Vaikų užimtumas artėjančių atostogų metu – kaip pasirinkti?

Vaikų užimtumas artėjančių atostogų metu – kaip pasirinkti? / „Vasaros atostogų metu derėtų paieškoti tinkamų sąlygų pilnaverčiam vaikų ugdymuisi.“

Artėjant vaikų vasaros atostogoms, kai mokyklose ir neformaliojo ugdymo įstaigose gyvenimas laikinai sustoja, tėvai ima nerimauti, ar pavyks užtikrinti kokybišką vaikų poilsį.

Šiuo laikotarpiu svarbu nepamiršti ne tik tinkamo vaikų poilsio, bet ir visapusiško jų ugdymosi, emocinės ir fizinės sveikatos stiprinimo.

Kaip turėtų atrodyti vaiko vasara, kad jis sustiprėtų tiek fiziškai, tiek emociškai? „Daugelio šeimų kasdienybė paskęsta nesibaigiančių darbų sūkuryje. Toks gyvenimo tempas nesustoja ir vasarą. Todėl dauguma tėvų neturi galimybių užtikrinti visapusiško vaikų laisvalaikio ir ugdymosi. Be to, dirbdami nuolat jaudinasi dėl vaikų, likusių namie, saugumo.

Labai svarbu, kad tėvai jaustųsi ramūs, o vaikai laisvalaikį leistų saugiai, sveikai, aktyviai, prasmingai ir turėtų galimybę tobulinti bendrąsias kompetencijas neformaliai bendraamžių ir suaugusiųjų apsuptyje“, – sako VšĮ „Lyderių karta“ ugdymo vadovė Živilė Kuliešienė.

Anot jos, mokymasis neformalioje aplinkoje daug efektyvesnis, skatina smalsumą, saviraišką, ugdo pasitikėjimą savimi, kelia mokymosi motyvaciją.

„Ypač tai svarbu sunkumų mokykloje patiriantiems vaikams, kurie bijo būti vertinami, bijo gauti blogą pažymį. Šeimoms gali padėti dienos centrai ar kitos įstaigos, organizuojančios įvairaus tipo ir pobūdžio stovyklas vaikams ir užtikrinančios neformalųjį vaikų švietimą vasaros atostogų metu“, – sako Ž. Kuliešienė.

Pastebi, kad opi nūdienos problema – besaikis žmonių naudojimasis informacinėmis technologijomis.

Moksliniai tyrimai rodo drastiškai blogėjančią vaikų ir jaunimo psichikos ir fizinės sveikatos būklę, kuriai didelę įtaką daro būtent besaikis technologijų naudojimas.

Specialistė nurodo, kad atostogų metu vaikų buvimas namie lemia elgesio, fizinės bei psichikos sveikatos sutrikimus, kurie rudenį tampa nemenka kliūtimi mokymosi procese: „Vasaros atostogų metu derėtų paieškoti tinkamų sąlygų pilnaverčiam vaikų ugdymuisi. Lankydami dienos centrą ar dalyvaudami pasirinktos stovyklos veiklose vaikai lavina laiko planavimo įgūdžius, nenutolsta nuo kasdienės mokyklinės rutinos.“

Dažna šeima, auginanti mažamečius vaikus, jų užimtumo atostogų metu problemą bando išspręsti pasitelkdama senelių pagalbą.

„Lyderių kartos“ ugdymo vadovė Ž. Kuliešienė pastebi, kad užkrauti vaikų užimtumą ant senelių pečių – ne pati geriausia išeitis: „Begalinė meilė anūkams, ir rūpestis dažnu atveju padaro daugiau žalos negu naudos, ypač vaikams, kuriems stinga savarankiškumo, atsakomybės, socialinių, bendravimo įgūdžių. Laikas, praleistas kartu su seneliais, ypatingas, bet bendraamžių grupėje vaikai kaupia bendravimo patirtį, mokosi priimti kito nuomonę, mokosi išgyventi nesėkmes, savarankiškai spręsti iškilusias problemas, geriau pažįsta save, kitus. Tad, stengiantis užtikrinti tinkamą vaikų užimtumą, derėtų rinktis ne primenančią šiltnamio sąlygas aplinką, o paieškoti erdvės, kuri būtų natūrali.“

Dar vienas patarimas tėveliams – surasti stiprybės atsispirti visuomenėje įsivyravusiai nuomonei, kad vasaros atostogų metu vaikai turi ilsėtis ir nereikia jų „apkrauti“ veiklomis. Naudingiausia investicija, kurianti pridėtinę vertę, – tai investicija į visapusišką vaikų ugdymą.

Parengė Vilma Zarankaitė-Petrikienė

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *