Lietuvą pristatančiu objektu pasirinko šiaudinį sodą

Lietuvą pristatančiu objektu pasirinko šiaudinį sodą / Projekte dalyvavusių lietuvių grupėje antra iš kairės – J. Giedraitienė.

Ukmergės kultūros centras trečius metus dalyvauja tarptautiniame projekte „Profesionalaus scenos meno sklaida Europos regionuose“.

Jame iš viso dalyvauja 11 Europos šalių. Jų atstovai spalio 2–6 dienomis susitiko Italijoje, Ascoli Piceno mieste.

Iš Lietuvos vyko 6 dalyvės. Tarp jų – Ukmergės kultūros centro Vidiškių skyriaus renginių organizatorė Janė Giedraitienė. Į Italiją Lietuvos atstovės nusivežė jos sukurtą šiaudinį sodą bei kolegės Genovaitės Lobienės močiutės išaustą lininį rankšluostį. Vaišėms pasirinkti UAB „Ukmergės duona“ meduoliniai grybai.

Vidiškių skyriaus renginių organizatorė J. Giedraitienė pasakojo, kad visi šio tarptautinio projekto dalyviai – nedidelių miestelių atstovai.

Kodėl į Italiją buvo nutarta nugabenti būtent šiaudinį sodą? J. Giedraitienė pasakojo, kad buvo tokia užduotis – atsivežti savo šalį apibūdinantį objektą. Nebūtinai tai turėjo būti meno kūrinys. Tarp kitų šalių pasirinktų objektų buvo saldainiai, augalas, tautinė juosta, komandos gerbėjų šalikas ir net bizūnas.

Lietuvių grupė, ilgai nesvarsčiusi, nutarė nusivežti nedidelį šiaudinį sodą. „Didelį sodą nusivežti būtų sudėtinga, todėl paėmiau du mažyčius“, – pasakojo pašnekovė.

Sumanymas kūrinį iš šiaudų pristatyti kaip Lietuvą apibūdinantį objektą sulaukė didelio svečių iš kitų šalių susidomėjimo.

J.Giedraitienė pasakojo, jog šiaudinius sodus pradėjo rišti nuo tada, kai šalyje prasidėjo karantinas. Visi kultūros centro skyriai tada buvo uždaryti ir teko sugalvoti, kokia veikla užsiimti.

Prieš tai Vidiškiuose vyko edukacija apie šiaudinių sodų rišimą – buvo pakviesta tautodailininkė, pasiruošta žaliavos. Jos, žinoma, liko, taip kilo karantininis kūrybinis sumanymas.

Šiaudinių sodų rišimu „užsikrėtusi“ moteris pasakojo, kad per trejus praėjusius metus jų jau spėjo surišti daugybę. Daugumą padovanojo, o penki jos sodai šiuo metu eksponuojami tautodailininkų parodoje Ukmergės kultūros centre.

J.Giedraitienė taip pat įsitraukė į sodų rišėjus vienijančios asociacijos veiklą. Šią vasarą prisiruošė javų šiaudų sodus rišti. Tiesa, sako, kad dėl sausros jie labai nekokybiški – trumpučiai. Pasakojo, kad sodų rišimas – ištisa kūryba, reikalaujanti kruopštumo ir įgūdžių.

Tarptautinį projektą „Profesionalaus scenos meno sklaida Europos regionuose“ Lietuvoje koordinuoja menininkų grupė „Žuvies akis“.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *