„Bromoje“ – nauji senosios Ukmergės vaizdai

„Bromoje“ – nauji senosios Ukmergės vaizdai / „Bromos“ galerijos parodų kuratorius J. Zareckas ruošia naują ekspoziciją.

Lauko galerijoje „Broma“ pristatoma nauja paroda „Senoji Ukmergė III“.

Joje eksponuojamos žymaus gydytojo a. a. Henriko Gintauto sovietinės Ukmergės fotografijos – vaizdai, užfiksuoti 1954-ųjų žiemą ir pavasarį.

Šviesaus atminimo gydytojas radiologas dr. H. Gintautas ligoniams paskyrė 65-erius savo gyvenimo metus. Taip pat dirbo Kauno medicinos universiteto docentu.

1998 m. H. Gintauto iniciatyva Ukmergėje įvyko Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Ukmergės rajono bendrijos steigiamasis susirinkimas. H. Gintautas buvo išrinktas pirmininku.

Nežiūrint solidaus amžiaus, H. Gintautas ilgai išliko aktyvus ir pilietiškas. 2016-aisiais buvo apdovanotas Ukmergės rajono savivaldybės mero padėkos ženklu.

1954-aisiais tada dar jaunas specialistas H. Gintautas į pasivaikščiojimus po Ukmergę keliaudavo su fotoaparatu. Į jo akiratį patekdavo įvairūs miesto objektai. Jo fotopalikimas –  didžiulis nuotraukų albumas – buvo perduotas Ukmergės kraštotyros muziejui.

„Bromos“ galerijos parodų kuratorius, rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Julius Zareckas sakė, kad fotografijas šiai parodai atrinko muziejininkai. Jų eksponuojama per 30. „Nors nuotraukos yra sovietinės kokybės, bet visgi jose užfiksuoti objektai, kurių dalies jau nebėra“, – kalbėjo J. Zareckas.

Ekspozicijoje daugiausia – Ukmergės skirtingų tuo metu buvusių ligoninių, elektrinės, lentpjūvės, kitų pastatų, upės ir piliakalnio vaizdai žiemiškame ir pavasarėjančiame fone.

J.Zareckas, kalbėdamas apie pastarąsias parodas „Bromoje“, dar kartą pasidžiaugė surastu sprendimu eksponuoti darbus. Seniau juos, sukabintus ant plastikinio siūlo, vėjas plaikstydavo, apgadindavo. Dabar varžtais ant medinių lentų, kurios dera prie sienų mūro, pritvirtinti darbai gerai laikosi. Jie atspausdinti ant plastiko, tad nebijo besikeičiančių oro sąlygų, drėgmės.

Pasak specialisto, senosios Ukmergės nuotraukų ekspozicijos po parodų iškart nenugula muziejaus archyvuose. Planuojama, kad jos pakeliaus po kultūros centro skyrius, bendruomenes. Paroda „Senoji Ukmergė II“ dabar eksponuojama Dainavos kultūros namuose.

J.Zareckas sakė, kad šiemet „Bromoje“ numatyta dar viena paroda, kurią rengia Ukmergės kraštiečių bendrija. „Miesto jubiliejiniams metams tęsiama senojo miesto tema, kitąmet gal atsiras ir teminių parodų“, – sakė specialistas.

Surastas sprendimas ir dėl „Bromos“ vartų – juos atrakina ir užrakina nakčiai greta įsikūrusios maitinimo įstaigos darbuotojai. Iš pradžių šiai įstaigai kilo klausimų, kodėl darbai eksponuojami ant privataus pastato sienų, nors jai leista naudoti valstybinę žemę savo veiklai ir čia įkurdinti staliukus, bet buvo pasiekta susitarimo. Tad dabar galerija lankytojams atvira ilgiau – tol, kol dirba maitinimo įstaiga.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *