Atokių kaimų gyventojų džiaugsmas – mobilioji biblioteka

Atokių kaimų gyventojų džiaugsmas – mobilioji biblioteka / Autorės nuotr. Šis bibliotekos autobusas – skaitytojų laukiama transporto priemonė.

2022-ųjų vasarį į rajono kelius išriedėjo Vlado Šlaito viešosios bibliotekos mikroautobusas „Renault Master“, geriau žinomas kaip mobilioji biblioteka.

Šiandien ji pasiekia vietoves, labiausiai nutolusias nuo rajono centro, tad gyventojams ši paslauga – tikras džiaugsmas.

 

Gabija PAKULNYTĖ

Mobiliosios bibliotekos darbuotojos atokių kaimų gyventojams spaudinius pristato  tiesiai į namus. Šia paslauga pasinaudoti gali neįgalieji, senjorai. Jiems skaitytojo pažymėjimas išduodamas nemokamai, o knygos skolinamos mėnesio laikotarpiui su galimybe šį terminą prasitęsti dar du kartus, jei leidinys nerezervuotas kito vartotojo.

Knygas iš bibliotekos užsisakyti galima telefonu, internetu per bibliotekos elektroninį katalogą.

Mobiliosios bibliotekos maršrutas, sustojimo vieta ir laikas buvo suderintas su seniūnijų seniūnais, bendruomenių atstovais. Sudarytas penkių dienų maršruto grafikas. Per mėnesį mikroautobusas pravažiuoja maždaug 750 km.

Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorė Rasa Griškevičienė pasakojo, kad pirmoji mobiliosios bibliotekos kelionė buvo į Želvos seniūniją – Laumėnų kaimą,  kuriame dėl prastos pastato būklės buvo uždaryta biblioteka.

Pasak direktorės, svarbiausia šios naujovės misija – priartinti viešosios bibliotekos teikiamas paslaugas kuo arčiau žmogaus. Ten, kur nebėra nei mokyklos, nei vaikų darželio ar kultūros namų, o artimiausias kaimynas – už kelių kilometrų. Mobilioji biblioteka pasiekia beveik pusšimtį vietovių, labiausiai nutolusių nuo rajono centro. Mobiliosios bibliotekos autobusėlyje telpa apie 500 knygų, kurios nuolat keičiamos.

Didžiausia bėda ir tikras iššūkis mobiliosios bibliotekos mikroautobusui – prasti rajono keliai. Juk tenka siūbuoti ir per duobes, irtis per balas, žiemą įveikti pusnis, nenuslysti nuo ledu padengto kelio…

Pasiteiravus vartotojų aptarnavimo skyriaus vyresniosios bibliotekininkės Žanetos Pakulnienės, ar mobilioji biblioteka sulaukia daug lankytojų, ši neabejodama atsakė: „Ši transporto priemonė sukuria naujus ryšius su žmonėmis. Juk gyvenimas – neišvengiamas pokytis, viskas keičiasi ir modernėja, todėl džiugu, jog Vlado Šlaito viešoji biblioteka, matydama poreikį priartinti paslaugas prie gyventojų, nusprendė įsigyti mobiliąją biblioteką.“

Pasakojo, kad biblioteka ant ratų turi didelį būrį nuolatinių lankytojų. Antradieniais ir ketvirtadieniais knygas ir žurnalus veža mieste gyvenantiems negalią turintiems skaitytojams.

Pastebi, kad rečiau skaitytojus domina rimtoji literatūra – jai reikia tam tikro išsilavinimo, pasiruošimo. Dauguma renkasi pramoginę literatūrą. Populiariausios knygos – tarptautiniai bestseleriai, šiurpiausi trileriai, psichologinės ir istorinės knygos. Moterys labiau mėgsta romantines ir psichologines knygas, o vyrams labiau patinka detektyvai ir istorinė literatūra.

Pasak bibliotekininkės, jaunimas skaito siaubo romanus arba fantastines knygas, aktyviai renkasi ir „privalomąją“ literatūrą. Jei reikėtų išrinkti TOP5 populiariausių knygų, tai sąrašas šiuo metu atrodytų taip:

  1. Owens D. „Ten, kur gieda vėžiai“,
  2. Hoover C. „Mes dedame tašką“,
  3. Burdick S. „Bevardės mergaitės“,
  4. Laužikaitė I. „Nelly Paltinienė. Tu ateik į pasimatymą“,
  5. Archer J. „Kainas ir Abelis“.

Mobiliosios bibliotekos paslaugomis besinaudojanti Žeimių gyventoja Virginija džiaugiasi, jog biblioteka pasiekia ir jos kaimą: „Visad jos labai laukiu, nes skaitymas – mano mėgstamiausias užsiėmimas. Televizorius nusibosta, tai knygą skaitai ir viską pamiršti, ir užmigti gali su knyga. Esu labai patenkinta, jog mums, gyvenantiems kaime, sudaryta galimybė naudotis mobiliosios bibliotekos paslaugomis, gauti norimą informaciją ir šviestis.“

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *