Savivaldybės darbuotojai miesto centre pasodino krokų

Savivaldybės darbuotojai miesto centre pasodino krokų / Dainiaus Vyto nuotr. Vietos savivaldos dieną Ukmergėje buvo surengta krokų sodinimo talka.

Ukmergės rajono vadovai, savivaldybės tarybos nariai, administracijos ir seniūnijų darbuotojai Kęstučio aikštės parke antradienį pasodino 4 180 krokų.

Tokia neįprasta talka jie paminėjo spalio 10-ąją minimą Vietos savivaldos dieną.

Krokai – viena iš pirmųjų Lietuvoje žydinčių pavasario gėlių, taigi darbo rezultatą pamatysime kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje, kai  Kęstučio aikštė pražys įvairiaspalviais žiedais.

„Iniciatyva padovanoti miestui spalvotą pavasarį ir taip įprasminti Vietos savivaldos dieną tikrai puiki. Visi susirinkome be ilgų įkalbinėjimų, niekas nesiskirstė ir darbais – kam sodinti, kam duobutę iškasti ir kt. Visi stropiai dirbome ir gerai praleidome laiką“, – kalbėjo Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas.

Ši idėja kilo kelioms savivaldybės administracijos darbuotojoms, besidalinant su kolegomis kelionių įspūdžiais ir idėjomis, kaip pradžiuginti galėtų ir mūsų miesto erdvės.

Pinigų gėlių svogūnėliams paaukojo patys talkininkai. Savivaldybė skelbia, kad per tris rugsėjo savaites į „krokų fondą“ buvo surinkta beveik 600 eurų. Už šią sumą iš dviejų bendrovių – „Oliseta“ ir „Nojaus sėklos“ – nupirkta keturių rūšių svogūnėlių.

Jais ir buvo apsodinti keturi žalieji Kęstučio aikštės plotai, esantys ties rokenroliškojo balandžio skulptūra.

Lietuvoje krokai savaime neauga. Visos pas mus auginamos rūšys yra introdukuotos – atvežtos iš svetur.

Senovės graikams ši gėlė simbolizavo laimę, be to, krokas buvo laikomas deivės Auroros gėle.

Dauguma krokų rūšių ir veislių pražysta anksti pavasarį, vos tik nutirpus sniegui, tačiau yra ir rudenį žydinčių krokų.

Lietuvoje gėlynuose dažniausiai auginami pavasariniai, auksažiedžiai, geltonieji krokai. Rečiau sutinkami tinkliniai, siauralapiai, balkaniniai ir kitos mažiau paplitusios krokų rūšys.

Viduramžiais iš krokų purkų pagamintas šafranas buvo itin vertinamas. Ir dabar jį, kaip prieskonį, gali įpirkti tik pasiturintieji. Šafrano kilogramui pagaminti reikia apie 150 tūkst. krokų žiedų. Šafranas turi toksinių medžiagų, todėl vienam patiekalui jo galima naudoti ne daugiau kaip 5 g.

Minint Vietos savivaldos dieną Ukmergės kultūros centro salėje vyko protų mūšis. Šio renginio metu pasveikinti per pastaruosius metus prie savivaldybės administracijos kolektyvo prisijungę nauji darbuotojai.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijoje dirba 148 valstybės tarnautojai ir darbuotojai pagal darbo sutartis (117 moterų ir 31 vyras), o seniūnijose – 93 (52 moterys ir 41 vyras). Vidutinis darbuotojų amžius 51-i metai.

Nuo 2007-ųjų spalio 10 dieną Lietuvoje minima Vietos savivaldos diena. Šią dieną galima laikyti savivaldybių tarnautojų profesine švente.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *