Ukmergėje įgyvendinamas pilotinis šeimų lankymo paslaugų projektas

Ukmergėje įgyvendinamas pilotinis šeimų lankymo paslaugų projektas / Skaistės Vasiliauskaitės-Dančenkovienės nuotr. Projekto administratorė V. Baltaduonienė ir šeimų lankymo specialistė O. Kociuba prie projekto lėšomis įsigyto automobilio.

VšĮ Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras įgyvendina 2014–2021 m. Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo finansuojamą projektą „Šeimų lankymo, teikiant ankstyvosios intervencijos paslaugas, modelio įdiegimas Ukmergės rajone“ (projekto Nr. LT03-2-SAM-K03-006).

Rugsėjo 8 d. organizuotas šio projekto viešinamasis renginys ir dalyvių susitikimas, kurio metu projekto administratorė Vaida Baltaduonienė ir šeimų lankymo specialistė Oksana Kociuba pristatė veiklas.

Projektas jau įgyvendinamas keletą mėnesių – teikiamos ankstyvosios intervencijos paslaugos, padedančios mamoms priimti žiniomis paremtus sprendimus dėl jų vaikų priežiūros, siekiant užtikrinti mamų, kūdikių bei vaikų iki 2-ejų metų gerovę. Didžiausias dėmesys skiriamas socialinės rizikos šeimoms. Prioritetas teikiamas pirmą kartą gimdančioms, jauno amžiaus – iki 21-ų m. – ir vyresnio amžiaus – per 40-ies m. – moterims, šeimoms, gyvenančioms kaimiškose vietovėse.

Nustatyta, kad vaikas turi įgimtą poreikį prisirišti prie vieno asmens, dažniausiai – mamos, o svarbiausi ryšiui formuotis yra pirmieji dveji metai. Jeigu mama kūdikio neaugina arba augina netinkamai, sutrikęs prieraišumas vaikui paliks ilgalaikius socialinius bei emocinius sunkumus. Netinkamas elgesys lemia pasekmes vaiko raidai. Vaikystėje išmoktas elgesio modelis perkeliamas į savarankišką gyvenimą. Todėl svarbu, kad šeimos lankymo specialistas kuo anksčiau pradėtų ankstyvąją intervenciją bei suteiktų rūpestingą pagalbą pirmą kartą besilaukiančioms jaunoms mamoms.

Paslaugų teikimui Ukmergės PSPC skirtas 1 etatas, įdarbinta šeimų lankymo specialistė, kuri kuruos 25 šeimas. O. Kociuba sakė, kad jau dirba su 21 mama.

Paslaugų programą šeimai sudaro 64 vizitai: 14 vizitų prenataliniu laikotarpiu, 28 vizitai nuo kūdikio gimimo iki metų ir 22 vizitai iki 2-ejų metų. Paslaugos teikiamos nemokamai.

Vizitų metu šeimų lankymo specialistė renka informaciją, vertindama tris sritis: priežiūros teikimo, į kurį įeina mamos ir vaiko sveikata; rūpinimosi vaiku sprendimų priėmimo ir palaikymo; socialinių ir bendruomenės išteklių, kuriuos sudaro namai, šeima ir draugai.

Šeimos lankymo specialistė apmoko besilaukiančias ir jau susilaukusias kūdikių mamas, kaip juos maitinti, pasirūpinti jų higiena, atliepti poreikius, megzti ryšį, prižiūrėti savo sveikatą ir daug kitų svarbių dalykų.

Pasak O. Kociubos, yra galimybė į šeimą atvykti bent kartą per savaitę, tačiau ji šeimas lanko pagal poreikį. Dirba ne tik darbo valandomis – konsultuoja mamas bet kuriuo paros metu, kada jos kreipiasi.

Ukmergės PSPC ginekologė-akušerė Janina Pranevičienė sakė, kad projektas – labai laiku, nes pastaraisiais metais matomas drastiškas gimstamumo mažėjimas.

Tikimasi, kad padaugės naujagimių, maitinamų motinos pienu, sumažės vizitų į Priėmimo skyrių dėl nelaimingų atsitikimų, pagerės naujagimių, kūdikių, vaikų fizinė raida, tėvų gebėjimas pasirūpinti vaikais, emocinis ryšys tarp tėvų ir vaikų. Bus ir netiesioginės naudos, kurią gaus bendruomenė, ugdymo įstaigos.

Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su VšĮ „Gelbėkit vaikus“, UAB „Teragyda“, Ukmergės socialinių paslaugų centru, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, rajono policijos komisariatu. Tai leis keistis informacija, įtraukiant potencialius paslaugų gavėjus. Viešinimo projekte dalyvavo šių įstaigų atstovai.

Šis 2014–2021 metų Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo projektas įgyvendinamas pagal programą „Sveikata“, kurią finansuoja Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija.

Pilotiniame projekte dalyvauja dešimt savivaldybių. Jo pabaiga numatyta 2024 metų balandį, su įsipareigojimu tęsti veiklą dar penkerius metus. Tikimasi, kad ateityje tai bus nuolatinė paslauga, teikiama visose šalies savivaldybėse.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *