Rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą siūloma branginti

Rinkliavą už komunalinių atliekų surinkimą siūloma branginti / Šiukšlių išvežimo paslaugą siūloma branginti.

Siūloma Ukmergėje nuo sausio didinti rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą kainą.

Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatų nauja redakcija teikiama svarstyti savivaldybės tarybai.

Skelbiama, kad, atlikus analizę, paaiškėjo, jog šiuo metu nustatyta ir surenkama vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą nepadengia patiriamų išlaidų.

Susiklosčius tokiai situacijai šiemet apie 30 procentų išlaidų dengiama iš kitų lėšų.

Prognozuojama, kad kitais metais pabrangs vadinamasis vartų mokestis, kuris nebuvo didintas nuo 2016 m. Tikėtina, kad jis brangs iki 20 proc. Be to, savivaldybė turės padengti 10 proc. pakuočių atliekų, susidarančių komunalinių atliekų sraute, surinkimo ir vežimo paslaugų išlaidų. Teisės aktai numato, kad ši suma turės būti įskaičiuota į vietinę rinkliavą.

Skelbiama, kad dėl energetikos išteklių pabrangimo, minimalios algos ir neapmokestinamo minimumo didinimo, pranešimų pristatymo išlaidų brangimo, pastaraisiais metais ženkliai didėjo pačios paslaugos kaina.

Paskutinį kartą vietinės rinkliavos tarifas Ukmergės rajone keistas 2018 m. 

Preliminariais skaičiavimais, patiriant tokias pačias išlaidas ir nedidinant vietinės rinkliavos tarifų kitais metais trūktų iki 45 proc. šiuo metu surenkamų lėšų. 

Kitais metais, vadovaujantis teisės aktų pakeitimais, turės keistis pačios rinkliavos struktūra. Ji kai kuriais atvejais bus skaičiuojama pagal kitus nei dabar parametrus, išaiškės konkrečių rinkliavos sudedamųjų dalių dydžiai.

Numatyta, kad Valstybinė energetikos reguliavimo taryba nustatys pastoviąją regioninę rinkliavos dalį, kuri šiuo metu nėra aiški, paaiškės konkretus vartų mokestis. Tuomet, atlikus išsamią pakartotiną analizę, bus sprendžiama dėl Vietinės rinkliavos dydžio ateinančiam mokestiniam periodui.

Jei savivaldybės taryba pritars, vietinės rinkliavos tarifai Ukmergėje nuo kitų metų didės 20 proc.

Pažymima, kad daugelis šalies savivaldybių kitiems metams nustatė didesnį rinkliavos tarifą. Kai kuriose savivaldybėse ji didėja iki 50 proc.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *