Siūloma įsteigti Zigmo Zinkevičiaus premiją

Siūloma įsteigti Zigmo Zinkevičiaus premiją /

Ukmergėje siūloma įprasminti mūsų kraštiečio kalbininko Zigmo Zinkevičiaus atminimą ir įsteigti jo vardo premiją.

2 000 Eur vertės Zigmo Zinkevičiaus premija būtų teikiama kas dvejus metus. Jai lėšų būtų skiriama iš rajono biudžeto. Toks siūlymas teikiamas svarstyti rajono savivaldybės tarybai.

Numatyta, kad ši premija būtų skiriama iki 40-ies metų amžiaus jaunajam (-ajai) mokslininkui (-ei), daktaro disertacijoje ir po jos gynimo paskelbusiam (-iai) reikšmingų darbų iš lietuvių dialektologijos, onomastikos ir senųjų raštų istorijos.

Premija galėtų būti skiriama ir bendrą veiklą vykdžiusiai asmenų grupei, kai kiekvieno jos nario amžius – iki 40-ies metų.

Pirmoji Zigmo Zinkevičiaus premija būtų teikiama 2025 m., minint kalbininko 100-ąsias gimimo metines.

Kandidatus premijai galėtų siūlyti Lietuvos ir užsienio mokslo ir studijų institucijos, lituanistikos (baltistikos) centrai, visuomeninės kultūrinės organizacijos bei fiziniai asmenys iš Lietuvos ir užsienio. Kandidatus vertintų specialiai sudaryta komisija.

Su siūlymu apsvarstyti galimybę įsteigti šią premiją į Ukmergės rajono savivaldybės merą kreipėsi Lietuvių kalbos draugijos valdybos pirmininkė Vilma Zubaitienė. Taip raginama įamžinti pasaulinio lygio kalbininko atminimą gimtajame krašte, pagerbti ir paskatinti jaunuosius mokslininkus garsinti Ukmergės vardą.

Z.Zinkevičius gimė 1925 m. sausio 4 d. Juodausių kaime, Ukmergės apskrityje, baigė Antano Smetonos gimnaziją, studijavo Vilniaus universitete, kur vėliau dėstė dialektologijos ir istorinės lietuvių kalbos gramatikos kursus, vadovavo katedroms ir fakultetams (1945–1995), rūpinosi Vytauto Didžiojo universiteto atkūrimu ir dėstė Kaune, vadovavo Lietuvių kalbos institutui (1995–1996), buvo Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministru (1996–1998). Veikla pripažinta Lietuvos mokslų akademijos ir Lietuvių katalikų mokslo akademijos, Švedijos, Norvegijos, Latvijos akademijų. Jam suteiktas Ukmergės Garbės piliečio vardas.

Akad. prof. habil. dr. Z. Zinkevičius – vienas produktyviausių Lietuvos kalbininkų, išugdęs kelias lituanistų kartas, aktyviai dalyvavęs akademinėje, kultūrinėje ir politinėje veikloje. Jis paskelbė apie 1 000 mokslo ir mokslo populiarinimo darbų.

Jo knyga „Ukmergės rajono gyvenviečių vardynas. Pavadinimų kilmė“, kaip sakė pats kalbininkas, – dovana gimtajam Ukmergės kraštui.

Z.Zinkevičius ištyrė beveik 600 vietovardžių, kuriais pavadinta 700 gyvenviečių, nes rajone yra pasikartojančių pavadinimų. Knygoje pasakojama apie gyvenviečių pavadinimų kilmę, kaip atsirado tiems pavadinimams pagrindą sudarę asmenvardžiai ar vandenvardžiai. Ukmergės rajonas – vienintelis Lietuvoje, turintis visų savo gyvenviečių išaiškintą kilmę.

Juodausių vienkiemyje, šalia Jogvilų kaimo, šiemet pastatytas koplytstulpis mūsų kraštiečiui Z. Zinkevičiui atminti.

Savivaldybės tarybos posėdis, kuriame numatytas klausimas dėl šios premijos steigimo, vyks kitą savaitę.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *