Kodėl atliekų mokestis priklauso ir nuo ploto?

Kodėl atliekų mokestis priklauso ir nuo ploto? /

Nuolatinis mūsų laikraščio skaitytojas teiravosi dėl atliekų surinkimo ir išvežimo mokesčio.

Klausė, kodėl mūsų savivaldybėje jis skaičiuojamas ne tik pagal žmonių skaičių, bet ir pagal turimų patalpų plotą. „Kaip plotas šiukšlina?“ – svarstė vyriškis, prašydamas paaiškinti. Jis domėjosi, kaip šis mokestis skaičiuojamas kitose savivaldybėse. Ar plotas, kaip rodiklis, į formulę įtrauktas tik mūsų rajone?

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjo pavaduotoja Aušra Šičkinienė informavo, kad mokestis skaičiuojamas, vadovaujantis patvirtintais nacionaliniais dokumentais. Ji nurodė, kad Atliekų tvarkymo įstatymas įpareigoja Vyriausybę patvirtinti vietinės rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo taisykles.  Tokios taisyklės buvo patvirtintos 2013 metais, dabartinė redakcija yra galiojanti nuo 2019 metų.

„Taisyklėse yra nustatyta, kad įmokos dydis turi būti toks, kad iš nekilnojamojo turto objektų savininkų arba jų įgaliotų asmenų surinktų lėšų būtų apmokėtos visos būtinosios sąnaudos“, – sakė A. Šičkinienė. Tai – ne tik tiesiogiai su atliekų surinkimu ir tvarkymu susijusios sąnaudos, bet ir nuo komunalinių atliekų kiekio nepriklausančios jų tvarkymo sąnaudos. Pavyzdžiui, atliekų tvarkymo infrastruktūros objektų (atliekų sąvartyno, atliekų apdorojimo įrenginių, didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių) nusidėvėjimo sąnaudos, taip pat – bendrosios veiklos ir administracinės sąnaudos.

Pasak skyriaus vedėjo pavaduotojos, visose savivaldybėse  taikoma dvinarė įmoka, susidedanti iš pastoviosios ir kintamosios dedamųjų.

Taisyklėse numatyta, kad pastovioji įmokos dedamoji nustatoma pagal vieną iš kintamųjų pasirinktinai:

– nekilnojamojo turto paskirtis ir plotas;

– nekilnojamojo turto paskirtis ir objektų skaičius;

– gyventojų ar darbuotojų skaičius.

Savivaldybės kiekvienos kategorijos nekilnojamojo turto objektams gali pasirinkti tik vieną taisyklėse nurodytą pastoviąją įmokos dedamąją. „Ukmergės rajono savivaldybės taryba, išanalizavusi atliekų surinkimo ir tvarkymo bei rinkliavos surinkimo procesus Ukmergės rajone, pasirinko pastoviąją dalį skaičiuoti nuo turto paskirties ir ploto“, – paaiškino A. Šičkinienė.

Kintamąją įmokos dalį moka nekilnojamojo turto objektų savininkai arba jų įgalioti asmenys, kuriems teikiama komunalinių atliekų paėmimo paslauga ir atliekų tvarkymo paslauga. „Komunalinių atliekų paėmimo paslauga suprantama kaip faktinis mišrių komunalinių atliekų paėmimas iš nekilnojamojo turto objekto savininko. Tai reiškia, kad nekilnojamo turto objekte turi būti deklaruoti gyventojai arba objektui priskirtas individualus konteineris“, – sakė vedėjo pavaduotoja.

Pažymėjo, kad visi rajono savivaldybės tarybos sprendimai, administracijos direktoriaus patvirtinti dokumentai, susiję su vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą, yra skelbiami savivaldybės tinklalapyje.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *