„Poezijos knygą išleido žmonės“

„Poezijos knygą išleido žmonės“ / Autorės nuotr. A. Kuliešis prieš metus savo kieme įkūrė „Grafo“ galeriją

Neseniai pristatyta nauja ukmergiškio fotomenininko, poeto Albino Kuliešio-Grafo knyga „Angelo pėdos“.

Joje sudėtos 2013–2020 metais sukurtos eilės bei meninės fotografijos. Knyga išleista rėmėjų lėšomis, tad, pasak autoriaus, ją išleido žmonės.

Pirmoji A. Kuliešio knyga „Žodžiai, kuriais tu netikėjai“ buvo išleista 2007-aisiais, ant-roji – „Pamesti eilėraščiai“ – 2013-aisiais.

Tik po dešimtmečio šviesą išvydo trečioji, nors, kaip autorius sako, parengta ji buvo prieš kelerius metus, bet nerado finansavimo.

„Dėl knygos išleidimo perėjau kryžiaus kelius. Teikiau paraiškas į įvairius fondus, tikėjausi gauti stipendiją. Visur – nuliai. Taip ir sustojau“, – prisimena A. Kuliešis. Draugas, pasiteiravęs, kodėl autorius neišleidžia knygos, ir sužinojęs priežastį, patarė paramos paieškoti viešai. „Parašiau kreipimąsi į tautą. Rezultatas nustebino. Net ir visai nepažįstami žmonės pradėjo pervedinėti pinigus“, – pasakojo autorius. Tad knygą „Angelo pėdos“ išleido žmonės. Leidyba atsiėjo apie 4 tūkst. eurų.

Minties ir formos pokytis

Iš ankstesnių knygų A. Kuliešį pažįstame kaip aistros, meilės moteriai, gamtai ir savo kraštui poetą. Ši knyga kitokia. „Čia – meilė pasauliui, šviesai. Šviesos ir tamsos kova“, – sako poetas.

Knygą sudaro trys skyriai:  „Angelų pėdomis“, „Meilės ilgesys“, „Ieškojimai“. Kiekvieno skyriaus eilėraščiai kuria bendrą visumą. „Yra ir meilės skyrius, tačiau ta meilė jau kitokia“, – sako A. Kuliešis. Knygoje jis apmąsto žmogaus egzistencijos prasmę. Sako jaučiantis savo kūrybos pokytį – klasikines eiliuotas strofas pakeitė laisvas kalbėjimas be skyrybos ženklų.

Dalis eilėraščių įgavo muzikinę formą – net 23 tapo dainomis. Daugiausia melodijų sukūrė Rima Žudienė. Poetas džiaugiasi, kad skirtingų kūrėjų rankose jo tekstai virsta skirtingų žanrų muzikos kūriniais. Tačiau nusivilia, kai žodžiai iškraipomi, o jo, kaip autoriaus, nebelieka.

Pasak menininko, dabar jo poezijoje daugiau filosofijos nei emocijų, vyravusių pirmosiose knygose. Stengiasi, kad du trys žodžiai kuo daugiau pasakytų.

Reikalinga nuojauta

A.Kuliešis yra profesionalus fotografas, 1982-aisiais baigęs šios srities studijas. Parodose Lietuvoje ir užsienyje dalyvauja nuo 1980-ųjų. Naujoji knyga „Angelo pėdos“ iliustruota jo paties fotografijomis, kurių nėra gausu, tačiau kiekviena savo vaizdu ir vieta atitinka eilėraščio mintį.

Visos fotografijos yra vienos spalvinės stilistikos – vadinamų rudų spalvų. Išskyrus vieną, užbaigiančią knygą. Ji spalvota, „pagauta“ 2009-aisiais. „Po 14-os metų nutariau parodyti tai, ką pats pamačiau savo fotostudijos lange. Aš tą vaizdą vadinu savo angelu. Jis – su veido bruožais. Turi tris auras“, – atskleidžia autorius.

Pasak A. Kuliešio, fotografui reikalingos ir žinios, ir nuojauta. Prisimena, kaip važiavo fotografuoti Kryžių kalno. Visą kelią pliaupė lietus. Atrodė, kad nieko nebus. Lyjant užlipo ant kalno. Tada lietus trumpam liovėsi, dangus nušvito ir šviesos take pamatė porą. Skubėdamas fotografavo. Suspėjo pagauti vos kelis kadrus. Už kelių minučių vėl apsiniaukė ir ėmė lyti. Teko važiuoti namo. Įvykis įsiminė visam gyvenimui. Ta fotografija yra ir naujojoje knygoje.

Kietas knygos viršelis taip pat turi savo istoriją.  Dalyvaudamas plenere Rokiškyje, A. Kuliešis fotografavo Salų Šv. Kryžiaus bažnyčią. „Fotografuojant pro duris įėjo kino ir teatro režisierius Justas Krisiūnas, nusiėmęs kepurę. Jis ėjo į šviesą. Atrodo, ištirpo toj šviesoj“, – prisimena fotomenininkas.

Angelų motyvas

Angelų motyvas dažnas A. Kuliešio kūryboje –  ne tik eilėse, fotografijose, bet ir drožyboje. Pasak menininko, tai – jo ėjimas į šviesą. Autorius jaučiasi vedamas to angelo, kuris prieš 14 metų pasirodė lange. „Vis galvojau, kodėl jis mane aplankė. Dabar aš jau suradau, ką turiu daryti“, – sako A. Kuliešis.  Jis jau rengia ketvirtą knygą, kurios galimas pavadinimas „Tiesos sakymas“. Leidybai ruošia ir kelis fotografijų albumus.

Įkvėpimo šaltinis, pasak A. Kuliešio, yra bendravimas su žmonėmis, kurie visi yra skirtingi. „7 milijardai žmonių ir nė vieno vienodo – kiekvienas su dieviškumo genu.“

Naująją knygą autorius platina pats – norintiesiems įsigyti ją išsiunčia paštu. Po vieną ar porą egzempliorių ketina padovanoti visoms Lietuvos bibliotekoms. 

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *