtumėte užtikrinti stabilumą. 

Kodėl svarbu rūpintis kreditingumu?

Kreditingumas yra labai svarbus visoms paskolas teikiančioms finansinėms įstaigoms. Visų pirma, tai leidžia įvertinti riziką, norint nustatyti ar konkretus asmuo laiku vykdys turimus įsipareigojimus. Taigi, šis rodiklis yra labai glaudžiai susijęs su Jūsų ateitimi. Pavyzdžiui, daugelis žmonių anksčiau ar vėliau ima būsto paskolą. Visgi, norėdami ją gauti turėsite pasižymėti geru kreditingumu. Kitu atveju, gali nutikti ir taip, kad paskola Jums bus nesuteikta. Taigi, net jei šiuo metu jis atrodo visai nesvarbus, nepamirškite pagalvoti apie ateitį. Kita vertus, reikėtų paminėti ir tai, kad geras kreditingumas gali nulemti mažesnes palūkanas. Prastas reitingas signalizuoja apie Jūsų nesugebėjimą valdyti savo finansų. Taigi, net, jeigu paskolą gausite, įvertindamos riziką įstaigos prašys kiek didesnių palūkanų. Tad kuo geresnį kreditingumą svarbu palaikyti ir dėl šios priežasties. 

Kreditingumas svarbus tiek fiziniams asmenims, tiek įmonėms ar namų verslams, kurie turi įsteigtas įmones.

Ar tai aktualu įmonėms?

Įmonių kreditingumas taip pat yra ganėtinai svarbus rodiklis. Potencialiems verslo partneriams jis signalizuoja apie bendrovės patikimumą ir būklę. Taigi, atsižvelgdami į kreditingumą šie gali išvengti sandorių su didelės bankroto arba mokumo rizikos subjektais. Visgi, daugeliui įmonių prireikia įvairių akcininkų bei verslo partnerių. Taigi, vadovams svarbu palaikyti gerą kreditingumą, jog į savo komandą galėtų pritraukti naujų žmonių.

Kaip daugiau sužinoti apie savo kreditingumą?

Jeigu nerimaujate dėl to, koks yra Jūsų kreditingumas, greičiausiai norėsite patikrinti savo kredito istoriją. Kiekvienas asmuo tai padaryti gali paprasčiausiai internete, pavyzdžiui, „Creditinfo Lietuva“. Čia susipažinsite su savo finansiniais įsipareigojimais, skolomis, duomenimis apie mokesčių mokėjimą. Be to, išsiaiškinsite turimą kredito reitingą. 

Visgi, svarbu nepamiršti, jog finansinės įstaigos vertina gerokai daugiau aspektų nei vien tik Jūsų kredito istorija. Tačiau, be jokios abejonės, ši lemia tikrai nemažai. Kita vertus, jeigu praeityje padarėte klaidų, kurių dabar gailitės, atminkite, kad pasitaisyti dar ne per vėlu. Visgi, tam reikės šiek tiek kantrybės ir laiko. Dažniausiai kredito istorijoje saugoma paskutinių 10 metų informacija. Kita vertus, gali būti, kad įmonės atsižvelgs į kelių metų pagerėjimą. Taigi, nenumokite į tai ranka ir pasistenkite pagerinti savo kreditingumą. Viskas, ką turite padaryti – tai laiku vykdyti visus finansinius įsipareigojimus. 

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *