Populiariausi plytelių tipai interjerui – palyginimas bei apžvalga

Populiariausi plytelių tipai interjerui – palyginimas bei apžvalga /

Interjero įrengimas – galimybė ne tik kiekvienam dizaineriui, tačiau ir namų šeimininkui išreikšti savo idėjas bei skonį. Savaime suprantama, kad kai kalbame apie apdailą, dėl skonio ir galimybių įvairovių, gali būti net sunku pasirinkti, kokias medžiagas naudoti. Šį kartą dėmesį norėtume sutelkti į plyteles, kurios paprastai panaudojamos vienoje ar keliose vietose. Pasižiūrėkime į populiariausias medžiagas, iš kurių būna gaminamos plytelės bei jų privalumus ir minusus.

Keraminės plytelės

Keraminės plytelės gaminamos iš molio, kuris formuojamas į norimą dydį, o tada degamas aukštoje temperatūroje, kad susidarytų kieta ir patvari medžiaga. Dėl savo universalumo, patvarumo ir nedidelių priežiūros reikalavimų jos yra populiarus pasirinkimas namų grindims ir sienoms. Keraminės plytelės būna įvairių dydžių, formų, spalvų ir raštų, kad tiktų prie kuo daugiau stilių. Įmanoma rasti atrodančių kaip natūralus akmuo, medis ar net audinys, todėl jas galima labai lengvai pritaikyti interjerui. Negalima pamiršti, kad jos atsparios drėgmei ir dėmėms, todėl idealiai tinka naudoti vonios kambariuose ir virtuvėse.

Vienas techninis keraminių plytelių aspektas yra jų trinties koeficientas, kuris lemia atsparumą slydimui. Visgi, reikėtų nepamiršti, kad bendrame kontekste (lyginant su analogais) jos yra gana trapios ir linkusios skilti.

Cemento plytelės

Cementinės plytelės pasižymi ilgaamžiškumu, tvirtumu ir atsparumu nusidėvėjimui.

Jos būna įvairių spalvų ir raštų, jas galima pritaikyti prie bet kokios dizaino schemos ar išplanavimo. Išskirtinė cementinių plytelių savybė yra ta, kad spalva ir raštas driekiasi per visą plytelę, todėl jos yra atsparesnės išblukimui bei neturėtų taip netekti spalvos ar grožio, kaip kai kurios kitos medžiagos.

Cementines plyteles galima naudoti grindims, sienoms ir stalviršiams. Kalbant apie jų trūkumus reikia paminėti tai, kad norint išlaikyti jų atsparumą drėgmei ir dėmėms, reikalingas periodiškas sandarinimas. Tačiau tuo pasirūpinus tarnavimo laikas bus tikrai ilgas.

Akmens masės plytelės

Akmens masės plytelės gaminamos iš natūralaus akmens, pavyzdžiui, granito, marmuro ar akmens mišinių. Tokios plytelės stebina labai dideliu ilgaamžiškumu bei aukšto lygio atsparumu nusidėvėjimui bei pažeidimams. Akmens masės plytelės gali būti matiškos, blizgios, atrodyti šlifuotos, poliruotos arba kaip tik, šiek tiek sendintos, todėl kiekvienas sprendimas turės unikalią išvaizdą. Akmens masės plytelės gali būti pjaustomos į įvairias formas ir dydžius, jas galima naudoti grindims, sienoms ir net akcentiniams dekoratyviniams elementams.

Vienas iš pagrindinių akmens masės plytelių privalumų yra jų ilgaamžiškumas, nes tinkamai prižiūrimos jos gali tarnauti dešimtmečius. Tokios plytelės idealiai tinka vonios kambariams ir virtuvėms, nes yra labai atsparios drėgmei, tačiau kainuoja brangiau už kitas medžiagas, o jų montavimui dėl svorio ir kietumo reikalingi kvalifikuoti specialistai. Be to, su akmens mase sunkiau pasiekti vienodumą, jeigu norite maksimalaus lygumo ir simetrijos.

Porcelianinės plytelės

Porceliano plytelės yra tankios, patvarios ir neporėtos. Gamybos metu jos degamos labai aukštoje temperatūroje.

Jos yra itin patvarios ir jau minėtas porėtumas saugo paviršių bei struktūrą nuo vandens žalos bei dėmių, kadangi skysčiai neturi kur įsigerti.

Renkantis porceliano plyteles nesunku pastebėti, iš kiek daug spalvų ir raštų, įskaitant medžio, akmens ir betono imitacijų galima rinktis. Jas galima naudoti grindims, sienoms, stalviršiams ir net lauko erdvėms. Porcelianinių plytelių privalumai – ilgaamžiškumas, lengva priežiūra ir atsparumas drėgmei bei dėmėms. Tačiau jas taip pat sunkiau pjaustyti ir jos yra brangesnės nei kai kurios kitos medžiagos. Įvairove bei prabangos pojūčiu jos nusileidžia akmens masei.

Stiklinės plytelės

Stiklo plytelės gaminamos iš plonų stiklo sluoksnių, kurie lydomi aukštoje temperatūroje. Panaudojimo galimybių yra labai daug, o stiliaus prasme nesunku rasti tokį sprendimą, kuris dera prie jūsų aplinkos bei jos estetikos.

Stiklo plytelės turi lygų ir blizgų, reflektyvų paviršių, kuris sukuria gali atrodyti moderniai, tačiau daugiau kam asocijuojasi su vintažinės prabangos stiliumi. Stiklas nėra porėtas, tad tokios plytelės taip pat atsparios vandens žalai, lengvai valosi nuo dėmių ir neblunka. Tačiau jos yra trapesnės nei kitos plytelių medžiagos ir kelia daugiau iššūkių montuotojams. Dėl jų skaidrumo taip pat gali būti geriau matomi po jomis esančio pagrindo netobulumai.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *