Reikalavimams pasikeitus priedangų atsirastų daugiau

Reikalavimams pasikeitus priedangų atsirastų daugiau / Priedangas žymintys ženklai Ukmergėje pakabinti pernai rugsėjį.

Ukmergės rajono savivaldybėje lankėsi Priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamento Vilniaus Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atstovai. Rajono savivaldybės atstovė spaudai Daiva Zimblienė informavo, kad susitikimo metu pagrindinis dėmesys skirtas priedangos vietoms, kuriose būtų galima trumpam pasislėpti nuo netiesioginio oro atakų pavojaus ar apšaudymų.

Pasak Priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamento Vilniaus Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos laikinojo vadovo Evaldo Tamašausko, iš Vilniaus ir Alytaus apskričių 13-os savivaldybių Ukmergėje yra pats mažiausias esamų pažymėtų priedangų skaičius – tik penkios. Pažymėtos trys mokyklos, vaikų darželis ir administracinis pastatas.

Anksčiau esame skelbę, kad, ženklu „Priedanga“ pažymėti Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus (Vienuolyno g. 7) rūsyje esančios patalpos, vaikų lopšelis-darželis „Saulutė“ (Veterinarijos g. 4), UAB „Ukmergės statyba“ administracinis pastatas (Deltuvos g. 37), mokykla Pabaiske ir Taujėnų gimnazija. Paskaičiuota, kad iš viso šiose priedangose sutilptų 600 žmonių. Minėti ženklai pakabinti pernai rugsėjį.

„Priedanga skirta trumpalaikei – 1–2 val. – apsaugai slepiantis, kai yra pavojus gyventojų gyvybei ir sveikatai. Joje žmonės slėptųsi vos išgirdę pavojaus signalą. Eina kalba apie konkrečiuose pastatuose gyvenančius ar dirbančius žmones. Į čia esančias priedangas – paprastai tai būna po pastatu esantys rūsiai – niekas iš kitur neatvažiuos, nes tiesiog nebus kada“, – kalbėjo E. Tamašauskas.

Ukmergės rajono meras Darius Varnas sakė, kad mūsų rajone tik penki pastatai atitiko pernai patvirtintų Priedangos parinkimo ir ženklinimo rekomendacijų reikalavimus.

Pasak rajono savivaldybės vyr. specialisto civilinei saugai ir mobilizacijai Valdo Rabazausko, tik viena įmonė – UAB „Ukmergės statyba“ turėjo ir priedangai pritaikė savo patalpas, o kitos verslo įmonės rūsių, deja, neturi. Galimas priedangų rezervas – ugdymo įstaigos, daugiabučių rūsiai.

Tokių galimų priedangų, pagal Registrų centro duomenis, Ukmergėje yra 36. Tačiau, vadovaujantis minėtomis rekomendacijomis, priedangos statuso neatitinka daugiabučių rūsiai, kadangi juose nėra dviejų išėjimų.

„Skaičiavimas vykdomas nelabai teisingai, nes reikia nepamiršti, kad kaimuose ar nuosavuose namuose gyvenantys žmonės turi savo rūsius, jie tikrai nebėgs į jokias priedangas, o eis į savo rūsius“, – susitikime kalbėjo rajono meras.

E.Tamašauskas patikino, kad Priedangos parinkimo ir ženklinimo rekomendacijos, tikėtina, nuo rugsėjo keisis – bus paprastesnės.

Susitikimo metu nuspręsta dar kartą paraginti gyventojus susitvarkyti rūsius: išnešti nereikalingus daiktus, atlaisvinti praėjimus. Viliamasi, kad gyventojų rūsiai nelaimės atveju  užtikrintų trumpalaikę apsaugą. Daugiabučių namų rūsiai ir kitos bendro naudojimo patalpos turi būti tvarkingos nuolat, kad, prireikus, greitai į jas patekti nekiltų kliūčių. Juose negalima laikyti degių daiktų, dujų balionų, sprogstamųjų medžiagų.

Susitikime kalbėta ir apie gaisrų bei skendimo prevenciją. Ukmergės savivaldybė pagirta dėl neblogai vykdomos gaisrų prevencijos – gaisrų skaičius rajone, nors ir ne ženkliai, mažėja. Per pastaruosius trejus metus susilygino tiek gaisrų, tiek gelbėjimo darbų skaičius – registruojama po 160. E. Tamašauskas dėkojo savivaldybei už bendradarbiavimą pateikiant socialinių būstų ar apleistų statinių sąrašus, kuriuose pareigūnai apsilanko, ir už kasmet nuperkamus dūmų detektorius. Jais jau aprūpinta apie 1 000 būstų.

Svečiai paprašė savivaldybės atstovų pasirūpinti, kad pagrindinėse maudymosi vietose prie vandens telkinių atsirastų informaciniai stendai, gelbėjimosi priemonės. Dėmesį prašė atkreipti į neoficialius paplūdimius, kur žmonės renkasi, maudosi. Reikėtų kuo dažniau ten prevenciškai apsilankyti.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *