„Tėkmės“ mokykla kuria bendruomenės sodą

„Tėkmės“ mokykla kuria bendruomenės sodą / Mokiniai puoselėja savo daržą.

Eglė MIKOLAITYTĖ

Pabaisko miestelyje įsikūrusi „Tėkmės“ mokykla naujus mokslo metus pasitiko bendruomeniškai – sodino svajonių sodą. 

Po šventinių rugsėjo 1-osios sveikinimo kalbų kiekviena šeima, kurios vaikai lanko šią mokyklą, pasodino po vaismedį, linkėdama jam derėti, vaikams augti, o bendruomenei klestėti.

Tikimasi, kad pavasarį sodas džiugins žiedais, o rudenį – derliumi, kurį bus galima naudoti maistui gaminti, sudžiovinti ar užšaldyti žiemai.

Bendruomenės sodo įkūrimas – viena iš projekto „Daržo fenomenas“, kurį finansuoja UAB „Maxima Lt“ pagal programą „Mes bendruomenė“, dalių. Asociacija „Šeimų bendrystė“ „Tėkmės“ mokykloje jį įgyvendina nuo pavasario, Projekto tikslas – sukurti bendruomenės daržą, sodą, skatinti tvaraus maisto auginimą ir taupų naudojimą.

Siekiama, kad mokykla bent dalinai apsirūpintų maisto produktais ir juos galėtų naudoti vaikų maistui. Ši idėja kilo remiantis užsienio šalių praktika, kai nedidelės provincijos bendruomenės kuria tvaria žemdirbyste paremtus daržus.

„Tėkmės“ mokykloje yra taikoma patyriminio mokymo metodika (vadinama fenomenu), kuri leidžia vaikams per praktiką įgyti žinių ir patirties daugelyje disciplinų.

Vaikai per gamtos pažinimą, auginimą ir maisto ruošimą įgis žinių apie dirvožemio struktūrą, žaliųjų atliekų kompostavimą, augalų įvairovę, biologinius procesus, augalų ir gyvūnų rūšių išsaugojimą.

Balandžio mėnesį pradinių klasių mokiniai susipažino su daržovių auginimu, mokėsi kaip jas sėti. Mokėsi paruošti dirvą ir pasėjo į daigyklas valgomų gėlių, arbūzų, kukurūzų, melionų, pomidorų, agurkų sėklų… Mažiausieji, mokydamiesi rašyti, sužymėjo visų augalų vietas žymekliuose.

Mokiniai taip pat sugalvojo, kaip iš daržo gėrybių kurti naujus produktus: arbatas, pabarstukus, atvirukus.

Tai – pažintis su atsakingo verslo principais, bendruomeninio verslumo idėjomis bei rinkodaros galimybėmis.

Visą vasarą darželinukai kartu su auklėtojomis daržą laistė ir ravėjo, ragavo pirmuosius agurkus, skanavo savo augintų špinatų sriubą, laukė nokstančių pomidorų, džiovino arbatžoles. Rugsėjį į mokyklą grįžę mokiniai jau rado sunokusius melionus, kurie tapo puikiu desertu.

Vykdant minėtą projektą taip pat siekiama sutvarkyti kiemo aplinką, kad ji būtų patogi ir saugi leisti dieną kieme. Mokyklos kieme esantis kalnelis yra vaikų traukos vieta, tačiau pastaruoju metu jis tapo nebesaugus. Prie šio projekto įgyvendinimo prisidėjo Ukmergės rajono savivaldybė, skirdama lėšų iš NVO veiklos skatinimo projektų biudžeto.

Kalnelis taps saugiu ir patraukliu – su suoleliais, požeminiu „labirintu“ ir nusileidimo rogėmis takeliu.

Šalia daržo ir kalnelio jau „auga“ sodininko namelis. Jame bus galima nuplauti ir išdžiovinti daržoves, nupjauti nereikalingas jų dalis. Ten vyks mokinių edukacinės veiklos, saugomas daržo inventorius.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *