Ragina pasitikrinti sveikatą ir užkirsti kelią klastingai ligai

Autorius Ukmergės žinios
Ragina pasitikrinti sveikatą ir užkirsti kelią klastingai ligai /

Storosios žarnos vėžio prevencijos programa – viena iš Ukmergės PSPC įgyvendinamų prevencinių programų, kurios yra skirtos nustatyto amžiaus pacientams.

Storosios žarnos vėžio prevencijos programa skirta asmenims nuo 50-ies iki 75-erių metų amžiaus.

Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, kolorektalinis ar vadinamasis storosios žarnos vėžys yra viena iš 5-ių dažniausiai pasitaikančių vėžio lokalizacijų Lietuvoje. Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 1 400 naujų šios ligos atvejų, per metus nuo jos miršta daugiau kaip 800 žmonių.

Dauguma žmonių mano, jog jų genetinis kodas lemia riziką susirgti kolorektaliniu vėžiu. Iš tiesų, jei kas nors tarp pirmos eilės giminaičių, pavyzdžiui, vienas iš tėvų sirgo kolorektaliniu vėžiu, rizika susirgti išauga nuo 2 iki 6  procentų, o jei jie sirgo būdami iki 45-erių metų amžiaus, rizika padidėja 10 procentų.

Jei šeimoje buvo 2 ar daugiau pirmos eilės giminaičių, susirgusių storosios žarnos vėžiu, rizika susirgti padidėja iki 17 procentų. Tačiau tik mažiau nei 10 proc. visų vėžio atvejų gali būti paaiškinami genetiniais pakitimais.

Iš tiesų mokslininkai mano, kad daugiau įtakos vėžiui susiformuoti turi mūsų gyvenimo būdas. Tyrimais įrodyta, jog kolorektalinis vėžys, palyginti su kitų lokalizacijų piktybiniais navikais, yra labiausiai susijęs su dieta ir gyvenimo būdu. O tai reiškia, kad mes patys galime imtis priemonių sumažinti kolorektalinio vėžio atsiradimo riziką.

Kol kas tikslios kolorektalinio vėžio priežastys nėra žinomos, tačiau žinoma, kad didesnės rizikos grupėje yra šie žmonės:

  • vyresni nei 50-ies metų amžiaus,
  • tie, kurių šeiminėje anamnezėje yra daugybinė polipozė (kai storosios žarnos gleivinėje randami gerybiniai navikai – polipai),
  • ilgą laiką sergantys opiniu kolitu (yra žarnyno gleivinės pakitimų),
  • vartojantys daug riebalų ir mėsos, o mažai daržovių ir ląstelienos,
  • rūkaliai,
  • tie, kurių šeimoje buvo diagnozuotas kolorektalinis vėžys (ypač, kai liga buvo nustatyta jaunesniems nei 45-erių metų amžiaus asmenims).

Tačiau vieno ar kelių minėtų požymių buvimas nereiškia, jog šis vėžys būtinai išsivystys. Tai tik reiškia, jog esate didesnės rizikos grupėje.

Sveikatos apsaugos ministerija vykdo storosios žarnos vėžio profilaktikos programą. Jei esate 50–74 metų amžiaus, pagal valstybės finansuojamą Storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą jums 1 kartą kas dvejus metus turi būti atliktas slapto kraujavimo testas, pagal kurį galima numatyti ankstyvosios stadijos storosios žarnos vėžį.

Norint sumažinti riziką susirgti šios formos vėžiu, svarbiausia – subalansuota mityba, kasdieninė mankšta ir sveikatos tikrinimai.

 

Straipsnis publikuojamas Šeimų asociacijai „Ne vieni“ įgyvendinant projektą „Sveikatos raktai“.

Projektas finansuojamas Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *