Tiltą per Šventąją kitąmet žada remontuoti

Tiltą per Šventąją kitąmet žada remontuoti / Gedimino Nemunaičio nuotr. Ateina eilė tilto Ukmergėje remontui.

Lietuvos automobilių kelių direkcija patvirtino, kad rengiami dokumentai tilto per Šventąją Ukmergėje kapitaliniam remontui.

Daugiau nei prieš ketvirtį amžiaus remontuoto tilto būklė šiuo metu apibūdinama kaip patenkinama.

Vilniaus gatvė, kuri dokumentuose yra kelio Ukmergė–Molėtai dalis, priklauso ne savivaldybei –  ja rūpinasi  Lietuvos automobilių kelių direkcija. Taigi, tiltas taip pat priklauso ne savivaldybei.

Kad jo būklė ne per geriausia akivaizdu kiekvienam, tačiau remontas čia atliekamas tik kosmetinis – kasmet perdažomi seni rūdijantys juodojo metalo turėklai.

Neseniai Ukmergės rajono savivaldybės administracijai teko kreiptis į bendrovės „Kelių priežiūra“ padalinį Ukmergės kelių tarnybą dėl tilte, ties šaligatviu, atsiradusios duobės. Kiaurymė, kuri esą visai konstrukcijai grėsmės nekėlė, buvo užtaisyta.

VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijos žinioje Vilniaus gatvė, o kartu ir tiltas, yra nuo 2014-ųjų. Pasidomėjus apie jo būklę, direkcijos atstovas Saulius Jansonas sakė, kad pagal šių metų atliktos apžiūros vertinimą tilto būklė yra patenkinama.

Pasak jo, pagal tiltų bazėje pateiktą atliktų darbų aprašymą, 1996 metais tiltas buvo rekonstruotas: atlikti laikančiųjų konstrukcijų remonto darbai, pakeisti pakloto elementai.

Pasiteiravus, ar nereikia tilto remontuoti dabar, S. Jansonas informavo, kad yra rengiamas tilto kapitalinio remonto techninis darbo projektas.

Vadybininko teigimu, tiltų, viadukų, estakadų, esančių valstybinės reikšmės keliuose, apžiūras direkcija vykdo nuolat. „Kiekvienais metais yra atliekamos kelio statinių apžiūros, kurių metu nustatoma ir vertinama statinių būklė.“ Paaiškino, kaip vykdoma tiltų būklės diagnostika – vertinimo metu objektas apžiūrimas vizualiai, specialiais prietaisais matuojamas deformacijų pokytis, tikrinamas atsparumas apkrovoms važiuojant sunkvežimiui.

Vadybininko duomenimis, iš viso valstybinės reikšmės kelių tinkle yra 1 528 tiltai ir viadukai. VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijos 2020 m. atliktų vertinimų duomenimis, Lietuvoje buvo 73 prastos būk-lės tiltai.

„Iki 2035 m. numatyta rekonstruoti ir atnaujinti 240 tiltų ir pasiekti, kad Lietuvoje nebeliktų nė vieno prastos būklės tilto“, – sakė S. Jansonas.

Ukmergėje taip pat jau galima tikėtis automobilių tilto remonto. „Šiuo metu yra rengiamas Valstybinės reikšmės krašto kelio Nr. 115 Ukmergė–Molėtai 0,393 km tilto per Šventąją kapitalinio remonto techninis darbo projektas. Parengus projektą, 2023 m. planuojama skelbti darbų pirkimą“, – sakė jis.

Nurodoma, kad šis kapitalinis remontas siejamas su miesto būsimo pietinio aplinkkelio ir kito tilto per Šventąją statybomis.

„Ukmergės žiniose“ šiais metais ne kartą rašėme apie suplanuotą, tačiau taip ir neįvykusį Vilniaus gatvės atkarpos nuo miesto centrinės sankryžos iki tilto projektą.

Suplanuoti darbai, dėl kurių planuota bent keliems mėnesiams uždaryti eismą per tiltą, įstrigo dėl aptiktų archeologinių radinių. Darbus nutarta atidėti kitiems metams. Gavus žinią, kad, remontuojant Vilniaus gatvę, eismas bus uždarytas ne tik gatve, bet ir per tiltą, ukmergiškiai piktinosi – jei jau uždaromas eismas, gal tuo pačiu reikėtų remontuoti ir tiltą.

Belieka viltis, kad valdininkams projektus pavyks suderinti.

***

Pirmasis tiltas per Šventosios upę Ukmergėje buvo medinis.

Gelžbetoninis 125 m ilgio tiltas Ukmergėje pradėtas statyti 1935-ųjų rugpjūtį. Jis užbaigtas 1936-aisiais.

***

Per Antrąjį pasaulinį karą pusė gelžbetoninio tilto buvo sugriauta. Jis vėl atstatytas tik 1958-aisiais.

***

Paskutinį kartą tiltas remontuotas daugiau nei prieš ketvirtį amžiaus – 1995–1996 metais.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *