Per sezoną leista sumedžioti 341-ą vilką

Per sezoną leista sumedžioti 341-ą vilką /

Šį medžioklės sezoną – nuo spalio 15 d. iki kovo 31 d. – Lietuvoje bus galima sumedžioti 341-ą vilką, o tai – gerokai daugiau nei praėjusį sezoną.

Limitas neskirstomas rajonais. Medžiotojai tikina, kad vilkų sumedžioti galėjo būti leista ir daugiau, nes jų populiacija sparčiai didėja.

Sprendimas dėl vilkų sumedžiojimo limito priimamas atsižvelgus į populiacijos būklės stebėsenos duomenis, rūšies apsaugos poreikius ir moksliniais tyrimais apskaičiuotą vilkų šeimų skaičių.

Pagal Medžioklės taisykles, vilkų sumedžiojimo limitą tvirtina aplinkos ministras, remdamasis Vilko apsaugos plane nustatytais principais. Rengiant projektą remtasi praėjusį sezoną sumedžiotų vilkų genetiniais ir produktyvumo tyrimais, kuriuos atliko Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos mokslininkai.

Lietuvos teritorijoje vilkų šeimų yra ne mažiau kaip 91. Pagal Vilko apsaugos planą, jeigu vilkų yra daugiau kaip 62 šeimos, populiacijos naudojimas planuojamas taip, kad būtų užtikrintas jos tolygus sumažinimas ir išlaikymas 32–62 šeimų ribose.

Vilkų medžiojimo sezonas prasideda spalio 15 d. ir trunka iki kovo 31 d. Išnaudojus vilkų sumedžiojimo limitą, vilkų medžiojimo sezonas nutraukiamas anksčiau. Ankstesnis vilkų medžioklės sezonas realiai baigėsi kovo 2 d.

Praėjusiam medžioklės sezonui buvo nustatytas 282-iejų vilkų sumedžiojimo limitas.

Aplinkos ministerija skelbia, kad, atlyginant vilkų ūkiniams gyvūnams padarytą žalą, šiemet šalyje jau išmokėta bemaž 113 tūkst. Eur. Panašios sumos buvo ir ankstesniais metais.

Ukmergės rajone šiais metais pilkiai ūkiniams gyvūnams daug žalos nepadarė – rajono savivaldybės duomenimis, dėl žalos atlygimo gauti tik trys nukentėjusiųjų prašymai. Būdavo metų, kai tokių pranešimų sulaukta net keliolikos – avis ir oželius vilkai pjaudavo masiškai.

Savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Adomavičienė  sako, kad sunku tiksliai pasakyti, kodėl sumažėjo vilkų išpuolių – ar žmonės labiau rūpinasi savo gyvūnais, ar apylinkėse sumažėjo vilkų, o gal ne visi kreipiasi dėl nuostolių.

Taip pat atkreipia dėmesį, kad metai dar nesibaigia, vienas kitas atvejis dar gali pasitaikyti.

Ukmergės medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Arūnas Pračkaila sakė, kad praėjusį sezoną draugijos klubų ir būrelių miškininkai sumedžiojo daugiausia visoje šalyje – 19 vilkų.

Pasak A. Pračkailos, patvirtintas medžioklės limitas galėjo būti ir dar didesnis, nes vilkų šeimų labai pagausėjo. Jo manymu, nukentėjusių nuo jų ūkių mūsų rajone galėjo būti daugiau, nei turimi savivaldybės duomenys, esą ne visi dėl kompensacijų kreipiasi, nes laiko ir neregistruotų gyvūnų, o tokiu atveju jokia parama nepriklauso.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *