Papiktino atmintinos vietos pavadinimas

Papiktino atmintinos vietos pavadinimas / Gedimino Nemunaičio nuotr. Naujas kelio ženklas žymi dramatiško istorinio laikmečio įvykius.

Nuo Ukmergės link Pašilės vedančiame kelyje neseniai buvo pastatytas kelio ženklas, žymintis atmintiną vietą.

Nurodoma, kad tai „Lietuvos partizanų užkasimo vieta“. Savo nuomonę išsakęs ukmergiškis svarsto, kodėl parinktas toks keistas, niekur negirdėtas terminas. „Negi negalima buvo kaip nors kitaip pagarbiau pavadinti“, – piktinosi jis.

Lietuvos partizanų užkasimo vieta, esanti šalia Ukmergės, Pivonijos šile, – didžiausia masinė pokario kapavietė mūsų rajone. Šioje vietoje 1945–1953 metais buvo užkasami nužudyti ir išniekinti Ukmergės krašto partizanai.

Priminsime, kad anksčiau kelio nuorodos į šią vietą nebuvo. Birželio mėnesį Ukmergės rajono savivaldybės tarybos sprendimu buvo papildytas rajono lankytinų objektų, neįtrauktų į saugomų objektų registrus, sąrašas. Į jį tada įtrauktas miniatiūrų parkas „Mini Lietuva“ bei Lietuvos partizanų užkasimo vieta Pivonijos miške.

Jiems nutarta įrengti informacinius kelio ženklus Nr. 628 „Krypties rodyklė į lankytiną vietą“.

Kelio ženklui „Lietuvos partizanų užkasimo vieta“  iš biudžeto lėšų skirta 500 Eur.

Rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistas Julius Zareckas  pasakojo, kad  tiesiog niekas nesugalvojo, kaip dar kitaip pavadinti vietą, kurioje buvo tiesiog sumesti ir užkasti nužudyti Lietuvos partizanai.

Pasak J. Zarecko, minėtą vietą saugumiečiai greičiausiai pasirinko neatsitiktinai, nes duobių kasti ten nereikėjo – apkasai jau buvo. Spėjama, kad šioje vietoje kadaise galėjo būti Pirmojo pėstininkų pulko poligonai. Tokia vieta netoli miesto buvo ideali, kur galima greitai ir nesunkiai paslėpti savo nusikaltimų pėdsakus.

„Kaip kitaip pavadinti šią vietą, kur kūnai buvo tiesiog sumesti? Mes nieko kito tiesiog nesugalvojome“, – sakė J. Zareckas.

Lietuvoje papūtus laisvės vėjams partizanų žudikų bandymas paslėpti kraupius nusikaltimus buvo atskleistas.

Remiantis liudininkų prisiminimais, 1989 metais apkasuose iš viso surasti 57-ių partizanų palaikai. Jie buvo perlaidoti Dukstynos kapinėse. Partizanų atminimui 2014 m. Pivonijos miške pastatyti kryžius ir koplytstulpis.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *