Lietuvos ir Ukrainos kūrėjus suvienijo menas

Lietuvos ir Ukrainos kūrėjus suvienijo menas / Autorės nuotr. Oficialiai atidaryta galerija „Chesiux“.

Ukmergės rajone VšĮ „Lukenskų namai“ vyko Ukrainos ir Lietuvos kultūriniams mainams plėtoti skirtas projektas „Skirtingi, bet vieningi“. Jis gimė ieškant galimybių padėti už laisvę kovojantiems ukrainiečiams. Baigiamajame renginyje buvo atidaryta paroda ir meno galerija.

ŠVĮ „Lukenskų namai“ yra Veprių seniūnijoje, Kultuvėnų kaime. Jų įkūrėjai – Česlovas ir Rūta Lukenskai. Projektas parengtas reaguojant į karą Ukrainoje. Paraiška programai „Erasmus jauniesiems verslininkams“ užpildyta bendradarbiaujant su Ukrainos menininku Volodymyr Khodak, kurio šeimą Rusijos vykdoma agresija kovo mėnesį atbloškė į Lietuvą.

Iš pradžių penkių asmenų šeima, kurioje auga trys vaikai, o mažiausiajam – vos keturi mėnesiai, glaudėsi Marijampolės pabėgėlių centre. Lukenskai suteikė jiems gyvenamąjį plotą savo bute Kaune. Vėliau kartu apsigyveno ir šeimos draugė su dviem vaikais. Šiuo metu visi ten tebegyvena. Prie paramos prisideda daug žmonių, o Lukenskai ieško įvairių paramos galimybių.

Įgyvendinant projektą surengtas menininkų pleneras. Jame dalyvavo tapytojai, žemės ir performanso meno kūrėjai: 4 Ukrainos – V. Khodak, Olena Khodak, Nadiia Voievodina ir Fedir Alexandrovich ir 4 Lietuvos – Jurgita Rancevienė, Andrius Janulis, Laura Marija Šalkauskienė ir Česlovas Lukenskas.

Rugpjūčio 20-ąją vykusiame renginyje atidaryta paroda. Autoriai pristatė savo darbus, vyko diskusijos bei džiazo improvizacijų koncertas.

Paroda eksponuota įvairiose „Lukenskų namų“ erdvėse. Tai – labai skirtingi darbai – nuo paveikslų, panaudojant natūralias, organines medžiagas, iki skulptūrų bei instaliacijų su daiktais, kalbančių apie karą, nesusikalbėjimą, šiandienos ekologijos bei energetikos iššūkius. Darbai daugiaprasmiai ir kiekvienas interpretuotojas į kūrėjo mintį įneša ir savo paties patirtį bei matymą.

Diskusijose dalyvavo profesorius Gintautas Mažeikis, dr. Giedrius Gulbinas, dr. Stanislavas Mostauskis. Jų metu aptartos sąšaukos tarp skirtingų kūrėjų darbų. Atkreiptas dėmesys, kad menininkai, patys to nežinodami, savo kūriniuose ne tik kalba apie tai, kas žmonijai skauda dabar, bet dažnai tarsi išpranašauja ateities dalykus.

Reikšmingu įvykiu tapo galerijos „Chesiux“ (Česiuks) atidarymas, į kurį atvyko ir rajono meras Rolandas Janickas.

Galerijos šeimininkas pasakojo, kad vaikystėje jį vadindavo Česiuku. Tad galeriją pavadino šiuo vardu, kurį gali perskaityti ne tik lietuviai.

Nors galerija įkurta seniai, tačiau oficialiai pavadinimas suteiktas tik dabar. Projekte numatyta didinti jos matomumą, tad V. Khodak sukūrė išorinį apipavidalinimą, sienas papuošdamas spalvingu piešiniu bei užrašais. Bus sukurtas ir galerijos interneto  puslapis.

Performanse, kuris įgyvendintas angare, dalyvavo abiejų šalių menininkai ir vanagas, kuris pabaigoje paleistas į laisvę.

Pagal įgyvendinamą projektą Volodymyrui pusmečiui skirta stipendija meninių ir komercinių gebėjimų plėtojimui, o Č. Lukenskas, Vilniaus dailės akademijos docentas, tapo jo profesijos mentoriumi.

Kūrybinis  bendradarbiavimas leidžia geriau pažinti vieniems kitų meninius ir kultūrinius pasiekimus, keistis patirtimi, įžvelgti panašumus ir skirtumus, ieškoti sąlyčio taškų.  „Lukenskų namai“ projekte dalyvaujantiems menininkams suteikė kūrybines erdves, galeriją, garso ir vaizdo įrangą, medžiagas kūrybinėms idėjoms, transportą, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas.

Projektą finansavo Europos komisija, Ukmergės rajono savivaldybė ir privatūs rėmėjai.

Dalintis

Nuotraukų galerija:

Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *