Ukmergėje miškų gaisringumas – didžiausias šalyje

Ukmergėje miškų gaisringumas – didžiausias šalyje /

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, Ukmergės rajono savivaldybėje sausra šiuo metu yra didžiausia Lietuvoje.

Tarnybos paskelbtame miškų gaisringumo klasių žemėlapyje savivaldybės teritorija priskirta penktai klasei. Tai reiškia, kad miškų gaisringumas čia yra pats didžiausias.

Pagal tą patį žemėlapį, kitur šalyje vyrauja trečia ir ketvirta miškų gaisringumo klasės. Tarnybos duomenimis, sausra nesitraukia dėl kritulių trūkumo.

VĮ Valstybinės miškų urėdijos Ukmergės regioninio padalinio vadovas Virginijus Šalčiūnas paaiškino, kad penktoji klasė žymi, jog gaisrų rizika padidėjusi iki šimto procentų. „Jei ant miško paklotės atsiras smilkstanti nuorūka ar kitas gaisrą sukelti galintis objektas, tikimybė, kad kils gaisras, prilyginama šimtui procentų“, – sakė V. Šalčiūnas.

Pasak jo, penkta gaisringumo klasė antroje vasaros pusėje yra įprastas reiškinys. „Pernai penkta klasė nepasiekta, nes buvo išimtinai drėgni metai. O šiaip penkta klasė liepos ir rugpjūčio mėnesiais nieko nestebina.

Ji pasiekiama kasmet. Tačiau šie metai ypatingi tuo, kad sausra prasidėjo labai anksti – nelijo visą gegužės mėnesį ir beveik visą birželį. Ukmergės situacija išsiskiria dar tuo, kad visur kitur Lietuvoje jau palijo, o mes žymesnių kritulių dar nesulaukėme. Normalaus lietaus nebuvo“, – kalbėjo padalinio vadovas.

Pasiteiravus, ar dėl padidėjusio gaisringumo gyventojai gali lankytis miškuose, V. Šalčiūnas sakė, kad gali, kol neuždrausta. Sprendimą dėl tokio draudimo priima savivaldybė savo iniciatyva arba atsižvelgdama į padalinio prašymą. Tačiau padalinys kol kas tokio prašymo neplanuoja teikti. „Draudimai nesulaiko žmonių nuo lankymosi miškuose, nes miškai yra atvira teritorija. Manau, geriau yra ne drausti, bet informuoti, šviesti visuomenę, ugdyti sąmoningumą, pateikiant rekomendacijas, kaip atsargiai elgtis miške – nekūrenti laužų ir kt.“, – sakė padalinio vadovas.

Jo pastebėjimu, kitos Lietuvos savivaldybės paskelbė ekstremalią situaciją, kuri apima daugiau – ne tik draudimą lankytis miškuose, bet liečia ir ūkininkus.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *