P. Cvirkos gatvės pavadinimą nurodyta šalinti

P. Cvirkos gatvės pavadinimą nurodyta šalinti / Galbūt ateityje ir Ukmergėje esanti P. Cvirkos gatvė turės kitą pavadinimą.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorius pritarė, kad rašytojo Petro Cvirkos gatvės pavadinimas Gargžduose būtų panaikintas, nes šis asmuo buvo aktyvus okupacinės valdžios veikėjas.

Taip pat nurodyta, kad Klaipėdos rajono savivaldybės vietovėse nėra pagrindo keisti Juliaus Janonio, Pirmūnų, Kosmonautų, Pergalės gatvių pavadinimų.

Pasak išvados, J. Janonis turėjo tam tikras kairiąsias pažiūras, tačiau jis buvo poetas, žuvo dar iki sovietinės revoliucijos Rusijoje, o Kosmonautų, Pergalės, Pirmūnų gatvių pavadinimuose nėra jokios nuorodos į ideologiją.

BNS pranešime skelbiama, kad tokias rekomendacijas pateikusios desovietizacijos komisijos pirmininkas Vitas Karčiauskas sakė, jog šie sprendimai aktualūs ne tik toms savivaldybėms, kurios kreipėsi, bet ir toms, kurios to dar nepadarė, bet turi gatvių, paminklų ar kitų objektų, susijusių su išnagrinėtais pavadinimais.

Ukmergėje taip pat yra ir Kosmonautų, ir P. Cvirkos gatvė. Taigi, jei būtų kreiptasi dėl jų, išvados, tikėtina, būtų tokios pačios.

Ukmergėje diskusijos dėl sovietinę santvarką propaguojančių gatvių pavadinimų vyko daugiau kaip prieš metus.

Rajono savivaldybės Pavadinimų gatvėms, pastatams, statiniams ir kitiems objektams suteikimo komisija pernai vasarą buvo nusprendusi rekomenduoti rajono savivaldybės tarybai P. Cvirkos, L. Giros ir S. Nėries gatvių pavadinimus keisti į buvusių miesto burmistrų Vlado Rėklaičio, Boleslovo Dirmanto ir Prano Kuzmos gatvių pavadinimus.

Tačiau surengtuose susitikimuose visų trijų gatvių gyventojai komisijos siūlymui pervardyti gatves burmistrų pavardėmis nepritarė.

P.Cvirkos gatvės gyventojai atsisakė siūlomo Vlado Rėklaičio pavadinimo ir pasiūlė gatvę pervadinti Parko gatve. L. Giros gatvės gyventojai nepanoro Prano Kuzmos pavadinimo, tačiau susirinkimo metu savo varianto nepateikė. S. Nėries gatvės gyventojai paprieštaravo gatvės pavadinimo keitimui apskritai ir sakė lauksią įstatymo, kuris oficialiai įpareigotų jį keisti.

Ukmergėje, P. Cvirkos vardu pavadintoje gatvėje, dėl kurios pavadinimo griežtai pasisakė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, šiuo metu pagal parengtą projektą vyksta remonto darbai, tad rajono vadovai buvo nutarę šį klausimą laikinai atidėti, kad projektas neįstrigtų.

Tačiau panašu, kad suremontuota gatvė, kurioje yra ir mūsų redakcija, ateityje turės kitokį pavadinimą.

UŽ inf.  

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *