Buvusiame kariniame miestelyje – pasivaikščiojimo takai ir fontanai

Buvusiame kariniame miestelyje – pasivaikščiojimo takai ir fontanai / Įrengti pasivaikščiojimo takai ir fontanai. Autorės nuotr.

Buvusiame kariniame miestelyje baigti tvarkybos darbai – džiugina apželdintos erdvės, pasivaikščiojimo takai, laisvalaikio infrastruktūra, fontanėliai. Tiesa, suplanuoto miniatiūrų parko dar teks palaukti.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė pranešė, kad teritorijoje pagrindiniai darbai jau baigti.

„Dabar atliekami taisymai pagal defektinį aktą, reguliuojamos „upės“, atliekami kiti baigiamieji teritorijos sutvarkymo darbai“, – informavo direktorė.

Rangos darbus atliekančios UAB „Doresta“ darbų vadovas Tomas Lekavičius papasakojo, kad projekto baigiamuoju etapu buvo įrengti „upių“ baseinėliai bei vykdomas apželdinimas.

„Upių“ baseinėlius betonavo pati įmonė, o vandens paleidimo sistemą diegė subrangovas.

T.Lekavičius sakė, kad yra įrengti vandens valymo filtrai, tačiau greičiausiai bent kartą metuose, geriausia prieš žiemą, kai išleidžiamas vanduo, upių vagas reikės išvalyti.

Pačiame parke bus gausu įvairių rūšių medžių, tarp jų ir ypatingų. Daugiausia pasodinta kalninių pušų – 167, paprastųjų skroblų – 121, baltųjų sedulų ir paprastųjų ąžuolų – po 78 medelius.

Kiti augalai – karpotasis, plaukuotasis ir himalajinis beržas, pelkinis ąžuolas, paprastoji ir baltažievė pušis, paprastasis klevas, juodalksnis, smulkiadantis alksnis, paprastasis gluosnis, paprastasis uosis, didžialapė ir paprastoji liepa. Jų pasodinta nuo keliolikos iki kelių dešimčių.

Po keletą medelių pasodinta grauželinės gudobelės, paprastojo šermukšnio, mažalapės liepos, Tumbergo raugeriškio.

Ypatingesnių augalų teks paieškoti, nes jų pasodinta po vieną. Tai karpytasis juodalksnis, gelsvažiedis tulpmedis, japoninė magnolija. Parke pasodinta ir daugiamečių gėlių, smilgų, viksvų.

Projekto įgyvendinimo metu įrengtas per 20 ha plotas. Dabar, pasak T. Lekavičiaus, likę tik bortelių pataisymo, teritorijos šlavimo darbai.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorė I. Pračkailė informavo, kad taip pat dabar yra gaminami Miniatiūrų parko ekspozicijos elementai – šalies savivaldybių riboženkliai, miniatiūrų stendai, ženklai, nurodantys atstumus iki savivaldybių, etnografinių regionų ir vandens telkinių pavadinimų lentelės.

Anksčiau esame rašę, jog „Mini Lietuvos“ miniatiūrų parkui buvusio karinio miestelio teritorijoje skirta 1,65 ha. Čia atsiras sumažintas mūsų šalies modelis – bus pastatytos visų 60-ies Lietuvos savivaldybių žymiausių statinių sumažintos kopijos.

Savivaldybės pateikė pasiūlymus. Būtų pastatyta 18 maldos namų, 7 dvarų, 6 muziejų, 6 rūmų ir pilių, 3 geležinkelio stočių miniatiūros. Taip pat turėtų įsikurti tiltų, apžvalgos rato, uosto, vienuolyno miniatiūros…

Tačiau savo lėšomis jų gaminti ir į Ukmergę gabenti, kaip ir buvo manyta, savivaldybės neskuba – teks jas gaminti patiems.

Pasak I. Pračkailės, ieškant lėšų kitų miniatiūrų gamybai yra pateikta paraiška į tarptautinius finansavimo fondus, tačiau atsakymas dėl paraiškos finansavimo bus gautas tik rudenį.

Kol kas pirmoji pagaminta mūsų rajono reprezentacinio objekto – Prezidento A. Smetonos dvaro – miniatiūra. Šiuo metu ji saugoma muziejuje.

O kada bus pastatyta, dar nenumatyta.

Miniatiūrų parkas „Mini Lietuva“ savivaldybės tarybos sprendimu įtrauktas į savivaldybės lankytinų objektų, neįtrauktų į saugomų objektų registrus, sąrašą.

Kelią į objektą žymės krypties rodyklės – kelio ženklai „Krypties rodyklė į lankytiną vietą“.

Nors objektas dar tik kuriamas, tikimasi, kad jis taps reikšminga turistų traukos vieta.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *