Permainų kelyje: kaip padėti vaikams išgyventi tėvų skyrybas?

Permainų kelyje: kaip padėti vaikams išgyventi tėvų skyrybas? /

Skyrybos yra sudėtingas ir emociškai įtemptas procesas, galintis turėti didelį poveikį visiems šeimos nariams, ypač vaikams. Skyrybų poveikis vaikams gali būti ilgalaikis ir įvairus, paveikti jų emocijas, mokymosi rezultatus ir tarpasmeninius santykius. Tačiau tėvai, apgalvotai bendraudami ir teikdami paramą, gali padėti vaikams įveikti šį sudėtingą laikotarpį ir tapti stipresniais.

Tėvams besiskiriant ar išsiskyrus, vaikai dažnai patiria įvairių emocijų, įskaitant liūdesį, pyktį, sumišimą ir nerimą. Labai svarbu, kad tėvai atpažintų šias emocijas, sukurdami saugią erdvę vaikams išreikšti save. Skyrybos taip pat gali turėti įtakos vaiko akademiniams rezultatams. Dėl streso ir emocinės sumaišties vaikams gali būti sunku susikaupti mokymuisi, todėl gali pablogėti akademiniai pasiekimai. Mokytojai ir mokyklos konsultantai gali atlikti svarbų vaidmenį teikdami papildomą paramą šiuo laikotarpiu. Vaikams gali pasireikšti elgesio pokyčiai, pavyzdžiui, uždarumas, agresija ar išdykavimas. Toks elgesys dažnai yra jų emocinio streso apraiška, todėl tėvams svarbu į jį žiūrėti su empatija ir supratimu, o ne teisti. 

Kaip kalbėtis su vaiku apie skyrybas?

Svarbu pasirinkti tinkamą laiką ir aplinką: žinią apie skyrybas vaikams turėtų pranešti abu tėvai, pradėkite pokalbį ramioje ir patogioje aplinkoje, kurioje vaikas jaučiasi saugus. Venkite kalbėti apie skyrybas per karštus ginčus arba kai įtampa yra didelė, pasiruoškite priimti vaikų emocijas bei pačius įvairiausius klausimus.

Būkite nuoširdūs, pateikite vaiko amžių atitinkančią informaciją, venkite nereikalingų detalių, kurios gali priblokšti vaiką.

Būkite sąžiningi dėl situacijos nekaltindami vienas kito, pabrėždami, kad sprendimas priimtas ne dėl vaiko kaltės. 

Patikinkite vaiką, kad, nepaisant pokyčių, jūsų meilė jam išlieka pastovi.

Pabrėžkite, kad abu tėvai ir toliau dalyvaus jų gyvenime, o įprasta tvarka bus kiek įmanoma išlaikyta. 

Leiskite vaikui žinoti, kad galima reikšti savo emocijas kalbant, piešiant ar kitaip kūrybiškai jas išreiškiant.

Užtikrinkite, kad jie suprastų, jog jų jausmai yra pagrįsti ir kad normalu patirti įvairias emocijas.

Kaip padėti vaikams įveikti skyrybas?

Ieškokite profesionalios pagalbos: jei reikia, apsvarstykite galimybę pasitelkti psichologus ar grupes, kad padėtų vaikui įveikti emocinius skyrybų iššūkius. Profesionalios konsultacijos gali suteikti žinių, kaip susidoroti su sudėtingomis emocijomis ir jas įveikti.

Sukurkite ir palaikykite įprastą rutiną, kad vaikas jaustųsi stabilus. Nuosekli kasdienė veikla, pavyzdžiui, valgymo ir miego laikas, gali padėti vaikams jaustis saugiau.

Bendradarbiaukite su buvusiu sutuoktiniu, kad sukurtumėte bendro auklėjimo planą, kuriame pirmenybė teikiama vaiko gerovei. Nuoseklus tėvų bendravimas svarbiais su vaiko gyvenimu susijusiais klausimais yra labai svarbus siekiant užtikrinti vieningą poziciją teikiant emocinę paramą.

Skatinkite pozityvius bendrus tėvų santykius, kuriuose daugiausia dėmesio skiriama vaiko poreikiams.. Nepamirškite, kad vaikų akivaizdoje jūs visada liksite tėvais, todėl stenkitės išlaikyti pagarbų elgesį vienas kito atžvilgius. Venkite neigiamai kalbėti apie kitą iš tėvų vaiko akivaizdoje, nes tai gali prisidėti prie kaltės jausmo ir sumišimo.

Skyrybos neabejotinai yra sunkus išbandymas tiek tėvams, tiek vaikams. Tačiau atvirai bendraudami, atjausdami ir įsipareigodami teikti emocinę paramą, tėvai gali padėti savo vaikams įveikti šį sudėtingą laikotarpį ir įgyti tvirtą atsparumo jausmą. Kurdami palankią aplinką ir prireikus kreipdamiesi į specialistus, tėvai gali prisidėti prie to, kad jų vaikai sugebėtų prisitaikyti ir klestėti nepaisant skyrybų keliamų sunkumų.

VšĮ „Lyderių karta“ lapkričio mėn. renka – Vaikų, kurie išgyvena/o tėvų skyrybas, grupę. Ši grupė vaikams leis išgyventi sunkius jausmus, tokius kaip nerimas, baimė ar pyktis dėl gyvenimo pokyčių po tėvų skyrybų. Saugioje aplinkoje, vaikai mokysis atpažinti, identifikuoti ir išgyventi įvairias kylančias emocijas ir tuo pačiu atras bendrumą su kitais grupės dalyviais. Tai psichoedukacinio pobūdžio grupė, kurioje vaikai nespręs savo psichologinių sunkumų, tai grupė, kurioje vaikai prisijaukins naują savo gyvenimo etapą saugioje aplinkoje. Užsiėmimai NEMOKAMI. Būtina registracija info@lyderiukarta.lt
Mokymus bendrai finansuoja Europos Sąjunga. Projekto vykdytojas – Europos socialinio fondo agentūra.

Parašė:  Agnė Tėvelytė Petronienė 

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *