Ukmergėje – STT korupcijos rizikos analizė

Ukmergėje – STT korupcijos rizikos analizė /

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) skelbia atlikusi korupcijos rizikos analizę įmonių valdymo, priežiūros ir kontrolės veiklos procesuose Ukmergės, Šalčininkų ir Širvintų rajonų savivaldybėse.

Analizės metu nustatyta, kad nepakankamai vertinama informacija apie asmenų, pretenduojančių į nepriklausomus valdybų narius, ryšius su įmone ar savivaldybės administracija, neužtikrinamos skaidrios nepriklausomų audito įmonių parinkimo procedūros, o įmonių vadovų paskyrimas be konkursų didina nepotizmo rizikas.

Šiuo metu Akcinių bendrovių įstatyme nenumatyta pareiga savivaldybės valdomų įmonių vadovus į pareigas priimti konkurso būdu, todėl savivaldybės gali paskirti įmonių vadovus be konkursų, o tai lemia nepotizmo rizikas – susijusių asmenų protegavimą.

Taip pat nustatyta atvejų, kai nesilaikyta minėtame įstatyme nustatyto maksimalaus dviejų kadencijų limito, Korupcijos prevencijos įstatyme nustatytų personalo patikimumo užtikrinimo reikalavimų.

Ataskaitoje pažymima, kad savivaldybių valdomų įmonių valdybos priima sprendimus dėl strateginių įmonių veiklos klausimų, analizuoja ir vertina įmonių veiklą, renka ir atšaukia įmonių vadovus ir kt.

Tačiau sudarant valdybas yra nepakankamai vertinama informacija apie pretendentų į nepriklausomus narius ryšius su įmone ar savivaldybe, galinčius kelti abejonių dėl jų nepriklausomumo ir nešališkumo.

Taip pat neatskiriamos paskirtų priklausomų valdybos narių funkcijos, kai valdybos nario tiesioginės pareigos savivaldybėje yra susijusios su įmonės veiklos priežiūra ir kontrole.

Atliktos analizės metu nustatyta, kad savivaldybės, įsigydamos prekes, paslaugas bei darbus, galimai sudaro palankias sąlygas jų valdomoms įmonėms laimėti viešuosius pirkimus, taip pat sudaromi vidaus sandoriai, nors reikiamos paslaugos galėtų būti įsigyjamos konkurencingų procedūrų būdu.

STT skelbia, kad informacija apie Ukmergės ir Šalčininkų rajonų savivaldybių sudarytus vidaus sandorius, galimai neatitinkančius teisės aktų reikalavimų, perduota Viešųjų pirkimų tarnybai.

Rekomendacinio pobūdžio pasiūlymai dėl nustatytų korupcijos rizikų pateikti savivaldybėms, Ekonomikos ir inovacijų ministerijai. Jos turės viešai paskelbti, kaip atsižvelgta į pateiktas pastabas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai siūloma inicijuoti Akcinių bendrovių įstatymo nuostatų, reglamentuojančių savivaldybių (ir valstybės) bendrovių vadovų atrankos ir skyrimo tvarką, pakeitimus, numatant įmonių vadovų priėmimą į pareigas konkurso būdu.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *