Geresnė sveikata – geresnis gyvenimas

Geresnė sveikata – geresnis gyvenimas / Samarietė Almira parodė

Jolita STANKAITIENĖ

LSB Ukmergės skyriaus pirmininkė

LSB Ukmergės skyrius įgyvendina Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos finansuojamą projektą „Geresnė sveikata – geresnis gyvenimas“. Jis yra tęstinis.

Atsižvelgiant į pastarojo laiko stresines aplinkybes, projektas skirtas suburti dienos veiklos terapinę grupę senjorams, vienišiems, neįgaliems asmenims. Numatytas grupės dalyvių socialinių ir sveikatos įgūdžių tobulinimas, bendravimo, bendradarbiavimo, savanorystės skatinimas.

Karantinas sukūrė geras sąlygas progresuoti lėtinėms ligoms. Sveikatai kenkia nerimas dėl karo ir kitų neapibrėžtumų, nevilties, vienatvės. Todėl grupės dalyviai motyvuojami, integruojant į visuomeninę veiklą, palaikant fizinį aktyvumą. Juk emocinei ir fizinei sveikatai sustiprinti kartais pakanka bendravimo ar nuoširdaus pokalbio.

Pirmojo susitikimo metu atsirado proga praktiškai panaudoti pirmosios pagalbos teikimo žinias, nes viena dalyvė apalpo ir atstatyti gerą savijautą prireikė nemažai laiko. Kita dalyvė susižalojo automobilyje – iš rankinės aštrus daiktas susmigo į šoną.

Žinoma, pirmiausia teko įvertinti situacijas, ar tikrai nereikia medikų pagalbos, bet, kadangi mūsų būryje tokių yra, susitvarkėme.

Kai visi atsipūtė, pasimokėme kasdieninės sąnarių prikėlimo iš sąstingio mankštos. Samarietė Almira parodė, kaip suaktyvinti kraujotaką visai dienai atliekant kūno savimasažą.

Tą dieną diskutavome aktualiomis temomis. Pirmoji „Kai artimiesiems nesiseka – padedame, o kaip elgiamės su savimi?“

Kalbėjome, ar mokate sau padėti? Ar mokame mylėti save ir su savimi palaikyti šiltą santykį, net kai užklumpa įvairios gyvenimo negandos.

Daugumai atjauta sau skamba kaip neįprastas dalykas – ypač tiems, kurie augdami patys nepatyrė supratimo ir atjautos iš aplinkos.

Mokslininkų nustatyta, kad atjauta sau yra stipriai susijusi su psichologine gerove: išvengiama depresijos, nerimo, mitybos sutrikimų ir streso. Ją galima puoselėti – pradėti elgtis su savimi, kaip su geriausiu draugu, priimti savo netobulumus. Galima pasikalbėti su savimi skirtinguose asmenyse – sėdėdami ant vienos kėdės būsite kritikas, persėdęs ant kitos – kritikuojamasis, o ant trečios – stebėtojas, kuris padaro išvadas, kas neduoda ramybės, kuo esate nepatenkintas, kokie tikrieji poreikiai.

Padarėme išvadą, kad reikia performuluoti savo mintis į pozityvesnes, „įsikrauti baterijas“, leidžiant pasirūpinti ir savo poreikiais, pripažįstant, kad tai pagerins mūsų gyvenimo kokybę, suteiks daugiau jėgų rūpintis kitais.

Kita diskusijų tema – apie sveikinimosi ypatumus Lietuvoje. Nuoširdus pasisveikinimas su nepažįstamuoju kartais sukelia įtarimų: kas toks, kodėl sveikinasi, ko nori?

Pasisveikinimas – tai pagarbos ir draugiškumo išraiška. Sutiktą pažįstamą žmogų visada sveikiname. Neatsakyti į pasveikinimą yra nemandagu.

Projekto dalyviai nutarė iki kito susitikimo atlikti savotišką eksperimentą – sveikintis su nepažįstamaisiais. Kaip į tai buvo reaguota, aptarsime.

Mūsų dar laukia daug įdomių susitikimo temų apie sveikatą, sveiką mitybą, karantino pasek-mes, pirmosios pagalbos teikimą.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *