Pagalbos narkotikus vartojantiems asmenims nutraukti neketina

Pagalbos narkotikus vartojantiems asmenims nutraukti neketina /

Prieš kelerius metus Ukmergėje, įgyvendinant projektą, buvo atidarytas kabinetas, teikiantis paslaugas nuo psichoaktyviųjų medžiagų priklausomiems asmenims.

Projektas baigsis po poros mėnesių. Pasidomėjome, ar šios paslaugos išliks pasibaigus tiksliniam finansavimui.

 „DOTS ir Žemo slenksčio paslaugų kabinetas“ Ukmergėje duris atvėrė 2020-ųjų balandžio 27-ąją. Jame teikiamos nemokamos anoniminės sveikatos priežiūros ir kitos paslaugos asmenims, vartojantiems švirkščiamąsias narkotines ir psichotropines medžiagas bei dėl to rizikuojantiems užsikrėsti infekcinėmis ligomis.

Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą įgyvendina Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC) kartu su rajono savivaldybės administracija.

Kadangi viena iš narkotikų švirkštimosi pasekmių sveikatai – ŽIV ir kitų infekcinių ligų perdavimas, „Žemo slenksčio paslaugų kabinete“ pirmiausia siekiama mažinti dalijimąsi švirkštimosi reikmenimis, užtikrinti saugius lytinius santykius tarp narkotikus vartojančių asmenų. Jiems yra nemokamai išduodami švirkštai, adatos, prezervatyvai. Kadangi kai kurie turi žaizdų, taip pat išduodama tvarsliava.

Ukmergės PSPC vyriausiosios gydytojos Gitanos Čepienės duomenimis, per mėnesį kabinete išduodama iki 100 vnt. švirkštų.

Be kita ko, kabinete vykdomas konsultavimas ir informavimas, žaizdų perrišimas, atrankinių greitųjų ŽIV testų atlikimas. Pasak vyriausiosios gydytojos, kai kuriems testų negalima atlikti dėl infekcinių ligų, kuriomis jie serga ir dėl kurių yra įskaitoje.

Kabinetas pradėjo veikti tuo metu, kai Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas, teko laikytis griežtų reikalavimų.

Paslaugos ir priemonės teikiamos anonimiškai. Siekiant užtik-rinti asmenų konfidencialumą, kabinetas turi atskirą įėjimą iš lauko pusės, einant pro įvažiavimą į vidinį kiemą.

Vyriausiosios gydytojos duomenimis, šiuo metu kabinete lankosi 10 asmenų. Kai kurie iš jų apsisprendžia atsisakyti švirkščiamų narkotinių medžiagų ir pradeda gydytis metadonu. Kabinete paraleliai vykdoma ir metadono programa, tad besigydantiesiems nebereikia važiuoti į Vilniaus gydymo įstaigas. Periodiškai teikiamos ir psichiatro konsultacijos.

Kabinetas atviras darbo dienomis nuo 12 iki 16 val. Jame dirba psichikos sveikatos slaugytoja ir socialinė darbuotoja. Metadono programoje dirba slaugytoja, įgijusi psichikos sveikatos kvalifikaciją, ir gydytoja.

ES struktūrinių fondų finansavimas – trumpalaikis, projektas baigsis 2023 metų pradžioje. Koks bus „Žemo slenksčio paslaugų kabineto“ likimas? Ukmergės PSPC pozicija – paslaugas išlaikyti. G. Čepienės teigimu, tęsti veiklą svarbu. „Kad ir keli lankosi, bet jie sužino informaciją, perduoda ją kitiems, kurie nedrįsta ateiti. Kartais ir švirkštus ima ne tik sau, bet ir kitam.“

Pasak vadovės, išlaidos kabinetui išlaikyti nėra tokios ženklios, kad pasibaigus tiksliniam finansavimui nebeišgalėtų veiklos tęsti. Pagrindinę išlaidų dalį sudaro darbuotojų, kurie ir taip dirba įstaigoje, atlyginimas.

„Net ir negavus finansavimo kabineto veikla nenutrūks“, – sakė G. Čepienė. Planuojama teikti paraišką savivaldybei, kad skirtų lėšų iš Visuomenės sveikatos rėmimo programos. Ieškoma ir kitų finansavimo galimybių.

Be kita ko, kabinete teikiamos DOTS paslaugos asmenims, besigydantiems nuo tuberkuliozės. Nuo kabineto įsteigimo pradžios jame gydėsi 32 pacientai, 28 visiškai pasveiko. Šiuo metu lankosi 3 asmenys. Vyriausiosios gydytojos duomenimis, šiai programai finansavimas pratęstas.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *