Iš automobilių lupa brangias detales

Iš automobilių lupa brangias detales /

Policija įspėja, kad padažnėjo automobilių katalizatorių vagysčių.

Balandžio 7 d. Ukmergėje, Dariaus ir Girėno bei Jaunimo gatvėse, buvo rasti apvogti trys tos pačios markės lengvieji automobiliai. Iš visų jų išplėštos tos pačios detalės – katalizatoriai.

Policijos žiniomis, Dariaus ir Girėno gatvėje, daugiabučio namo kieme, iš automobilių „Toyota Prius“ pavogus  išmetamųjų dujų sistemos dalis kartu su katalizatoriais, žala siekia 1 000 eurų.

Jaunimo gatvėje  iš automobilio „Toyota Prius“ išplėšus katalizatorių, preliminari žala siekia 700 eurų. Automobilis draustas kasko draudimu.

Iš dar vieno automobilio, stovėjusio Vilniaus g. 97 namo kieme, katalizatorius buvo išluptas kovo 30-osios naktį. 

Benzininiuose ir dyzeliniuose automobiliuose montuojami katalizatoriai ir kietųjų dalelių filtrai, skirti išmetamųjų dujų kiekiui mažinti.

Europoje į automobilius katalizatorius dėti pradėjo 1986 metais, o nuo 1993 metų įvestas eurostandartas – atsirado dar griežtesni ribojimai ir tapo nebeįmanoma Europoje parduoti automobilio, kuriame nėra katalizatoriaus.

Veikiant jam, iš išmetamųjų dujų pašalinama dalis kenksmingų medžiagų, tokių kaip anglies monoksidas, azoto oksidai.

Katalizatoriaus viduje yra aktyvusis katalinis sluoksnis, kuris ir švarina orą. Jis susideda iš tokių brangių ir vagims patrauklių elementų kaip platina bei paladis.

Katalizatorius vagims yra grobis dėl šių brangiųjų metalų.

Policija ragina, siekiant apsisaugoti  nuo vagių, statyti automobilius apšviestose vietose, jei įmanoma – šalia vaizdo stebėjimo kamerų.

Pastebėjus prie automobilių įtartinus asmenis, skambinti telefonu 112.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *