Kviečia išrinkti geriausias iniciatyvas

Kviečia išrinkti geriausias iniciatyvas /

Startavo viešas balsavimas,  „Lietuvos galia“, kurio metu esame kviečiami balsuoti už projekto iniciatyvas „Stiprios“, „Teisingos“, „Žalios“ ir „Inovatyvios“ Lietuvos kategorijose.

Skelbiama, kad per metus „Lietuvos galios“ platformoje užregistruota daugiau nei 200 iniciatyvų iš visos Lietuvos ir lietuvių bendruomenių užsienyje. Svetainėje www.lietuvosgalia.lt balsuoti galima ir už ukmergiškių iniciatyvas.

Žemaitkiemio bendruomenė

Ukmergiškiai gali balsuoti už  Žemaitkiemio miestelio bendruomenę, savo veikla kraštiečius džiuginančią jau 15 metų. Bendruomenė jungia ne tik Žemaitkiemio miestelio, bet ir aplinkinių kaimų, Antatilčių, Kliepšių ir Žemaitkiemio, žmones. Glaudžiai bendradarbiauja su kaimyninėmis bendruomenėmis.

2018 m. Žemaitkiemio miestelio bendruomenė projekte „Tautos šimtamečiai ąžuolai“ pelnė nominacijos „Šimtmečio linksmiausieji“ titulą. Nominacija buvo skirta tiems, kurie išradingiausiai ir linksmiausiai švenčia valstybingumo šventes. Jau daug metų dalyvauja projekte „Saugus eismas bendruomenėse“, kasmet organizuoja moliūgų skaptavimo, kalėdinio aplinkos puošimo konkursus, gražiai ir išradingai sveikina mamas ir tėčius, Mokytojų dieną aplanko buvusius mokytojus ir išėjusių anapilin mokytojų kapus…

Bendruomenė rūpinasi miestelio įvaizdžiu. Atnaujintas kryžius miestelio centre, pastatyta nauja lauko scena, kartu su seniūnija miestelyje pasodinta daug rožių. Bendruomenės tradicinė šventė – Žolinės. Tai – išsibarsčiusių kraštiečių susiėjimo, pabendravimo, prisiminimų diena. Šiemet bendruomenė laimėjo rajono idėjų konkursui teiktą  projektą „Buvusios mokyklos stadionas – ir kasdienybei, ir šventei“. Bus atnaujinta krepšinio aikštelė ir vėl organizuojamos krepšinio varžybos.

Užimtumo namai

Kita mūsų krašto iniciatyva – „Užimtumo namai“ Tulpiakiemyje. Tai – socialinis verslas. Projekto bendraautoriai – Aurelijus Deviatnikovas, Agnė Tėvelytė-Petronienė ir Lina Palčinskienė.  Pasak jų, tai – pirmasis tokio pobūdžio verslas šalyje, keičiantis tiek suaugusiųjų, tiek vaikų požiūrį į darbą.

„Užimtumo namai“ ne tik stiprina vietos bendruomenę, bet ir padeda darbo rinkai paruošti niekada nedirbusius žmones. Pažymi, kad socialinio verslo organizacijų pagrindinis siekis yra ne pelnas, o teigiami pokyčiai visuomenėje.

Pirmosios norinčiųjų dirbti veiklos prasidėjo Tulpiakiemio vaikų užimtumo centre, kuris sutiko laikinai priglausti verslą. Neilgai trukus į Tulpiakiemį atvežtas pirmasis darbo užsakymas. Padedami rėmėjų „Užimtumo namai“ nusipirko dalį konteinerinio pastato, o vėliau, pasinaudodami regionams skirtomis lėšomis, plotą padvigubino.

Bendruomenė imasi pačių įdomiausių darbų: darbuotojams jau yra tekę dozuoti ir perpilstyti dezinfekcinį skystį iš didelių talpyklų į mažas, rūšiuoti džiovintus abrikosus, komplektuoti kalendorius, komplektuoti ir rūšiuoti galutiniam pristatymui Lietuvoje populiarius žurnalus. Vienas įdomiausių užsakymų – lankstyti ir komplektuoti inhaliatorių dėžutes užsakovui iš Skandinavijos.

Vienas didžiausių šiam socialiniam verslui tenkančių iššūkių – rasti užsakovų, kurie padėtų užtikrinti stabilų užsakymų kiekį ir stabilias pajamas dirbantiems žmonėms.

Meteoritų paieška

Ukmergės vardas projekte minimas ir pristatant Kraštotyros ir meteoritų ieškotojų klubo iniciatyvą.

Klubas susikūrė 2020 m. pavasarį. Jo nariai domisi Molėtų ir Ukmergės krašto istorija, čia gyvenusiais žmonėmis – kūrėjais – bei gamta ir jos reiškiniais, dangaus kūnais ir skleidžia informaciją šiomis temomis, organizuoja konkursus, ekskursijas, parodas ir kitais būdais skatina jaunimo ir gyventojų domėjimąsi kosmoso ir kraštotyros temomis.

Klubui susikurti impulsą davė  pats Žemaitkiemio kraštas. Čia nukrito ir paskutinis iki šios dienos žinomiausias ir daugiausia ištirtas meteoritų lietus.

Kartu su Etnokosmologijos muziejumi, VU geologijos muziejumi ir meteoritų ieškotojais klubas vykdė keletą projektų apie kosmosą, meteoritus, tačiau nebuvo pamiršti ir šio krašto garsūs žmonės, saugomos vietos: atstatyti ir suremontuoti keli paminklai, pastatyti nauji stendai, surengti renginiai, skirti krašto darbštuoliams ir garsintojams atminti.

„Dirbdami savo kraštui tikime, kad svajonę, jog Žemaitkiemio kraštas bus žinomas kaip meteoritų ieškotojų sostinė Lietuvoje ir čia rinksis, diskutuos apie kosmosą suvažiavę iš viso pasaulio meteoritus tyrinėjantys mokslininkai, įgyvendinsime“, – planais dalijasi klubas.

„Surink Lietuvą“

Šį projektą 2018 m. pradėjo buvusi Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė. Bendradarbiaujant su kitais Lietuvos turizmo informacijos centrais buvo suburta visa Lietuva ir sukurtas žemėlapis, kuris pasakoja apie kiekvieno rajono išskirtinumą, lankomus objektus, kiekvienoje savivaldybėje surastas magnetėlių platinimo taškas. Tad, norint įsigyti būtent to rajono magnetėlį, būtina aplankyti tą rajoną ir su juo susipažinti. Informacijos rinkimas, bendradarbiavimo sutarčių rengimas truko net 9 mėnesius.

Nors projektas turėjo trukti dvejus metus, tačiau, susidomėjimui ir toliau neslūgstant, sumanytojai stengiasi išlaikyti projekto prasmę, skatinant pažinti visą Lietuvą, o ne tik kurortinius objektus.

„Mūsų komanda tiki, kad atradimai regionuose suteikia ne tik malonių kelionių įspūdžių, bet ir naujų galimybių, verslo plėtrą iki tol neatrastuose miesteliuose ar net naujus namus gamtos apsuptyje. Manome, kad kiekvienas lietuvis turėtų apkeliauti Lietuvą, ir nebūtinai per dvejus metus, todėl siekiame projekto plėtros ir didiname jo žinomumą. Per šį laikotarpį radome ne vieną partnerį ir toliau tęsiame pažintį su Lietuvą. Patys keliaujame ir dalijamės informacija, išleidome atminties lavinimo žaidimą, pirmąjį Lietuvoje stalo žaidimą apie lietuviškus patiekalus „Surink Lietuvą. Skoniai“. Su juo taip pat keliaujame per Lietuvą ir degustuojame bei gaminame lietuviškus patiekalus“, – pristato savo veiklą L. Baublienė.

***

Iniciatyvų nugalėtojai bus renkami dviem etapais – viešu balsavimu ir komisijos vertinimu. Komisija išrinks 20 šių metų konkurso laureatų, kurie bus apdovanoti iškilmingos ceremonijos metu gruodžio 3 dieną.

Balsuoti galima iki lapkričio 1 d.

UŽ inf.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *