Miesto centre augančias liepas galėjo pažeisti sausra

Miesto centre augančias liepas galėjo pažeisti sausra / Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės centre – liūdnai atrodančios liepos.

Ukmergės miesto centre, Kęstučio aikštėje, augančios bent kelios šimtametės liepos greičiausiai neatlaikė šių metų sausros – medžiai stovi apmirę, nurudavę ir neaišku, ar dar atsigaus.

Želdinių inventorizacijos paslaugas atliekančios Šakių rajone įsikūrusios bendrovės „Želdynų vizija“ direktorius Julius Bačkaitis pasakojo, kad užpernai jų bendrovė atliko šio skvero Ukmergėje želdinių inventorizaciją. Tuo metu buvo suskaičiuoti, pažymėti, įvertinti visi medžiai.

Tarp jų buvo ligų pažeistų, kuriuos teko nupjauti. Bet visi, kurie liko, tikrai buvo sveiki.

„Užvakar važiuodamas į Molėtus pats pastebėjau tas liepas. Neįsivaizduoju, kas galėjo nutikti prieš dvejus metus sveikiems buvusiems medžiams“, – svarstė bendrovės vadovas.

Jo manymu, liepas greičiausiai galėjo paveikti sausra. Atliekant aikštės tvarkymo darbus tikėtina buvo pažeista dalis liepų šaknų sistemos. Tačiau, jei metai būtų lietingi, medžiams tai įtakos gal ir nepadarytų, o ši itin sausringa vasara galėjo būti pražūtinga. 

Miškininko išsilavinimą turintis 21-us metus šioje srityje dirbantis „Želdynų vizijos“ vadovas sako, kad šios vasaros sausra pridarė daug bėdos Lietuvos miestų želdiniams. Pastebima, kad kai kur nudžiūvo ne tik pernai ar užpernai puikiai prigiję jauni medeliai, bet ir brandūs medžiai. Taip esą galėjo nutikti ir Ukmergės centre augančioms liepoms.

Pašnekovas šių medžių dar visai nenurašo – sako, jog yra vilties, kad kitąmet jie atsigaus, nes dar nėra visiškai nudžiūvę. 

Su bendrove „Želdynų vizija“ mūsų rajono savivaldybė dirba jau daugiau kaip dešimtmetį. Bendrovės vadovas J. Bačkaitis pasakojo, kad dar 2012 metais Ukmergėje jie atliko bendrą visų miesto želdinių inventorizaciją.

Taip pat atlieka detaliąsias parkų  ar kitų teritorijų inventorizacijas. 

„Želdynų vizija“ šiemet laimėjo mūsų savivaldybės skelbtą mieste ir rajone augančių želdinių inventorizavimo konkursą. Bendrovė įsipareigojo atlikti Šventosios upės pakrantės (10,9 ha), kelio į Krikštėnų dvarą medžių alėjos, Želvos seniūnijos Bastūnų I k. medžių alėjos, Deltuvos miestelio kapinių bei bažnyčios šventoriaus, Ukmergės miesto Vilniaus g., Vytauto g., Deltuvos g. 19 bei Kareivinių g. ir Pašilės kapinių želdinių inventorizaciją ir apskaitą.

Pasak direktoriaus, darbai bus pradėti spalio mėnesį. Pasakojo, kad tiksliausiai šiuos darbus galima atlikti medžių lapams nukritus, nes tuomet patogiausia apžiūrėti kamienus.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *