Aukso medalis – mūsų rajone sukurtam burokėlių kečupui

Aukso medalis – mūsų rajone sukurtam burokėlių kečupui / UAB „Farmers Circle“ perdirbimo padalinio vadovai Sigitas Pūkys (kairėje) ir Vytautas Burba pristato savo produkciją.

Kaune vykusioje parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ šiemet skambėjo ir Ukmergės vardas. Tarp aukso medaliais įvertintų maisto ir gėrimų kategorijos produktų – mūsų rajone įsikūrusios UAB „Farmers Circle“ gaminys – burokėlių kečupas.

Dėl aukso medalio 6-iose kategorijose varžėsi 113 unikalių Lietuvoje sukurtų gaminių, iš kurių 60 – maisto produktai.

„Farmers Circle“ perdirbimo padalinio vadovas Sigitas Pūkys pasakojo, kad kečupas iš burokėlių – tai alternatyva tradiciniam pomidorų padažui. Jis sukurtas pasitelkiant naujausias technologijas bei senąsias maisto apdorojimo technikas.

Gaminys yra saldžiarūgščio skonio, su juntamu karamelės poskoniu, gaunamas karamelizuojant burokėlius savo sultyse. Tinka jis prie įvairių patiekalų.

Tai – ne pirmas „Farmers Circle“ apdovanojimas. Pernai bendrovė laimėjo nacionalinio dizaino konkurso įsteigtą apdovanojimą pakuotės dizaino kategorijoje.

Radiškyje įsikūręs „Farmers Circle“ yra ekologinis mišrus ūkis, deklaruojantis 613 ha. Jo plotai yra Ukmergės, Anykščių ir Utenos rajonuose.

Apie 250 ha užima žiemkenčiai, vasarojus, ankštiniai augalai, 8 ha skirti daržams, likusi dalis – šienaujami žolynai ir ganyklos.

Ūkis skelbia, kad vienas iš pagrindinių jo veiklos principų – auginti tik ekologišką produkciją.

Ūkis dalyvauja gamtosaugos programoje – yra įsipareigojęs nedirbti žemės giliau kaip 10 cm, nedeginti bulvienojų ir šiaudų laukuose. Dirbant žemę naudojami skutikai – laukai nėra ariami. Naudojami mechaniniai ravėtuvai, ekologinės akėčios ir daug rankų darbo. Nuo kenkėjų saugomasi augalus purškiant bakterijomis, kurios maitinasi kenkėjais, kopūstinės daržovės uždengiamos danga.

Tausojančią žemdirbystę jungianti idėja – naudoti vietos išteklius, žaliąsias trąšas, didinti augalų įvairovę. Daug dėmesio skiriama sėjomainai. Žiemojimui žemė nėra paliekama tuščia – užsėjama ankštiniais augalais arba paliekamos ražienos. Žemė yra praturtinama ir ūkyje pagamintu kompostu.

Atvirame grunte auginama apie 20 rūšių daržovių: įvairūs kopūstai, cukinijos, patisonai, mokos, česnakai, svogūnai, burokėliai, kaliaropės, porai, moliūgai, salierai, arbūzai, melionai… Šiltnamiuose auga salotos, žalumynai. Auginamos ir prieskoninės žolelės.

Ūkyje yra keletas padalinių: daržininkystės, augalininkystės, daržovių perdirbimo, gyvulininkystės, anglies gamybos. Dalis ūkio skirta rekreacinei veiklai.  

Perdirbimo padalinyje daržovės rauginamos ir marinuojamos, gaminami padažai, gėrimai, uogienės, džemai, sirupai, pagardai, majonezai.

Prekinės išvaizdos neturinčios ar standartų neatitinkančios daržovės taip pat perdirbamos.

Prieš dvejus metus ūkis sertifikavo kelis savo gaminius: ekologiškus marinuotus jaunus patisonus, cukinijas, morkas, burokėlius, taip pat neprinokusius pomidorus, bei karamelizuotų svogūnų džemą.

Asortimentas praturtinamas ūkio teritorijoje augančiais laukiniais augalais. Ypač kreipiamas dėmesys į sezoniškumą – sezono pradžioje gaminama iš to, kas ūkyje pirmiausia sužaliuoja.

Tai – net ir eglių ūgliai, juodųjų serbentų pumpurai. Gaminama išskirtinė eglių ūglių šalta arbata, meškinių česnakų salotų užpilas, rauginti neprinokę serbentai.

Radiškio kaime įsikūrusio ūkio produkcija tiekiama įvairioms parduotuvėms, vaikų darželiams. Jos galima rasti internetinėse parduotuvėse „Mėsos broliai“, „Kaimas į namus“, „Vyno guru“ bei mažesniuose prekybos taškuose.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *