Ukmergėje veiklą pradeda maltiečiai

Ukmergėje veiklą pradeda maltiečiai / Ukmergės maltiečių nuotr. Maltiečiai pasirengę lankyti vienišus senjorus ir kurti su jais ryšį.

Maltos ordino pagalbos tarnyba pranešė, kad įkurta Ukmergės maltiečių grupė. Neseniai ji pradėjo įgyvendinti „Maisto ant ratų“ programą. Jos metu numatoma rūpintis šilto maisto tiekimu vienišiems  senjorams.

Maltos ordinas – seniausia labdaros organizacija pasaulyje. Jo pagalbos tarnyba yra Maltos ordino, teikiančio pagalbą vargstantiems net 120-yje šalių, dalis.

Lietuvoje Maltiečių grupė įkurta 1991 metais. Iki pat šių metų Ukmergėje tokia grupė nebuvo įsteigta. Veiklą ji pradėjo šiemet vasario mėnesį, o birželio 5-ąją jau startavo organizacijos „Maisto ant ratų“ programa, sėkmingai vykdoma dvidešimtyje Lietuvos vietovių.

Maltiečius Ukmergėje subūrė Jovita Sedleckaitė. Jauna moteris dirba inžinerinį darbą geodezinių matavimų srityje. Bedirbdama baigė socialinius mokslus, tačiau darbo nepakeitė. Vis tik norėjosi užsiimti socialine veikla. Kadangi tarp draugų turėjo pažįstamų maltiečių iš kitų miestų, pasidomėjusi sužinojo, kad mūsų mieste šios organizacijos grupės nėra, tad nutarė pati ją suburti. Šiuo metu į grupės veiklą įsitraukia nuo dešimties  iki penkiolikos moterų. Tarp jų yra ir pedagogių, ir vadybininkių, ir kitokių profesijų atstovių. 

Grupė kartą per mėnesį susitinka Švč. Trejybės bažnyčios parapijos patalpose, kuriomis klebonas Šarūnas Petrauskas leido naudotis neatlygintinai. Susitikimai vyksta kiekvieną paskutinį mėnesio trečiadienį vakarais, nes visos savanorės yra dirbančios.

Pasak J. Sedleckaitės, iki šiol įsteigta grupelė vykdė vienkartines veiklas. Pavyzdžiui, prieš Velykas vyko į Jasiuliškių socialinės globos namus.

Gegužės 6-ąją Lurde (Prancūzija) buvo aukojamos lietuviškos šventos Mišios, meldžiantis už iš Lietuvos atvežtas intencijas – už mamas, kitus brangius ir artimus žmones, sveikatą. Maltiečiai inicijavo Lurdo žvakių akciją, prie kurios pirmą kartą prisidėjo ir ukmergiškiai –  įsigydami žvakučių jie aukojo neįgaliųjų piligriminei kelionei į Lurdą. Akcijos metu buvo surinkta 300 eurų.

Gegužę vykusio grupės susitikimo metu savanoriai aptarė iškilusius klausimus, susidėliojo artimiausius savanorystės planus. Savanorius šiltai priėmė pats klebonas.

Ukmergės maltiečiai dalyvavo miesto šventėje, kurioje Jaunųjų maltiečių paramedikų  programos savanorės pristatė visuomenei, kaip reikia suteikti pirmąją pagalbą užspringus, praradus sąmonę ir kitais atvejais.

Lankys nuolat

Birželį startavo ilgalaikė organizacijos „Maisto ant ratų“ programa. Jos metu planuojama sriuba du kartus per savaitę (pirmadieniais ir ketvirtadieniais) aprūpinti iki dešimties rajono senjorų bei neįgalių asmenų.

Maitinimas organizuojamas bendradarbiaujant su valgyklos „Valgių sala“ vadovu Valdu Raugalu, kuris sutiko neatlygintinai teikti sriubą sunkiau gyvenantiems senjorams.

Pirmuoju kartu buvo aplankyti aštuoni Ukmergės mieste gyvenantys senjorai ir vienas žmogus, turintis negalią. Į šiuos susitikimus važiavo keturios savanorės, pasak organizatorių, kad būtų drąsiau, kad po truputį susipažintų ir apsiprastų, kurtų ryšį, kuris, laikui bėgant, stiprės.

„Sriuba – tik priemonė. Žmonės, kuriuos lankome, daugiau vieniši, negu nevalgę, – sakė J. Sedleckaitė. – Jiems labai svarbu bendravimas.“ Kadangi ne visos savanorės vairuoja automobilius, ateityje galvojama apie įvairesnes pagalbos formas nei sriubos atvežimas. Galbūt palydėti senjorus einant į lauką ar panašiai.

Senjorus, kuriais organizacija rūpinsis, pasiūlė Ukmergės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyrius. Ir pradžių jų buvo dešimt, tačiau vieno sąlygos pasikeitė – kartu apsigyveno giminaičiai ir pagalba nebereikalinga. Tikisi, kad į jo vietą bus surastas kitas žmogus.

 Grupelės Ukmergėje iniciatorė informavo, kad maltiečių veikla koordinuojama pagal regionus. Ukmergė priklauso Rytų regionui.

Organizacija grupei pagal poreikį teikia specialistų, viešinimo bei kitokią pagalbą, yra galimybė teikti ir vykdyti projektus.

Visoje Lietuvoje yra 42 maltiečių grupės, jos vienija 1 500 suaugusių savanorių ir 500 jaunųjų maltiečių. Pagalba teikiama 2 800 asmenų.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *