Mažajam Majui reikalinga mūsų visų pagalba

Autorius Skaistė VASILIAUSKAITĖ - DANČENKOVIENĖ
Mažajam Majui reikalinga mūsų visų pagalba / Dainiaus Vyto nuotr. Mama sako

Šių metų labdaros akcijoje „Baltas angelas“ aukos renkamos mažajam ukmergiškiui Majui, sergančiam onkologine liga. Antrojo gimtadienio dieną sužinota diagnozė reiškė ilgą kovą, tad Majui ir jo tėveliams reikalinga mūsų visų pagalba ir parama.

Majus gydomas jau ketvirtą mėnesį. Berniuko mama Oksana pasakojo, kad sūnus buvo sveikas, žvalus ir linksmas berniukas. Darželį lankyti pradėjo sulaukęs vienų metų ir trijų mėnesių. Jam puikiai sekėsi, adaptacija ilgai neužtruko.

Kaip ir daugelis vaikų, kartais susirgdavo – tai sloga, tai kosulys pasirodydavo. Rimtesnių ligų nebuvo, tad neteko gerti ir antibiotikų.

Vieną dieną, kuri, regis, nesiskyrė nuo kitų, tėvelis parsivedė Majų iš darželio su nedidele sloga, tačiau kaip visada linksmą ir žvalų.

„Pažvelgusi į jį, pastebėjau, kad kažkas ne taip. Pasirodė, kad galvytė ne tokios formos – buvo padidėję jo kaklo limfmazgiai, – pasakojo mama. – Kadangi tuo metu slogavo, nieko baisaus neįtarėme. Nuvykome į priimamąjį, kur, atlikus kraujo tyrimą, gydytoja atkreipė dėmesį į padidėjusį leukocitų kiekį. Tai galėjo būti ir viruso požymis. Mus paguldė į ligoninę antibiotikų kursui. Tris dienas leido vaistus, tačiau Majui negerėjo, o leukocitai sparčiai augo… Tada skyriaus vedėja priėmė sprendimą siųsti mus į Santaros klinikas.“

Mažasis ukmergiškis buvo paguldytas į Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Onkohematologijos skyrių.

„Vien sužinojusi skyriaus pavadinimą labai išsigandau“, – prisimena Oksana. Tačiau artimieji nuramino, jog į šį skyrių patenka ne vien onkologinėmis ligomis sergantys pacientai, bet ir kiti, kurių yra prasti kraujo rodikliai.

Majui buvo atlikta daug tyrimų, taip pat ir kaulų čiulpų punkcija. Liepos 21-ąją, kai suėjo dveji metukai, tėtis atvežė jam dovanų mašinėlių rinkinį… Deja, gydytoja tą dieną pranešė baisią diagnozę – ūminė limfoblastinė leukemija. Paprastais žodžiais tariant – kraujo vėžys.

Mama išsiaiškino, kad šios ligos yra dvi formos – B ir T. Majui nustatyta T forma, kuri yra aukštesnės rizikos. „Tai reiškia, kad ligą lemia ne paveldėjimas, o naujai atsirandančios ląstelės. Tam nėra medicininio paaiškinimo“, – kalbėjo Oksana.

Prasidėjo gydymas. Kova su liga. Jau ketvirtas mėnuo, kai šeima eina šiuo keliu.

„Nebuvome susidūrę su vėžiu sergančiais giminaičiais, todėl neįsivaizdavome, kaip vyksta gydymas. Kūrėme ateities planus, bet liga pakoregavo visą šeimos gyvenimą. Laikas tarsi sustojo. Gyvename tik vaiko gydymu. Turime grafikus, pagal kuriuos geriame vaistus, vykstame į Santaros klinikų skyrių, ten gulime mums skirtą chemoterapijos laiką“, – dalijosi mama.

Majus gydomas taikant chemoterapiją. Gydimas suskirstytas blokais. Pirmas blokas – keturios chemoterapijos. Antras – taip pat keturios. Trečias – trys. Kalbantis su Oksana, šeima kaip tik buvo namuose, grįžusi po chemoterapijos.

Majus jau atlaikė tris vadinamuosius blokus, nuo gruodžio 6-osios laukia ketvirtas. „Jaučiu, kad gali būti ir penktas“, – nerimauja mama.

Pasiteiravus, kaip Majus pakelia gydymą, sakė, kad pirmąsias tris chemoterapijas atlaikė stebėtinai gerai. Tačiau po ketvirtosios jam labai pablogėjo.

„Majus labai nusilpo, net nustojo vaikščioti. Visą laiką gulėjo, silpo akyse. Kvietėmės kineziterapeutę, masažuotoją, mokėmės iš naujo stovėti, vaikščioti. Lankėmės ir klinikose, kur gavau daug naudingų pratimų“, – prisimena mama. Tad pirmasis etapas buvo labai baisus ir sunkus. Užlipti laipteliais ant taip mėgstamos čiuožyklos Majus be tėvelių pagalbos negali iki šiol.

Dabar būna visokių dienų – sunkesnių ir lengvesnių.

„Būna silpnumas, pykinimas, – dalijosi Oksana. – Gauname vaistų nuo pykinimo.“

Majus jau atpažįsta savo būsenas: jei pykina, su rankyte parodo burnytę, klausiamas, ar ką nors skauda, parodo galvytę. Tačiau nesiskundžia.

Gydytojų prognozės nėra blogos. Pasak jų, nors ir nėra aišku, kiek laiko vėžinės ląstelės tūnojo Majaus organizme, liga pastebėta pačioje „sprogimo“ pradžioje.

Kelionėje į sveikimą Majų lydinti mama jau ketvirtą mėnesį turi nepertraukiamo nedarbingumo pažymą. Ją galima tęsti iki metų.

Pasiteiravus, kam šiuo skausmingu gyvenimo etapu reikia daugiausia finansų, Oksana sako, kad gydantis skyriuje vaistai ir procedūros, psichologo konsultacijos skiriami nemokamai. Tad kainų net nežino. Tačiau būnant namuose specialistus, kurie padeda sūnui sutvirtėti, atgauti jėgas tarp chemoterapijų, tenka kviesti privačiai. Taip pat reikia nusipirkti paskirtus vaistus. Šiuo metu Majus periodiškai turi gerti antibiotikus dėl rizikos susirgti, taip pat septynioms savaitėms paskirti vaistai, kurių kaina – 400 eurų.

O apie ką svajoja kartu su Majumi? „Greičiau pasveikti – dabar tai vienintelis noras, – sako mama. – Sunku matyti savo vaiką, kuris buvo linksmas, judrus, dabar nusilpusį, išbalusį, juodais paakiais. Jis pats gal tiek nesupranta, kiek mes, suaugusieji…“

Viltį gali suteikti visi

Labdaros akciją „Baltas angelas“ organizuoja Ukmergės kultūros centras kartu su Ukmergės LIONS klubu.

Kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė papasakojo, kad organizatoriai šiemet, kaip ir kasmet, per rajono savivaldybės Socialinės paramos skyrių kreipėsi į visas gydymo įstaigas, klausdami, kokiai šeimai reikalinga parama. Į užklausą iš karto atsiliepė UAB „Teragyda“. Majus šiemet pasiūlytas vienintelis. „Ne visos šeimos sutinka priimti paramą, nes nenori viešumo“, – sakė R. Graužinienė.

Paremti Majaus šeimą galima pinigines lėšas pervedant į Ukmergės LIONS klubo sąskaitą LT977044060008228026 (paskirtis – auka Majui) arba aukojant grynaisiais pinigais Ukmergės kultūros centre darbo dienomis nuo 10 iki 18 val. pas budintį darbuotoją.

Antrą šv. Kalėdų dieną organizatoriai kvies apsilankyti Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje vyksiančiame akcijos koncerte, kur piniginė auka taip pat bus parama Majui.

Organizatoriai garantuoja, jog visos paaukotos lėšos atiteks Majaus šeimai.

R.Graužinienė sakė, kad inicijuodami labdaros rinkimą organizatoriai kasmet ieško naujų kelių.

Šiemet apie akciją suskubo paskelbti prieš Pyragų dieną,  minėtą lapkričio 6-ąją – anksčiau sulaukdavo užklausų, kam būtų galima paaukoti už pyragus surinktus pinigus.

Šiemet nedarys aukų rinkimo perdavimo tarp įmonių, kai viena įmonė, surinkusi aukas, perduoda šią misiją kitai. Taip susidarydavo visa aukotojų grandinė. Tikimasi, kad ukmergiškiai per tiek metų jau įprato aukoti ir prisidės patys. Šiemet prikepta meduolių, papuoštų žodžiu „Ačiū“. Jie – organizatorių padėka už atneštą auką. Daugiau sužinoti apie akciją „Baltas angelas“ galite tel. 8 646 90334.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *