Norėdamas įregistruoti garažą, turi kreiptis į teismą

Norėdamas įregistruoti garažą

Į redakciją kreipėsi ukmergiškis Marijonas, susidūręs su garažo įregistravimo problema.

Papasakojo, kad jo garažas yra Ukmergėje, Dariaus ir Girėno gatvėje. Prie jau esamo garažų bloko jis pastatytas prieš keliolika metų, bet neįregistruotas. Tokių statinių, vyro žiniomis, yra ir daugiau. Savininkai neregistruotų garažų įteisinimu susirūpina, kai sugalvoja juos parduoti.

Marijonas prieš kurį laiką nutarė įregistruoti savo garažą. Tačiau, norint tai padaryti, Registrų centre reikalaujama garažų bendrijos pažymos, patvirtinančios, kad garažas priklauso jam.

„Bet bendrijos praktiškai nėra. Jei ir buvo kažkada įsteigta, tai dabar neveikia ir nėra, kas išduotų tokią pažymą“, – kalbėjo vyras.  Jis tiksliai net nežino, kokiai bendrijai turėtų priklausyti.

Pažįstamas patarė kreiptis į miesto seniūniją, tačiau seniūnija tokių pažymų neišduoda.

Tada Marijonui patarta kreiptis į teismą, bet jis nuogąstauja, kad garažo įteisinimas teismo keliu gali brangiai kainuoti. „Kiek sumokėsi už dokumentų paruošimą, gal garažas tiek nevertas“, – svarstė ukmergiškis.

Prašė paskelbti, ar nėra kitų būdų įregistruoti garažą ir kas jam galėtų pagelbėti įregistruoti savąjį.

Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus sakė, kad nekilnojamieji daiktai ir nuosavybės teisės į juos registruojami įstatymais nustatyta tvarka. „Nekilnojamojo daikto kadastro duomenų įrašymo į Nekilnojamojo turto kadastrą ir jų pakeitimo teisiniai pagrindai reglamentuoti Nekilnojamojo turto kadastro įstatymo 12-ame straipsnyje. Daiktinių teisių į nekilnojamąjį daiktą, šių teisių suvaržymų, juridinių faktų įregistravimo Nekilnojamojo turto registre teisiniai pagrindai nustatyti Nekilnojamojo turto registro įstatymo 22-ame straipsnyje.“

Bendruoju atveju nuosavybės teisių į nekilnojamąjį daiktą įregistravimui turi būti  pateiktas vienas iš minėtuose teisės aktuose nurodytų nuosavybės teisių atsiradimą patvirtinančių dokumentų.

Pasitikslinus, kokie konkretūs dokumentai reikalingi, M. Samkus atsakė, kad kadastro duomenų įrašymo dokumentais gali būti valstybės valdžios ar valdymo institucijos sprendimas, teismo sprendimas, nutartis, nutarimas, nuosprendis, rašytiniai sandoriai, kitų valstybės kadastrų ir registrų duomenys, kadastrams ir registrams pateikti dokumentai arba kiti įstatymų ir Vyriausybės nustatyti dokumentai.

Pasak atstovo, pasakyti kokių konkrečių dokumentų reikia, neturint informacijos apie konkretų atvejį, sudėtinga, todėl gali pateikti tik bendrinį komentarą.

„Patvirtinantys dokumentai gali būti keli: valstybės institucijos sprendimas, teismo sprendimas, nutartis, nutarimas, nuosprendis, įstatymų nustatytų institucijų ar pareigūnų sprendimas areštuoti turtą“, – vardijo M. Samkus.

Savivaldybei neregistruoti garažai taip pat turėtų būti problema, nes jų savininkai nemoka nei žemės, nei atliekų surinkimo mokesčių.

Pasidomėjome, ar savivaldybė suteiktų nemokamą Valstybės garantuojamą teisinę pagalbą ir kokios konkrečios pagalbos asmuo gali tikėtis. 

Rajono savivaldybės administracijos Teisės ir personalo skyriaus vyriausioji specialistė Justina Markevičiūtė informavo, kad savivaldybėje visiems teikiama nemokama pirminė teisinė pagalba – teisinė informacija, konsultacijos ir valstybės bei savivaldybių institucijoms skirtų dokumentų rengimas.

„Jeigu būtina kreiptis į teismą, asmuo Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai gali teikti prašymą dėl antrinės teisinės pagalbos suteikimo – dokumentų rengimo, gynybos ir atstovavimo bylose, įskaitant vykdymo procesą. Antrinė teisinė pagalba teikiama nustačius asmens pajamų ir šeimos turto lygį“, – paaiškino specialistė. 

Ji patvirtino, kad vyrui reikiamos pažymos seniūnija ar kita įstaiga išduoti negali. „Siūlome asmeniui kreiptis dėl pirminės teisinės pagalbos suteikimo. Susipažinę su situacija, pabandysime patarti“, – sakė J. Markevičiūtė.  Dėl pirminės teisinės pagalbos suteikimo galima kreiptis tel. 8 (340) 60269.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *