Vaistinės nėra dėl nuožmios konkurencijos

Vaistinės nėra dėl nuožmios konkurencijos /

Ukmergės gydymo įstaigose, skirtingai nei daugelio kitų miestų, nėra vaistinių. Kodėl taip yra, juk žmonėms būtų patogu išrašytus vaistus iš karto ir nusipirkti.

Šią problemą priminė ukmergiškė Anelė. Ji teigė sunkiai vaikštanti, tad po konsultacijos pas gydytoją eiti į kitą gatvės pusę nusipirkti vaistų jai sunku – labai skauda kojas.

Anelė prisiminė laikus, kai Ukmergės ligoninės ir Pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) patalpose veikė net trys vaistinės, o dabar nebėra nė vienos. Mano, kad tokios didelės įstaigos turėtų jas turėti. Juk vaistus išrašo ir šeimos gydytojai, ir ligoninės medikai kartais vaistus paskiria išrašomiems asmenims. Neturinčiam artimųjų, kurie pasirūpintų, žmogui pačiam apsipirkti už ligoninės ribų sunku.

Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė priminė, kad valstybinių vaistinių nėra, tik privačios. Ji informavo, kad dėl visuomenės poreikio PSPC vaistinei yra paskirtos patalpos, bet jų panaudojimas įstrigęs. Pasibaigus sutarčiai su BENU vaistine, buvo paskelbtas nuomos konkursas, tačiau taip ir neįvyko, nes jo dalyviai, kurių buvo keletas, apskundė vieni kitus teismui. Procesas tęsiasi jau daugiau nei trejus metus. Kol jis nesibaigė, įstaiga negali skelbti naujo konkurso.

Dėl ekstremalios situacijos PSPC buvo suteikta teisė patalpas naudoti savo reikmėms, tad jos naudojamos kaip izoliatorius, skiepijimui, karščiuojančių pacientų apžiūroms. Įstaigos vadovė mano, kad skirti kitas patalpas ir skelbti dar vieną nuomos konkursą neprasminga, nes vėl atsidurtų teismų maratone. 

VšĮ Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka papasakojo apie lygiai tokią pačią situaciją – patalpos vaistinei buvo paskirtos, tačiau, savivaldybės administracijai paskelbus nuomos konkursą, jo dalyviai įsivėlė į teisminius ginčus, kurie tęsėsi kelerius metus. Nors procesas pasibaigė, tačiau, vengiant vėl įsivelti į teismus, naujo konkurso nebeskelbta. Patalpose dabar įrengtas planinių ligonių priėmimas.

Prieš keletą metų ligoninė konsultacinėje poliklinikoje turėjo patalpas, tinkamas vaistinei įrengti. Tačiau, pasikeitus teisės aktams, šiuo metu neturi patalpų, kurios atitiktų reikalavimus pagal plotą. Be to, mano, kad ligoninei vaistinė nėra būtina, nes stacionare gydomi pacientai būtinus vaistus ir priemones gauna vietoje, o poliklinikoje konsultuojantys gydytojai išrašo kur kas mažiau vaistų nei šeimos gydytojai.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *