Aplinkos apsaugos priemonėms planuoja daugiau lėšų

Aplinkos apsaugos priemonėms planuoja daugiau lėšų / Želdynams tvarkyti šiemet skirs daugiau pinigų.

Rajono savivaldybės biudžete kasmet numatoma pinigų aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos priemonėms vykdyti.

Ilgam priemonių sąrašui įgyvendinti šiemet planuojama ženkliai didesnė suma nei pernai, daugiausia – želdiniams.

Savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiajai programai pernai panaudota 32 469 Eur, kitoms aplinkosaugos priemonėms – 130 291 Eur. Šiemet minėtai programai planuojama apie 33 proc. didesnė suma – 43 128 Eur, o kitoms aplinkosaugos priemonėms per 43 proc. didesnė suma – 186 813 Eur.

Savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Vilija Grabauskienė informavo, kad didesnė suma planuojama, atsižvelgiant į praėjusių metų likutį.

Programa finansuojama iš skirtingų šaltinių. Programos lėšas sudaro mokesčiai už teršalų išmetimą į aplinką, valstybinius gamtos išteklius, medžiojamųjų gyvūnų išteklius, želdinių atkuriamosios vertės kompensacijos, savanoriškos juridinių ir fizinių asmenų įmokos, kitos gautos lėšos ir praėjusių metų likutis.

Pernai buvo surinkta daugiau mokesčių, nei planuota, todėl tos lėšos persikelia į šiuos metus. Kaip paaiškino V. Grabauskienė, planas yra preliminarus, nes visoms priemonėms įgyvendinti perkamos paslaugos, vykdant viešuosius pirkimus, todėl metų pradžioje numatytos sumos ir metų pabaigoje panaudotos sumos gali skirtis. Be to, yra galimybė lėšas priemonėms perskirstyti, jei jų susitaupo vienoje eilutėje, bet iškyla poreikis kitoje.

Želdinių tvarkymas

Planuojant šių metų lėšas, ženkliausiai didėja želdiniams įsigyti skirta suma.

Pernai buvo sodinamos našlaitės miesto gėlinėse, gėlynuose ir Dukstynos kapinėse. Taip pat buvo nupirkta kitų želdinių – tujų, šluotelinių hortenzijų, kalninių pušų, kadagių ir kitų, kurie pasodinti kaimiškose vietovėse.

Vykdant pavojų keliančių medžių šalinimą ir genėjimą Želvos, Pabaisko, Šešuolių, Taujėnų, Vidiškių, Veprių, Deltuvos seniūnijų kaimuose ir miesto seniūnijoje, daugiausia darbų prireikė kapinėse. Darbus vykdė UAB „Arbora LT“ ir UAB „Aplinkos darbai“.  Želdiniai buvo pjaunami sudėtingomis sąlygomis, todėl prireikė aukštalipių.

Taip pat vykdyta želdynų ir želdinių būklės stebėsena bei inventorizavimas.

Iš viso želdynų ir želdinių apsaugos ir tvarkymo priemonėms pernai panaudota 31 950 Eur, o šiemet numatyta 74 583 Eur. Anot V. Grabauskienės, ši suma didinama, nes savivaldybė yra įsipareigojusi prisidėti prie buvusio karinio miestelio teritorijos sutvarkymo projekto įgyvendinimo, atlikdama jo apželdinimą.

Aplinkos kokybė

Invazinių rūšių (Sosnovskio barščio) kontrolei skirta 6 129 Eur. Priemonę pernai įgyvendino UAB „Arbora LT“. Sosnovskio barščių naikinimo darbai atlikti Deltuvos, Lyduokių, Pivonijos, Šešuolių, Taujėnų, Vidiškių, Želvos, Ukmergės miesto seniūnijų teritorijose. Augalai išnaikinti 23,29 ha plote. Šiemet šiai priemonei numatyta 15 000 Eur.

Gatvių laistymo darbams ir kietąsias daleles surišančioms medžiagoms įsigyti pernai skirta 43 660 Eur. Priemonę vykdė UAB „Ecoservice“. Šie darbai atlikti mieste bei Lyduokių, Taujėnų, Vidiškių seniūnijų teritorijose. Viso padengtas 247 142 kv. m plotas. Šiemet gatvėms laistyti planuojama panaudoti 32 000 Eur.

Šiemet taip pat numatyti 4 000 Eur vaizdo kameroms prevencijos tikslais įsigyti.

Atliekų tvarkymas

Šiemet už 4 000 Eur planuojama parengti savivaldybės atliekų tvarkymo taisykles.

Netinkamų naudoti padangų atliekų surinkimo, transportavimo darbai savivaldybei pernai kainavo 87 Eur, o užterštoms teritorijoms tvarkyti lėšų nebuvo išleista. Šiais metais padangoms tvarkyti planuojama skirti 4 500 Eur, o užterštoms teritorijoms sutvarkyti –  perkant paslaugą už 18 000 Eur.

V.Grabauskienė paaiškino, kad padangų tvarkymas pernai pareikalavo mažiau lėšų, nes savivaldybė gavo 16 tūkst. Eur tikslinę dotaciją. Šiemet laukiama 22 tūkst. Eur.

Užterštų teritorijų pernai savivaldybėje nebuvo nustatyta, todėl ir lėšų neprireikė. Šiemet poreikis atsirado – Deltuvos seniūnijoje darbai jau įgyvendinti, kitur dar laukia.

Vandens telkinių pakrantėms valyti ir tvarkyti pernai skirta 3 000 Eur. Pagal šią priemonę UAB „Daukasta“ vykdė tęstinius darbus Mūšios tvenkinio pakrantėje, kuri vasarą tampa traukos centru. Pernai maždaug 4 arų plote pašalinti pakrantėje augantys makrofitai bei sutvarkyti nudžiūvę, išvirtę bei savaime išaugę medžiai apie 20 arų plote. Šiemet vandens telkinių pakrančių priežiūrai planuojama išleisti 2 000 Eur.

Pernai 34 122 Eur skirti savivaldybės aplinkos monitoringo programai įgyvendinti. Vilniaus Gedimino technikos universitetas atliko oro, paviršinio vandens, triukšmo monitoringą aplinkoje. Šiemet šiai priemonei numatyta 29 500 Eur.

Pasak V. Grabauskienės, praėjusiais metais sėkmingai vykdyta asbesto iš individualių valdų surinkimo programa. Savivaldybė dalyvavo konkurse ir šiai priemonei gavo apie 50 tūkst. Eur. Buvo surinkta apie 340 tonų asbesto. Šiemet asbesto surinkimas taip pat planuojamas. „Jeigu nebus konkurso finansavimui pritraukti, programa bus įgyvendinama iš vietinės rinkliavos lėšų“, – sakė V. Grabauskienė.

Visuomenės švietimas

Visuomenės švietimui ir mokymui aplinkosaugos klausimais pernai skirta 1 663 Eur.

Organizuojant Europos judumo savaitės renginius, gyventojai kviesti dalyvauti ėjimo iššūkyje, naudojantis specialia programėle. Daugiausia žingsnių surinkę 22 ukmergiškiai buvo apdovanoti.

Į gamtosauginių mokyklų programas įsitraukė Antano Smetonos gimnazija ir lopšelis-darželis „Eglutė“, kurių bendruomenės apdovanotos Žaliąja vėliava ir įvertintos Aplinkosauginio švietimo fondo sertifikatu.

Buvo įsigyta spaudinių aplinkosaugine tema Vlado Šlaito ir mokyklų bibliotekoms.

Šiemet į visuomenės švietimą ketinama investuoti 3 230 Eur.

Lėšos, surinktos už medžiojamųjų gyvūnų išteklių naudojimą, skiriamos žemės sklypų, kuriuose medžioklė nėra uždrausta, savininkų įgyvendinamoms prevencijos priemonėms, kuriomis jie siekia išvengti medžiojamųjų gyvūnų daromos žalos. Tai – želdinių apdorojimas repelentais, aptvėrimas tvoromis ar apsauginėmis juostomis, bebraviečių ardymas, kartografinės ir kitos medžiagos rengimas. Tam pernai skirta 31 395 Eur, o šiemet numatyta 102 842 Eur.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *