Biblioteka taupys – šeštadieniais nebedirbs

Biblioteka taupys – šeštadieniais nebedirbs /

Rajono vadovams davus nurodymą biudžetinėms įstaigoms taupyti lėšas dėl iškilusių elektros kainų, savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka paskelbė apie pasikeitusį darbo laiką.

Nuo spalio 1-osios biblioteka ir jos filialai šeštadieniais nebedirba.

Bibliotekos direktorė Rasa Griškevičienė sakė, kad sąskaitos už elektrą išaugo iki tūkstančių – mato, kad iki metų pabaigos lėšų nepakaks. Tad taupyti būtina.

Pasak direktorės, biblioteka taupo ne tik mieste, bet ir kaimuose. Vadovaujantis savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu, darbo laikas kaimuose derinamas su seniūnijomis, kurių patalpose veikia bibliotekos filialai, pavyzdžiui, Deltuvoje, Lyduokiuose, Žemaitkiemyje. Kadangi seniūnijos šeštadieniais nedirba, siekiant mažinti patalpų išlaikymo išlaidas, ir bibliotekos filialai tą dieną klientų neaptarnaus. Taip bus taupomos šildymo lėšos – nereikės kūrenti. O tuo pačiu ir elektra bei vanduo.

Pasak direktorės, miesto bibliotekoje prie radiatorių įrengti termostatai. Patalpų temperatūra nedarbo dienomis bus sumažinama iki minimalios leistinos normos – 15-os laipsnių.

Direktorės duomenimis, šeštadieniais bibliotekos paslaugomis naudojasi mažiausiai žmonių. „Vaikų literatūros ir klientų aptarnavimo skyriuose apsilanko trys ar penki žmonės, o kituose – tuščia.  O elektra naudojama ne tik šiuose skyriuose, bet ir fojė bei kitur. Nedirbant šeštadieniais, nereikės jungti kompiuterių, salių apšvietimo“, – sakė R. Griškevičienė.

Numatyta ir daugiau taupymo būdų. Yra tikimybė, kad darbuotojai po dvi dienas per savaitę dirbs nuotoliniu būdu. „Nors ir yra įrengti knygomatai, ne visada klientus galima aptarnauti nuotoliniu būdu. Kitiems reikalinga prieiga prie archyvų, skaityklos, interneto, – sakė direktorė. – Štai nuo pirmadienio bibliotekos sale pradėjo naudotis Trečiojo amžiaus universitetas. Čia vyks jų paskaitos, užsiėmimai, kuriuose dalyvaus apie 100 žmonių.“

Be kita ko, prie miesto bibliotekos pastato jau rugsėjo mėnesį buvo atjungti ir naktiniai lauko prožektoriai. Iš penkių paliktas vienas, reaguojantis į judesį. Kiemą saugo stebėjimo kameros. Direktorės duomenimis, tokiu būdu  per mėnesį sutaupyta 30 kW elektros energijos.

R.Griškevičienė papasakojo, kad, atsižvelgdamos į Vyriausybės rekomendacijas, taupo ir kitos šalies bibliotekos. Dėl taupymo būdų konsultuojasi su jomis.

Pasiteiravus, ar šiltuoju sezonu biblioteka vėl dirbs šeštadieniais, direktorė sakė dar nežinanti, kiek ilgai bus taikomos šios taupymo priemonės. „Gal gausime skundų, gal bus priimti nacionaliniai ar savivaldos sprendimai – tada reaguosime“, – kalbėjo ji.

Priminsime, kad Ukmergės rajono savivaldybės direktoriaus Dariaus Varno įsakymu energiją efektyviau vartoti ir išlaidas jai mažinti nurodyta visame savivaldybės viešajame sektoriuje, išskyrus sveikatos priežiūros įstaigas.

Įstaigų vadovams nuo šildymo sezono pradžios iki pabaigos nurodyta organizuoti įstaigų darbą nuotoliniu būdu iki 2-iejų darbo dienų per savaitę, nemažinant funkcijų vykdymo.

Dirbti nuotoliniu būdu siūloma prieš ar po savaitgalio, tomis dienomis sumažinant patalpų temperatūrą iki 15–17-os laipsnių, išskyrus ugdymo įstaigas. Bendrojo ugdymo įstaigoms mokinių atostogų metu organizuoti darbą nuotoliniu būdu.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *