Kviečia pasigrožėti Sveikatos parko rožynu

Kviečia pasigrožėti Sveikatos parko rožynu / Dainiaus Vyto nuotr. Šiuo metu rožynas atsiskleidęs visu savo grožiu.

Liepa – rožių žydėjimo metas. Pasigrožėti šiais kilmingais augalais ukmergiškiai gali Sveikatos parke.

Ši prie Ukmergės ligoninės prieš kelerius metus įkurta poilsio ir laisvalaikio erdvė atvira įvairaus amžiaus žmonėms. Čia galima pasivaikščioti parko takeliais, atsipūsti pavėsinėse ar prisėdus ant suoliukų.

Ukmergės rajono savivaldybė skelbia, kad dabar rožynas atsiskleidęs visu savo grožiu – čia sužydėjo apie 380 įvairių rūšių rožių: baltų, raudonų, violetinių, rausvų ir rožinių atspalvių.

„Dabar yra jų žydėjimo pikas. Daugiau šiemet gal to ir nebebus – vienu metu žydi beveik visos rožyno gėlės“, – atkreipė dėmesį rožyną prižiūrinčios UAB „Grožio idėja“ vadovė Jurga Olisevičienė.

***

Rožės – vienos populiariausių ir gražiausių gėlių. Teigiama, kad jos žydėjo dar prieš atsirandant žmogui, o sukultūrintos buvo 3000 metų prieš mūsų erą. Iš pradžių šios gėlės buvo naudojamos gydymo tikslais, o tik vėliau įvertintas ir grožis.

***

Suskaičiuojama daugiau nei 400 skirtingų rožių rūšių, o jų veislių yra daugiau nei 25 000. Pačios populiariausios yra arbatinės rožės – būtent jos yra dovanojamos įvairiomis progomis.

***

Pagrindinės rožių spalvos turi ir savo simbolinę reikšmę. Raudonos rožės reiškia meilę, baltos – skaistumą, rožinės – malonę, oranžinės simbolizuoja žavesį.

***

Rožių aliejus yra vienas brangiausių. Kilogramas jo gaunamas iš maždaug keturių tonų rožių žiedų. Labiausiai gamindami šių gėlių aliejų didžiuojasi bulgarai, įsigyti aliejaus galima praktiškai visose prekybos vietose.

***

Rožė yra vaizduojama Ukmergės herbe. Tai – viena iš herbo simbolikos, atspindinčios tuometę politinę situaciją, detalių. Rožės šakelė su raudonais žiedlapiais veikiausiai yra susijusi su tuomečio miesto vaito Juozapo Kučevskio heraldika.

Didžiausias Lietuvos rožynas yra Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode. Jame iš viso – daugiau kaip 1 700 krūmų.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *