Siūloma nustatyti 282-iejų vilkų sumedžiojimo limitą

Siūloma nustatyti 282-iejų vilkų sumedžiojimo limitą /

Aplinkos ministerija parengė įsakymo projektą dėl vilkų sumedžiojimo 2022–2023 m. limito.

Atsižvelgus į moksliniais tyrimais apskaičiuotą vilkų šeimų skaičių, siūloma nustatyti 282-iejų vilkų sumedžiojimo limitą. Jo rekomenduojama neskirstyti rajonais.

Ministerija skelbia, kad rengiant projektą remtasi praėjusį sezoną sumedžiotų vilkų genetiniais ir produktyvumo tyrimais, kuriuos atliko Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos mokslininkai.

Vilko apsaugos planas įpareigoja, nustatant sumedžiojimo limitą, įvertinti besiveisiančių vilkų šeimų skaičių. Minėti tyrimai rodo, kad Lietuvos teritorijoje gyvena ne mažiau kaip 87 vilkų šeimos.

Vilko apsaugos planas numato, kad šalyje palaikoma 32–62-iejų šeimų populiacija. Jei vilkų yra daugiau kaip 62 šeimos, limitas nustatomas lygus prognozuojamam metiniam prieaugiui arba didesnis.

Didesnis, nei prognozuojamas metinis vilkų prieaugis, limitas nustatomas tik konsultuojantis su nepriklausomomis mokslo ir kitomis suinteresuotomis institucijomis, ar siūlomas nustatyti limitas nesutrukdys pasiekti vilkų populiacijos apsaugos ir valdymo ilgalaikio tikslo – palaikyti palankią apsaugos būklę. Vytauto Didžiojo universiteto atliktų vilkų tyrimų šių metų ataskaitoje konstatuojama, kad pastaraisiais metais atliekami vilkų populiacijos genetiniai, amžiaus, reprodukcijos ir pasiskirstymo tyrimai rodo stabilią arba gerėjančią vilkų populiacijos būklę. 

Vilkų medžiojimo sezonas prasideda spalio 15 d. ir trunka iki kovo 31 d. Išnaudojus vilkų sumedžiojimo limitą, vilkų medžiojimo sezonas nutraukiamas anksčiau.

Ukmergės rajone vilkų sumedžiojama kasmet.

Mūsų rajono medžiotojai 2021–2022 m. medžioklės sezono metu jų sumedžiojo 11.

Ankstesni metai buvo mažiau sėkmingi. Aplinkos ministerijos duomenimis, 2017–2018 m. sezono metu rajone buvo sumedžioti 2, 2018–2019 m. – 1, 2019–2020 m. – 4 vilkai.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *