Mieste apleistų sklypų padaugėjo

Mieste apleistų sklypų padaugėjo / Jei jūsų sklype piktžolės remia dangų

Ukmergėje šiemet aptikti 199 nesutvarkyti – žolėmis apaugę – privatūs žemės sklypai. Jų adresai skelbiami viešai, o savininkai raginami tvarkytis. Pastebima, kad per metus apleistų sklypų padaugėjo dvigubai, tačiau raminama, kad taip yra dėl kruopštesnio skaičiavimo.

Miesto seniūnijos darbuotojai privačius sklypus apžiūri ir įvertina kiekvieną vasarą. Dėl užsitęsusios sausros šiemet tai buvo daroma šiek tiek vėliau nei ankstesniais metais – liepos 24–31 dienomis.

Pernai buvo skaičiuota iki liepos 7 dienos. Tada Ukmergės miesto seniūnijos darbuotojai užfiksavo 96 adresus, kur žemės sklypai laukia savo šeimininkų rankų prisilietimo.

Informaciją apie mieste esančius apleistus, netvarkomus žemės sklypus neseniai paskelbė rajono savivaldybės administracija.

Skelbiama, kad rasti 199 nenušienauti privatūs sklypai, iš kurių 58  į „juodąjį“ sąrašą buvo įtraukti ir praėjusiais metais.

Ukmergės miesto seniūnijos vyresnysis specialistas Ričardas Matukas pasakojo, kad buvo apvažiuotos ir pėsčiomis apeitos visos 156 miesto gatvės, gatvelės, skersgatviukai. Trys seniūnijos darbuotojai šį darbą atliko per savaitę.

„Šiemet labiau išnaršėm visus pakampius, todėl daugiau nešienautų sklypų ir radome“, – paaiškino R. Matukas.

Nenušienautų sklypų sąraše šiemet atsidūrė net 80 miesto gatvių su pažymėtais adresais. Daugiausia – net 22 – adresų nurodyta  Žiedo g., 8 – Pavasario g., po 7 – Slėnio g., Viržių g., po 6 – Bugenių g., Gogolio g., po 5 – Gruodžio 17-osios, Pakalnės g. Kitose gatvėse – 1, 2, 3, 4 apleistų sklypų adresai.

Pasak R. Matuko, jei per vasarą sklypas buvo šienautas bent du kartus, į sąrašą jis tikrai neįtrauktas. Nors patiems savininkams kartais atrodo kitaip.

Pasakojo, kad nemaža dalis į sąrašą įtrauktų adresų jame atsidūrė po kaimynų skundų. Seniūnijoje tokių skundų gaunama kiekvieną savaitę. Paprastai žmonės skundžiasi, kad iš kaimynystėje esančių sklypų plinta piktžolės bei atrėplioja erkės.

Ar  apleistas sklypas būtinai yra negyvenamas? Pasirodo – ne. Yra ir tokių, kur šeimininkai sklypo name gyvena, tačiau jo prižiūrėti nesugeba ar nenori. Būna ir tuščių, bet savininkus turinčių sklypų arba liūdnai stovinčių apleistų pamatų. Kai kurie  apleisti sklypai parduodami. Kai kurie visai neaišku, kam priklauso.

Sąraše nurodytų sklypų savininkams primenama, kad turi juos sutvarkyti iki rugpjūčio 15 d.

Ukmergės miesto seniūnija ankstesniais metais savo sklypais nesirūpinantiems ukmergiškiams siųsdavo įspėjimus raštu. Tačiau dabar to nedaro, nes mato, kad savininkų paieška pernelyg sudėtinga ir brangi.

Dabar labiau apeliuojama į paviešinimą, tikintis, kad savininkai sureaguos. Suskaičiuota, kad, pernai vidurvasarį paskelbus adresus, per kelias artimiausias savaites pusė savininkų susitvarkė ir buvo išbraukti. Tikimasi, kad taip nutiks ir šiemet.

Anot R. Matuko, jau ir šią savaitę atsiliepė viena moteris, kuri tikino, kad jos sklypas nėra taip jau smarkiai apžėlęs, kad būtų traukiamas į „juodąjį“ sąrašą.

Savivaldybė skelbia, kad į jų raginimus ranka numoję žemės savininkai, atlikus papildomus patikrinimus, bus patraukti administracinėn atsakomybėn. Pagal Administracinių nusižengimų kodekso 366-ą straipsnį už tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 Eur. Dažniausiai tokiais atvejais skiriama 80 Eur bauda.

Į sąrašą įtrauktų savininkų, kurie atsiliepė į raginimą – sutvarkė savo teritorijas: surinko šiukšles, nušienavo veją, sutvarkė želdinius, surinko nupjautas ar nukritusias šakas, prašoma informuoti seniūniją tel. (8 340) 63483.

Visas šiemet nenušienautų sklypų sąrašas skelbiamas savivaldybės interneto svetainėje.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *