Dėl kompensacijų kasdien priima po pusšimtį ukmergiškių

Autorius Skaistė VASILIAUSKAITĖ - DANČENKOVIENĖ
Dėl kompensacijų kasdien priima po pusšimtį ukmergiškių /

Rajono savivaldybei paskelbus kvietimą registruotis dėl kompensacijų už šildymą, gyventojai suskubo tvarkytis dokumentus.

Per savaitę nuo registracijos pradžios priimta 343, o užsiregistravo 1 617 žmonių. Kasdien priimama per 50 asmenų. Laisvos vietos konsultacijoms – tik lapkričio pabaigoje.

Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjos pavaduotoja Valdonė Ginaitienė sakė, kad žmonių aktyvumas padidėjo jau nuo sausio mėnesio, kai ėmė kilti kainos. Tačiau pastaruoju metu registruojamasi ir domimasi ypač intensyviai.

Rugsėjo 28 dienos duomenimis, spalio mėnesį laisvų vietų konsultacijai jau nebuvo. Galima registracija – lapkričio 23 d. V. Ginaitienė atkreipė dėmesį, kad šie duomenys yra nuolat kintantys.

Sistema registruoja iki 50 asmenų vienai darbo dienai, tačiau su neužsiregistravusiais tenka priimti po 55–56 asmenis. Skyriuje gyventojus priima dvi arba trys darbuotojos. Kartais, siekiant kad nebūtų gyvų eilių, tai daro ir vedėjos pavaduotoja. Ji atkreipė dėmesį, kad kai kurie asmenys vis dar ateina neužsiregistravę, todėl susidaro gyva eilė. „Garbingo amžiaus sulaukusius, sunkiai vaikštančius asmenis priimame, kai tik atsiranda laisvos vietos, nes jiems sudėtinga prisiskambinti, juolab užsiregistruoti internetu“, – sakė V. Ginaitienė.

Ji pastebėjo, kad pareigingiausi yra senjorai, kurie gavo kompensacijas anksčiau, ir dabar jiems nebeleidžiama prašymo galiojimo pratęsti telefonu. Tačiau kompensacijomis domisi ir didesnes pajamas gaunantys asmenys. „Žmonės girdi, mato ministerijos raginimus kreiptis į savivaldybes ir teiraujasi galimybėmis gauti kompensacijas.“

Aktyviai domisi jaunos šeimos, auginančios mažus vaikus, ar šeimos, kuriose dirba tik vienas asmuo. Taip pat – ir vidutines pajamas gaunančios šeimos.

Seimas pritarė siūlymui, kad pakanka vieno prašymo gauti kompensaciją visą šildymo sezoną.

V.Ginaitienė ramino, kad tie, kam nepavyks užsiregistruoti lapkričiui, nenuogąstautų – dokumentus pateikdami gruodį jie galės prašyti kompensacijų už du praėjusius mėnesius. Visgi tuos, kurie naudojasi internetu, paragino teikti dokumentus per elektroninę SPIS sistemą, kurioje galima užpildyti prašymą ir pateikti dokumentus. Tada atvykti į savivaldybę nereikia.

Vedėjos pavaduotoja pastebėjo, kad jauni žmonės sėkmingai naudojasi šia sistema – apie 30 proc. visų prašymus teikiančių žmonių. Sistemoje prašymai teikiami ne tik dėl šildymo kompensacijų, bet ir dėl socialinių pašalpų, išmokų vaikams ir kt.


Daugiau: faktoringas

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *