Išankstinė pensija – skola visam gyvenimui?

Išankstinė pensija – skola visam gyvenimui? /

Ukmergiškė pasidalino mintimis apie į išankstinę pensiją išėjusių žmonių patiriamus finansinius nuostolius.

Pasakojo į išankstinę pensiją išėjusi 2004 metais, būdama 55-erių. Iki pensinio amžiaus tada trūko penkerių metų. Tada žinojo, kad pensija bus sumažinta, tačiau nežinojo, kiek metų tai tęsis.

Pasakojo, kad išankstinė pensija buvusi labai maža – 96 tuometiniai litai, tad po trejų metų, pasikeitus situacijai, jos atsisakė, susirado darbą ir dar ne vienus metus sėkmingai dirbo.

Nepaisant to, šiandien jos gaunama senatvės pensija tebėra mažesnė, nei realiai priklausytų pagal skaičiuoklę.

„Nepaisant to, kad per tuos 19 metų gaudama mažesnę pensiją savo skolą valstybei jau seniai grąžinau, pensiją tebegaunu mažesnę. Ir niekas man negali pasakyti, kada tai baigsis. Moteris pasakojo, kad šiuo metu jos pensija tesiekia 411 Eur, o pagal skaičiuoklę turi būti 441 Eur“, – tvirtino moteris. 

Sako, kad šią savo ir daugelio kitų pensininkų problemą yra išdėsčiusi daugybėje raštų aukščiausioms šalies institucijoms: kreipėsi į Seimą, „Sodros“ valdybą ir net šalies prezidentą. Tačiau niekas negali pateikti aiškaus atsakymo, kiek tęsis išskaičiavimai iš senatvės pensijos asmenims, kadaise pasinaudojusiems išankstinės pensijos galimybe.

Šį klausimą uždavėme „Sodrai“, o į jį atsakė Komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kozič.

Ji išdėstė, kad skaičiuojant išankstinės senatvės pensijos dydį taikomas mažinimas po 0,32 procento už kiekvieną mėnesį, likusį iki senatvės pensijos amžiaus. Kai išankstinės pensijos gavėjas sulaukia senatvės pensijos amžiaus ir jam skiriama senatvės pensija, jos dydis yra sumažinamas 0,32 proc. už kiekvieną išankstinės pensijos gavimo mėnesį.

Pavyzdžiui, žmogus kreipėsi dėl išankstinės senatvės pensijos 5-erių metų laikotarpiui (60 mėnesių) ir jam apskaičiuota įprastinė pensija siektų 500 Eur. Vis dėlto žmogui dar lieka 5-eri metai iki senatvės pensijos amžiaus, tad jis dar nėra įgijęs teisę gauti senatvės pensiją ir gaus ją atitinkamai mažesnę.

„Dalis žmonių renkasi gauti išankstinę pensiją, jei dar nepasiekę pensinio amžiaus praranda darbą ar dėl kitų asmeninių priežasčių.  Tačiau reikia turėti omenyje, kad tiek išankstinė pensija, tiek vėliau gaunama senatvės pensija bus sumažintos dėl to, kad žmogus pradėjo gauti pensiją anksčiau, nei sulaukė pensinio amžiaus“, – aiškino „Sodros“ atstovė.

Taip pat nurodė, kad senatvės pensijos nėra mažinamos, jei išankstinę senatvės pensiją žmogus gavo ne ilgiau kaip 3-ejus metus ir jei žmogaus stažas, skiriant išankstinę senatvės pensiją, buvo ne mažesnis kaip 40 metų.

Visos senatvės pensijos yra kasmet indeksuojamos ir padidėja nepriklausomai nuo to, ar senatvės pensijos gavėjas anksčiau gavo išankstinę senatvės pensiją, ar ne.

 

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *