Pradėjo tyrimą dėl galimų aplinkosaugos pažeidimų

Pradėjo tyrimą dėl galimų aplinkosaugos pažeidimų / Nuleidus tvenkinio vandenį

Aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą dėl galimų aplinkosaugos pažeidimų, kai išleidžiant Vilkmergėlės upelio užtvankos vandenį įstrigo nespėjusios išplaukti žuvys.

„Ukmergės žiniose“ rašėme, kad Žiedo gatvėje, prie Svajonių parko, pradėti užtvankos ant Vilkmergėlės upelio kapitalinio remonto darbai, todėl buvo visiškai išleistas čia esančio tvenkinio vanduo. Skelbiama, kad tam buvo gautas Aplinkos apsaugos agentūros leidimas.

Atidarius pagrindinę užtvankos sklendę, vanduo buvo pradėtas leisti birželio pradžioje, vandens lygį kasdien žeminant po keliolika centimetrų. Atkreipiamas dėmesys, kad dėl karštų orų vandens lygis ir pats krito. Pagal projektą užtikrinti apsaugą privalėjo rangovas.

Pasak vietinių gyventojų, vanduo buvo nuleistas per staigiai, todėl nemažai žuvų nespėjo išplaukti ir liko telkinyje.  Gyventojai bandė jas gelbėti, rinkdami iš žolių ir sumesdami į Vilkmergėlės upelį. Kol vieni žmonės žuvis gelbėjo, kiti susirinko ir nešėsi namo.

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Gyvosios gamtos apsaugos departamento Vilniaus Gyvosios gamtos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Simonas Minkevičius antradienį  pranešė pradėjęs tyrimą dėl galimų aplinkosauginių pažeidimų, nesilaikant leidime nustatytų sąlygų, dėl ko duso ir liko ant kranto dumble nemažas kiekis žuvų.

Pareigūnas prašė gyventojų dalintis vaizdine informacija – nuotraukas su negyvomis žuvimis iš šios vietos ar su užfiksuotu skirtingu vandens lygiu skirtingomis dienomis siųsti elektroniniu paštu simonas.minkevicius@aad.am.lt.

Kaip tik šią savaitę Aplinkos ministerija pranešė, kad tvenkinių ir patvenktų ežerų užtvankų bei hidroelektrinių savininkai, valdytojai ir naudotojai nuo 2024 m. privalės įrengti žuvų pralaidas ir vykdyti jų stebėseną. Taip pat jie turės užtikrinti, kad tvenkiniai ar patvenkti ežerai būtų eksploatuojami tokiu režimu, kuris nedarys neigiamo poveikio šių vandens telkinių ir jų aplinkinių teritorijų ekosistemoms.

Šiuos pakeitimus numato aplinkos ministro Simono Gentvilo patvirtintas naujos redakcijos Tvenkinių ir patvenktų ežerų naudojimo ir priežiūros tvarkos aprašas.

Taip įgyvendinamos pernai priimtos naujos Vandens įstatymo nuostatos, kurios įsigalios nuo 2024 m.

Svarbiausias pokytis – nustatyta pareiga įrengti žuvų pralaidas pagal Vandens įstatyme nustatytus kriterijus ir vykdyti jų stebėseną pagal vieningą žuvų pralaidos efektyvumo vertinimo metodiką.

Vadovaujantis patvirtintomis taisyklėmis, nuotėkio reguliavimas ir vandens lygio svyravimai neturi daryti neigiamo poveikio tvenkinio ar patvenkto ežero ir aplinkinių teritorijų ekosistemoms.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *